sobota 18. júna 2011

Colocasia (Arbi, Taro root)

Arbi, Taro koren


Je okolo 25 druhov Colocasie (Arbi, Taro root, slonie ucho...). Vyskytuje sa v Polynézii a juhovýchodnej Ázii.

Sú to bylinné trvalky s podzemkom, ktorý sa nachádza na alebo tesne pod povrchom zeme. Listy sú veľmi veľké, 20-150 cm. Názov „slonie ucho“ dostala rastlina práve pre tvar listov, ktoré pripomínajú ucho slona.

V Indii sa používajú ako korene tak listy. V štáte Karnataka sa používajú na prípravu jedla „Patrode“. V štáte Kerala sa listy používajú na prípravu „Chembili curry" a korene sa používajú na „Chembu puzhukku". Stopky a koreň sa používajú na prípravu „Ishtu“. V Tamil Nadu sa korene uvaria, olúpu a vypražia; použijú sa ako príloha s ryžou. V štáte Gujarat sa používajú na prípravu „Arbi Patra“. V kuchyni Andhra sa korene uvaria, olúpu a vypražia alebo sa uvaria v omáčke. V cyperskej kuchyni sa jedia s kuracím mäsom a zeleninou. Používajú sa tiež ako náhražka v polievkach a gulášoch miesto zemiakov.



Colocasia obsahuje bielkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu, vápnik, železo a fosfor.



Taro je pre jeho nízky kalorický obsah ideálne jedlo pre tých, čo sa snažia schudnúť. Jedna porcia varených, čerstvých taro hľúz má len 187 kalórií. Pomáhajú v procese trávenia. Vďaka vláknine dodávajú pocit plného žalúdka. Potraviny bohaté na vlákninu uľahčujú odstraňovanie odpadu z čriev, čo môže pomôcť pri zabránení vzniku rakoviny hrubého čreva.

Taro obsahuje málo sodíka, takže je vhodné aj pre ľudí s ochorením obličiek. Vysoký obsah sodíka v strave môže spôsobiť problémy s obličkami, čo môže viesť k zadržiavaniu tekutín v tele.


(Informácie v článku sú preložené z internetu.)

2 komentáre:

  1. Miska, neviem ci juhovychodna azia a polynezia, ale na Cypre je kolokasi narodnym jedlom :-)
    zuzik01 (PS: skoda, ze sa neda pridat odkaz ako na fb...)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zuzik ak chces vlozit link, kludne ho tu nakopiruj, ja si ho otvorim v druhoom okienku. Inak kolkasia v Indii sa vari skor na juhu, teda podla toho ako poznam indicku kuchynu juhu. Napriklad rodina v Mumbai to nikdy nevari a myslim, ze aj na severe malokedy.

    OdpovedaťOdstrániť