utorok 7. júna 2011

Banánový chlebíček / Banana bread

Ako každý rok, aj tento rok sa nevieme dočkať monzúnového obdobia. Slnko páli, v kuchyni už ledva dýcham, a tak každý deň hneď ráno utekám k oknu, aby som skontrolovala, či sa zbiehajú "barančeky" na oblohe. Dnes ráno to vyzeralo tak nádejne! Chodníky boli popršané a na oblohe sa tiahli šedé mračná, ktoré "sľubovali" dážď.


tspbananovy chlebicek 003



A tak, v dobrej nálade, som sa rozhodla, že niečo upečiem.



11IMG_4738



ČO POTREBUJETE:

60g masla na pečenie (alebo ghee) / 60g baking butter (or ghee)
80 - 100g kryštáľového cukru / 80 to 100g sugar
1 plochá lyžička prášku do pečiva / 1 tsp baking powder 
štipka soli / pinch of salt
1 banán prezretý (pozor, nie hnilý!) / 1 very ripe banana
1 vajce / 1 egg
1/4 hrnčeka mlieka (alebo podľa potreby) / 1/4 cup milk (or as needed)
75g hladkej múky (použila som Maida) / 75g maida


11IMG_4739



AKO POSTUPOVAŤ:

Banán roztlačíme vidličkou. / Mash banana.

1


V miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. V druhej miske vymiešame maslo s cukrom, pridáme vajíčko a znova dohladka vymiešame. Pridáme roztlačený banán a dobre zamiešame. / Mix maida, baking powder and salt in a bowl. In other bowl whisk together butter (or ghee) and sugar, add an egg and whisk again. 

2


Pridáme mlieko, zamiešame a nakoniec zľahka primiešame múku. / Add milk, mix and fold in maida mixture. You can add chocolate chips if you like.

3


Formu potrieme olejom a vysypeme múkou. Prebytočnú múku vytrasieme preč, do formy vylejeme cesto. / Rub the baking mold with oil and dust with the flour. Pour in the batter.

11IMG_4728

11IMG_4730


Rúru predohrejeme na 180st. a koláč pečieme 25 minút. / Preheat the oven to 180deg. and bake for 25min.


11IMG_4734



A keď už bol koláčik hotový a ja som sa tešila, že si poobede na ňom zmlsneme, vypijeme teplý citrónový čaj a budeme sa pritom pozerať ako pekne prší, pozrela som z okna. Na oblohe nebolo po daždivých mrakoch ani stopy...

Aspoň, že koláč bol dobrý.


tspbananovy chlebicek 001

6 komentárov:

  1. na bananovy kolacik sa chystam uz dlhoooo. banany sice nemam nejak velmi rada, ale raz som robila vianocku s bananom a bola vynikajuca. a o tomto kolaciku nepochybujem ani najmenej, vyzera uzasne, k cajiku ako stvoreny. a asi poslem par mrakov z irska do indie, mam pocit,ze tu prsi neustale ;o))) a my by sme mohli zase dostat trosku slnecneho pocasicka od vas ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To čakanie na dážď ste si, ale pekne spríjemnili.Na Slovensku je zajtra Medarda a ten 40 dni kvapká, nemusí každý deň, ale trochu dažďa, by aj tu bodlo :).Pekné monzúnové dni!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Miska, krasne sa ti vydaril :) dufam, ze coskoro vam zaprsi :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dakujem kocky :) Len som ho v tej zlej nalade, ze nesprchlo zabudla odfotit prekrojeny. Na chut bol vynikajuci.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. pred chvilkou som ho dopiekla a uz sa napchavam.. je super, nemam formu na chlebik, tak som dala do babovkovej, ale aj tak vysiel velmi dobre, myslim, ze budem opakovat :)

    (na vareche) katkat

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Katka, formu nepotrebujes, ja ho robievam aj do pekaca :) Som rada, ze vam chutil.

      Odstrániť