ČO POTREBUJETE:
za misku hľúz Arbi (Taro koreň)
olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
(urobiť z nich pyré)
2 stredne veľké paradajky
(urobiť z nich pyré)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 lyžička garam masala
soľ
1 lyžička senovky gréckej - sušených lístkov
voda asi 50ml
100ml kokosového mlieka
za hrsť koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Hľuzy arbi umyjeme pod tečúcou vodou a vložíme do tlakového hrnca. Nalejeme toľko vody, aby boli ponorené a dáme variť pod tlakom. Keď hrniec prvýkrát pustí paru, oheň vypneme a paru necháme samovoľne uniknúť, až potom hrniec otvoríme a hľuzy necháme trocha vychládnuť, aby nám prsty nepopálili, keď ich budeme šúpať. Vychládnuté ošúpeme, ale pozor, sú slizké a šmykľavé, tak hrozí, že vám počas šúpania niekoľkokrát vyletia z rúk :) Pripomenulo mi to Juliu v Pretty woman...."svinĕ klouzavé.." 😄
Pridáme cibuľové a paradajkové pyré, privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté podusíme 15 - 20 minút.
Zalejeme asi 50ml vody a osolíme. Privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté znova 2-3 minúty povaríme.
Rovnako môžete postupovať aj s použitím zemiakov. Zemiaky si najprv uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame a postupujeme rovnako ako s uvareným Arbi.
To bola super ukazka, mne sa ten film velmi paci, aj ked s odstupom casu mi to cele pride velmi vtipne, teda ta doba a cela kompozicia toho filmu...To kari vyzera uzasne, mna by velmi zaujimalo, ze ako vlastne chutia tie hluzy?
OdpovedaťOdstrániťArbi ma nevyraznu chut, preto musi byt kari/omacka dobre ochutena. Mozes to kludne skusit aj s uvarenymi zemiakmi, ta omacka bola fajnova ;)
OdpovedaťOdstrániťVarila jsem z brambor protoze ty hlizy bych asi v CR nesehnala, ale i tak to je vyborne. Nevim sice jak by chutnal original, ale tohle hodne dobre, uz se tesim na obed :-) Byla to pro me hra s barvami a vunemi. Pomazanka z cocky je taky mnamka, prave jsem ji posnidala. Tesim se na dalsi recepty.
OdpovedaťOdstrániťDakujem :) som velmi rada, ze kari chutilo a takisto natierka :)
OdpovedaťOdstrániťProsím, jak se dělá cibulove a rajcinove puree???
OdpovedaťOdstrániťDík
Ja to len normalne v mixeri rozmixujem na kasu bez pridania vody.
OdstrániťAhoj Miska, skusila som aj tento recept so zemiakmi a vsetkym chutil, co je hlavne:) Pre mna som tam dala vela cili a zemiacky sa mi zdali nejako bez chuti. Inspirovala si ma aj s tou sosovicovou pomazankou a urobila som improvizovanu fazulovu a velmi sa z nej tesim:). Sosovicovu skusim nabuduce. Vdaka za recept! KatarinaK.
OdpovedaťOdstrániťDakujem Katka, som rada, ze chutilo.
OdstrániťVypadá to výborně. Také se snažím vařit po indicku. Objednala jsem si všemožné koření a smažím ho v oleji předtím, než přidám další obsah.
OdpovedaťOdstrániťDěkuji za recept.
Miluna
Ano, spravne :) Tym sa zintenzivni chut a vona korenia. Kazdy postup ma svoj vyznam :)
Odstrániť