ČO POTREBUJETE:
2 stredne veľké baklažány
2 lyžice tahini pasty alebo veľká hrsť kešu orechov (toto je to vylepšenie)
1-2 lyžice šťavy z citróna
soľ
3 strúčiky cesnaku
1/3 lyžičky mletej rímskej rasce
mleté čierne korenie
petržlenová vňať (najlepšie čerstvá)
olivový olej
AKO POSTUPOVAŤ:
Baklažány umyjeme, popicháme vidličkou a v pekáči pečieme asi 30minút na 220-250st. Vychladnuté prekrojíme a dužinu vyberieme. Môžeme ich miesto pečenia dať priamo na plameň, ak máme plynový sporák a postupovať ako pri bharte. Dužinu z baklažánov v miske vidličkou roztlačíme.
Pridáme mletú rímsku rascu, nastrúhaný cesnak a šťavu z citróna a dobre premiešame.
Pridáme tahini pastu (alebo kešu orechy, ktoré sme si na pol hodinky namočili vo vode a potom s troškou vody rozmixovali na pastu), soľ, mleté čierne korenie a znova dobre premiešame.
Pridáme petržlenovú vňať (ja som použila koriandrovú, petržlenovú u nás nemajú) a premiešame.
Do hotového dipu v strede urobíme jamku a do nej nalejeme troška olivového oleja, ktorý do dipu zamiešame tesne pred podávaním.
Podávame s arabským chlebom Pita alebo pečivom.
Och, tuto natierku mam velmi rada, ale nikdy som ju nerobila lebo som si vzdy myslela, ze to je strasne zlozite. Avsak dnes som sa poucila, a zaroven inspirovala.
OdpovedaťOdstrániťNo predtym, ako zacnem doma experimentovat, chcela by som sa spytat na dve veci: myslis ze by sa sesamove semienka na tahini dali pomliet na mlynceku na maso? Ja ziaden mensi mlyncek nemam... A tiez: co je rimsky kmin za korenie? Ja uz dlho na Slovensku nezijem, a nemozem si spomenut co by to mohlo byt. Mozno "caraway seed" (rasca), a ci "cumin"?
Ahoj Janka,
OdpovedaťOdstrániťsezamove semienka s olejom neviem ci by sli zomliet na masovom mlynceku, mozno skor v takom na omacky?? Naozaj neviem. Rimsky kmin je "cumin".
Musim sa Ti Miska za tento recept podakovat,robim ho stale do blba a neviem sa toho dojest...tak isto za Tahini pastu,tu mam v zasobe stale v chladnicke,pouzivam ju namiesto masla na chlieb,fakt skvele,vyskusala som ich viac receptov,ale tieto su najlepsie.....
OdpovedaťOdstrániťMariana
Tak to ma naozaj potesilo :)
OdstrániťMyslim, že sa nemýlim - rímsky kmín je rímska rasca. Pre istotu skontroluj , Miška :-) pekné dni všetkým
OdpovedaťOdstrániťhttp://zena.sme.sk/c/4358555/rimska-rasca-milovana-i-nenavidena.html
Dadka, mas pravdu :) Len som raz bola sprdnuta, ze rimsky kmin je cesky vyraz, ma byt rasca, tak si na to davam pozor. Inak je to to iste a zaroven anglicky cumin a hindi jeera alebo zeera :)
Odstrániť