nedeľa 19. júna 2011

Arbi karí (taro koreň) alebo Zemiakové karí / Taro root curry or Potato curry


Arbi kari



ČO POTREBUJETE:

za misku hľúz Arbi (Taro koreň) / small bowl of Taro root
olej / oil
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera) / 1/2 tsp black cumin
2 červené cibule / 2 red onions
(urobiť z nich pyré) / (make puree out of onions)
2 stredne veľké paradajky / 2 medium size tomatoes 
(urobiť z nich pyré) / (make puree outnof tomatoes)
1/3 lyžičky mletej kurkumy / 1/3 tsp termaric (haldi)
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia / 1/2 tsp kashmiri chilli powder 
1 lyžička garam masala / 1 tsp garam masala
soľ / salt
1 lyžička senovky gréckej - sušených lístkov / 1 tsp dry fenugreek leaves
voda asi 50ml / approx. 50ml of water
100ml kokosového mlieka / 100ml coconut milk 
za hrsť koriandrovej vňate / handful of fresh coriander leaves 


Arbi kari



AKO POSTUPOVAŤ:

Hľuzy arbi umyjeme pod tečúcou vodou a vložíme do tlakového hrnca. Nalejeme toľko vody, aby boli ponorené a dáme variť pod tlakom. Keď hrniec prvýkrát pustí paru, oheň vypneme a paru necháme samovoľne uniknúť, až potom hrniec otvoríme a hľuzy necháme trocha vychládnuť, aby nám prsty nepopálili, keď ich budeme šúpať. Vychládnuté ošúpeme, ale pozor, sú slizké a šmykľavé, tak hrozí, že vám počas šúpania niekoľkokrát vyletia z rúk :) Pripomenulo mi to Juliu v Pretty woman...."svinĕ klouzavé.." 😄 / Wash Taro root under running water and put them in pressure cooker. Add enough water to just cover them. When you hear 1st whistle switch off the fire and let the pressure escape from the cooker on its own. After that open the cooker and let Taro to cool down. Peel them, but beware, they are very slippery.





1



V hrnci zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť. / Heat oil in the pot, add cumin and let it crack.

2



Pridáme cibuľové a paradajkové pyré, privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté podusíme 2-3 minúty. / Add onion and tomato puree, bring it to boil, reduce the heat and cook it for 2 to 3 min, covered.

3



Pridáme kurkumu, chilli korenie, garam masala a senovku. / Add termaric, chilli powder, garam masala and fenugreek leaves.

4



Zalejeme asi 50ml vody a osolíme. Privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté znova 2-3 minúty povaríme. / Add about 50ml of water and salt. Bring curry to boil again, reduce the heat and cook for another 2 to 3min., covered.

5



Pridáme arbi, ktoré sme nakrájali na štvrťky. / Add Taro root, cut into quarters. 

6



Pridáme kokosové mlieko, premiešame a minútu necháme povariť. / Add coconut milk, stir well and cook for a minute. 

7



Odstavíme z ohňa a primiešame nasekanú koriandrovú vňať. / Finally stir in chopped coriander leaves and your curry is done.

8



Podávame s dusenou ryžou, jednoduchým pulaom alebo plackami. / Serve with Steamed rice, some simple pulao or with Indian breads.




Rovnako môžete postupovať aj s použitím zemiakov. Zemiaky si najprv uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame a postupujeme rovnako ako s uvareným Arbi. / Same way you can use potatoes. Boil them unpeeled, then peel and cut and proceed same way as you did with Taro root.


Zemiakove kari


10 komentárov:

  1. To bola super ukazka, mne sa ten film velmi paci, aj ked s odstupom casu mi to cele pride velmi vtipne, teda ta doba a cela kompozicia toho filmu...To kari vyzera uzasne, mna by velmi zaujimalo, ze ako vlastne chutia tie hluzy?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Arbi ma nevyraznu chut, preto musi byt kari/omacka dobre ochutena. Mozes to kludne skusit aj s uvarenymi zemiakmi, ta omacka bola fajnova ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Varila jsem z brambor protoze ty hlizy bych asi v CR nesehnala, ale i tak to je vyborne. Nevim sice jak by chutnal original, ale tohle hodne dobre, uz se tesim na obed :-) Byla to pro me hra s barvami a vunemi. Pomazanka z cocky je taky mnamka, prave jsem ji posnidala. Tesim se na dalsi recepty.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dakujem :) som velmi rada, ze kari chutilo a takisto natierka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Prosím, jak se dělá cibulove a rajcinove puree???
    Dík

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja to len normalne v mixeri rozmixujem na kasu bez pridania vody.

      Odstrániť
  6. Ahoj Miska, skusila som aj tento recept so zemiakmi a vsetkym chutil, co je hlavne:) Pre mna som tam dala vela cili a zemiacky sa mi zdali nejako bez chuti. Inspirovala si ma aj s tou sosovicovou pomazankou a urobila som improvizovanu fazulovu a velmi sa z nej tesim:). Sosovicovu skusim nabuduce. Vdaka za recept! KatarinaK.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vypadá to výborně. Také se snažím vařit po indicku. Objednala jsem si všemožné koření a smažím ho v oleji předtím, než přidám další obsah.
    Děkuji za recept.
    Miluna

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano, spravne :) Tym sa zintenzivni chut a vona korenia. Kazdy postup ma svoj vyznam :)

      Odstrániť