Tieto žemle sú veľmi mäkké a hodia sa aj na domáci hamburger (nie je to recept na pravé hamburgerové žemle) alebo na Pav bhaji, či Vada pav.
V menšej miske vymiešame droždie, cukor a teplú vodu. Zakryjeme a necháme napučať.
ČO POTREBUJETE (na 6ks):
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)
2 hrnčeky hladkej múky (použila som Maida)
2 lyžice bieleho nesladeného jogurtu
2 lyžice ghee
1 plochšia lyžička soli
1 žĺtok
voda podľa potreby
na kvások:
1 lyžička sušeného droždia
1 lyžica cukru
trocha teplej vody
na posypanie:
sezamové semená
1 bielok na potretie pred pečením
AKO POSTUPOVAŤ:
V menšej miske vymiešame droždie, cukor a teplú vodu. Zakryjeme a necháme napučať.
Vo veľkej miske zmiešame múku, soľ, žĺtok, jogurt, ghee. Pridáme kvások a troška teplej vody a vymiesime cesto. Vymiesené cesto zakryjeme a necháme asi 30min vykysnúť.
Vykysnuté cesto znova premiesime a rozdelíme na 6 rovnakých dielov. Z každého dielika vymodelujeme žemličku a uložíme do olejom vymasteného pekáčika. Necháme ich znova vykysnúť.
Rúru vyhrejeme na 200st., žemle potrieme rozšľahaným bielkom, posypeme sezamom a pečieme 15-20min., dohneda.
krasne nadychane zemle miska :)
OdpovedaťOdstrániť