piatok 17. júna 2011

Opekaná Okra



22opekana okra 009



ČO POTREBUJETE:

250g plodov Okra (ibištek jedlý)
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého chilli korenia
soľ
hrsť koriandrovej vňate; nasekanej



22opekana okra 007



AKO POSTUPOVAŤ:

Okru nakrájame na menšie kúsky. Musí byť dobre vysušená, lebo pri krájaní púšťa šťavu ktorá, keď sa spojí s vodou je mazľavá a pokazí tak celé toto jedlo.

Na oleji necháme vypraskať horčičné semienko, pridáme 1/3 lyžičky kurkumy.

22opekana okra 002


Pridáme nakrájané plody okry a chilli korenie, premiešame a odokryté restujeme na slabšom ohni asi 10-15 minút (bez vody!).

22opekana okra 003


Počas dusenia občas premiešame.

22opekana okra 004


Keď je okra udusená osolíme ju, premiešame, odstavíme z ohňa a môžeme dochutiť čerstvou koriandrovou vňatou.

22opekana okra 005


Podávame ju k strukovinovému karí a dusenej ryži alebo s plackami.

12 komentárov:

  1. hmm..a ako chuti taka Okra?k comu by si to prirovnala?dakujem za odpoved:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Martinka samotna okra neviem ako chuti. Zalezi ako si ju pripravis. Ona naberie chute korenin, ktore pouzijes. Ale je to dobra makka zelenina, ktoru netreba dlho tepelne upravovat. Mam tu aj recept na kari s Okrou http://ssalonis.blogspot.com/2010/09/okra-kari.html alebo taku opekanu s arasidmi http://ssalonis.blogspot.com/2010/04/okra-s-arasidmi.html

    OdpovedaťOdstrániť
  3. niekedy ju možno ochutnám...ešte som ju u nás nevidel :-) opäť krásna fotka...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. jaj Miska, okru ja zboznujeeeem, takze vyskúsam aj tento tvoj receptík!! A dakujem!!! zasa som o cosi mudrejsia co sa jej nakupu týka.paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Miska, no toto nepoznam..mozno niekde najdem, snad v Nemecku, kde teraz ideme. Ale zatial som o okre nevedela, teda ju ani nehladala:-)Tu sa clovek dozvie tolko novych veci:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Toto vyzera byt zaujimave! Najblizsie, ked na taketo nieco natrafim v exotickych obchodikoch co mam po ceste do prace, tak urcite kupim!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. V anglictine sa im hovori aj "lady's fingers". Mozno tento nazov ste poculi uz.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. dnes som ju kupila a hladam nejaky recept.Tento vyzera dobre,urcite to bude dobre,ako nakoniec vsetko od teba!Kupila som aj kari listky.Pytala som saaj na stromcek a tu mi zase povedali,ze ak by som zohnala semiacka,ked bude tento strom kvitnut tak by som to mohla skusit zasadit,ale pochybuju,lebo to potrebuje teplo.Je to velky balicek,skusim zvysok dat do mraznicky,uvidim co to da.A poverim Nishana,ze to musi preskumat,ako to vlastne s tym kari stromcekom je,semiacka,ci odnoz.Dik za vsetky dobre recepty aj rady.Pekny den!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ja som sa tu pytala v zahradnictve na semienka kari stromceka, ale ujo mi ponukal len rastlinku, tak som ho viac netrapila s tym, co chcem a kupila som si maly stromcek. Zatial sa pekne drzi.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. kari - ja mám tiež rastlinku, už od vľaňajška, je nevymŕzajúca, tenké striebrozelené lístky a kvitne na žlto drobučké kvietky v okolíku - ako napr. myší chvostík
    lístky po trhaní alebo krájaní pekne voňajú po kari

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Tenke striebrozelene listky to je iny druh kari rastlinky. Neviem ci aj ta sa moze pouzivat do varenia. Ja pouzivam tuto http://ssalonis2.blogspot.com/2011/07/nie-je-curry-ako-kari.html

    OdpovedaťOdstrániť