sobota 4. júna 2022

Šafránová kuracia korma / Chicken korma with saffron

Šafrán a kewra water dodávajú tejto korme kráľovskú vôňu. V kombinácii s basmati ryžou je to skutočné kráľovské jedlo.


ČO POTREBUJETE:

na marinovanie:

5 kuracích stehien

1 plná lyžička cesnakovo zázvorovej pasty (alebo 1/2 lyžičky z oboch čerstvo nastrúhaného)

3 plné lyžice bieleho jogurtu (dahi)

1/2 lyžičky drvenej tmavej rímskej rasce (shahi jeera)

1 lyžička kašmírskeho mletého chilli korenia 

1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)


troška horúceho mlieka

šafrán


na pastu:

trocha horúcej vody

hrsť kešu orechov

2 lyžičky bieleho maku (khus khus)

50ml kokosového mlieka 


olej

2 väčšie červené cibule


ďalej:

1 ázijský bobkový list (tej patta)

kúsok škorice (cassia)

8 guľôčok čierneho korenia 

4 klinčeky

2 toboľky zeleného kardamómu 


na dokončenie:

soľ

1 lyžička kewra water

1 lyžička garam masala 

čerstvá koriandrová vňať



AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame suroviny na marinádu a v marináde obalíme očistené a narezané kuracie stehná. Necháme ich v zakrytej miske v chladničke cez noc.



V miske s horúcim mliekom namočíme šafrán. V miske s horúcou vodou namočíme kešu orechy. (Aspoň na 1 hodinu.)



V kadhai zohrejeme olej, pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a na miernejšom ohni ju opečieme dohneda. Necháme ju trocha vychládnuť.


Kešu orechy spolu s vodou, v ktorej sa máčali dáme do mixéra, pridáme opraženú cibuľu, biely mak a kokosové mlieko. Toto vymixujeme na pastu. Odložíme ju bokom do daľšieho použitia. 


V kadhai zohrejeme olej (alebo ghee). Pridáme bobkový list, škoricu, čierne korenie, klinčeky, kardamóm a necháme ich rozvoňať. Potom pridáme namarinované mäso spolu s marinádou, osolíme, premiešame, necháme zatiahnuť a zakryté varíme 10 minút.



Pridáme pripravenú pastu, mlieko so šafránom, zakryjeme a varíme na miernom ohni 20 minút.  



Potom pridáme kewra water a garam masala. Ak treba hustotu upravíme pridaním vriacej vody. Opäť kadhai zakryjeme a mäso varíme ďaľších 5 - 10 minút. 


Podávame s ryžou basmati, ozdobené koriandrovou vňaťou. 




Kewra water 👇


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára