nedeľa 19. júna 2011

Arbi karí (taro koreň)


Arbi kari



ČO POTREBUJETE:

olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
2 červené cibule 
(urobiť z nich pyré)
2 stredne veľké paradajky 
(urobiť z nich pyré)
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 lyžička garam masala
soľ
medzi prsty senovky gréckej - sušených lístkov
voda asi 50ml
100ml kokosového mlieka
za hrsť koriandrovej vňate


Arbi kari



AKO POSTUPOVAŤ:

Hľuzy arbi umyjeme pod tečúcou vodou a vložíme do tlakového hrnca. Nalejeme toľko vody, aby boli ponorené a dáme variť pod tlakom. Keď hrniec prvýkrát pustí paru, oheň vypneme a paru necháme samovoľne uniknúť, až potom hrniec otvoríme a hľuzy necháme trocha vychládnuť, aby nám prsty nepopálili, keď ich budeme šúpať. Vychládnuté ošúpeme, ale pozor, sú slizké a šmykľavé, tak hrozí, že vám počas šúpania niekoľkokrát vyletia z rúk :) Pripomenulo mi to Juliu v Pretty woman...."svinĕ klouzavé.." 😄





1



V hrnci zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť.

2



Pridáme cibuľové a paradajkové pyré, privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté podusíme 2-3 minúty.

3



Pridáme kurkumu, chilli korenie, garam masala a senovku.

4



Zalejeme asi 50ml vody a osolíme. Privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté znova 2-3 minúty povaríme.

5



Pridáme arbi, ktoré sme nakrájali na štvrťky.

6



Pridáme kokosové mlieko, premiešame a minútu necháme povariť.

7



Odstavíme z ohňa a primiešame nasekanú koriandrovú vňať.

8



Podávame s dusenou ryžou, jednoduchým pulaom alebo plackami.




Rovnako môžete postupovať aj s použitím zemiakov. Zemiaky si najprv uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame a postupujeme rovnako ako s uvareným Arbi.


Zemiakove kari


10 komentárov:

  1. To bola super ukazka, mne sa ten film velmi paci, aj ked s odstupom casu mi to cele pride velmi vtipne, teda ta doba a cela kompozicia toho filmu...To kari vyzera uzasne, mna by velmi zaujimalo, ze ako vlastne chutia tie hluzy?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Arbi ma nevyraznu chut, preto musi byt kari/omacka dobre ochutena. Mozes to kludne skusit aj s uvarenymi zemiakmi, ta omacka bola fajnova ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Varila jsem z brambor protoze ty hlizy bych asi v CR nesehnala, ale i tak to je vyborne. Nevim sice jak by chutnal original, ale tohle hodne dobre, uz se tesim na obed :-) Byla to pro me hra s barvami a vunemi. Pomazanka z cocky je taky mnamka, prave jsem ji posnidala. Tesim se na dalsi recepty.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dakujem :) som velmi rada, ze kari chutilo a takisto natierka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Prosím, jak se dělá cibulove a rajcinove puree???
    Dík

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja to len normalne v mixeri rozmixujem na kasu bez pridania vody.

      Odstrániť
  6. Ahoj Miska, skusila som aj tento recept so zemiakmi a vsetkym chutil, co je hlavne:) Pre mna som tam dala vela cili a zemiacky sa mi zdali nejako bez chuti. Inspirovala si ma aj s tou sosovicovou pomazankou a urobila som improvizovanu fazulovu a velmi sa z nej tesim:). Sosovicovu skusim nabuduce. Vdaka za recept! KatarinaK.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vypadá to výborně. Také se snažím vařit po indicku. Objednala jsem si všemožné koření a smažím ho v oleji předtím, než přidám další obsah.
    Děkuji za recept.
    Miluna

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano, spravne :) Tym sa zintenzivni chut a vona korenia. Kazdy postup ma svoj vyznam :)

      Odstrániť