Pred pár dňami som šoféra, ktorý vozí dcérku do školy poprosila, aby mi priniesol z trhu pol kila paradajok a dve kilá zemiakov. Tomato a potato mu asi znelo rovnako a tak mi priniesol pol kila zemiakov a dve kilá paradajok 😀 Dnes som si všimla, že už dve príliš zmäkli, tak som pár kúskov vzala a urobila troška sosíku na pizzu alebo na cestoviny. Sosík môžete použiť ihneď, alebo ho uskladniť v chladničke maximálne 3-4 dni. Alebo si ho môžete urobiť viac a zamraziť v dobre uzavretých dózičkách.
ČO POTREBUJETE:
5ks stredne veľkých paradajok
voda
3 lyžice olivového oleja
3 veľké strúčiky cesnaku
soľ
čerstvo zomleté čierne korenie
AKO POSTUPOVAŤ:
Paradajky na jednom konci narežeme do X. V hrnci dáme zovrieť vodu, paradajky do nej vložíme a chvíľku povaríme (blanšírujeme), vyberieme a vložíme do studenej vody. Ošúpeme ich.
Ošúpané paradajky pokrájame nadrobno. Do hrnca dáme olej, pridáme nakrájané paradajky a nadrobno nakrájaný cesnak. Privedieme k varu, oheň celkom zmiernime a necháme variť (odokryté). Občas premiešame.
Po 15 minútach skontrolujeme, paradajky si pustia dosť šťavy. Aby boli lepšie roztlačené, môžeme im pomôcť a necháme ich na miernom ohni variť ďalších 15 minút. Občas premiešame.
Keď je voda zredukovaná po 30 minútach, hrniec odstavíme z ohňa, sosík ochutíme soľou a mletým čiernym korením, premiešame a ak budeme uchovávať v mrazničke, nalejeme ho do dózičky a necháme dobre vychládnuť. Potom dózičku dobre uzavrieme a vložíme do mrazničky.
Sosík pri použití môžete dochutiť napríklad čerstvou bazalkou, oreganom alebo hocičím, čo máte radi.
Michaela, táto omáčka sa mi veľmi páči, či už ako základ na cestoviny, alebo na pizzu. Možno si ju spravím aj z konzervových, už olúpaných paradajok, lebo nemám možnosť kúpiť dobré zrelé paradajky.
OdpovedaťOdstrániťMozu byt aj konzervovane. Ked som pozerala na net na recepty ako na to, vacsina hovorila o konzervovanych, ale tie zasa u nas nie su :) tak ja preto z cerstvych.
OdpovedaťOdstrániťNeco podobneho na pizzu delavam, mnam :) Uz jen aby mi k tomu dorostla ta bazalka :)
OdpovedaťOdstrániťSemienka bazalky som si kupila na Slovensku a chystam sa ich zasiat, uz mam aj hlinu kupenu tak sa na to musim dat. Som zvedava, ci z nej nieco bude.
OdpovedaťOdstrániť