utorok 18. januára 2011

Scones

Je to anglické pečivo, ktoré môže byť pripravené buď na sladko alebo na slano a väčšinou sa podáva na raňajky alebo k poobednému anglickému čaju so smotanou. Môžu sa do nich pridať hrozienka, ríbezle, ďatle, či syr, slanina a cibuľa. Do cesta miesto droždia ide prášok do pečiva. Toto pečivo vlastne môže byť nazývané aj koláčom....neviem sa rozhodnúť.


Scones



ČO POTREBUJETE:
 (Objem hrnčeka, ktorý som použila pri meraní surovín má 200ml.)

2 hrnčeky hladkej múky (použila som Maida) / 2 cups of flour
1/2 lyžičky soli (nie kopčito, skôr plochá polovica) / 1/2 tsp salt 
3 lyžice cukru / 3 tbsp sugar
1 plochá lyžička prášku do pečiva / 1 flat tsp baking powder 
5 lyžíc nesoleného zmäknutého (nie roztopeného) masla / 5 tbsp softened baking butter (not melted)
1 hrnček hustej sladkej smotany / 1 cup of thick fresh cream



AKO POSTUPOVAŤ:

Do mise preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a prášok do pečiva a dobre premiešame prstami. Pridáme zmäknuté maslo a smotanu a vypracujeme cesto, aby všetko spolu pekne držalo. Poprášime ho múkou, aby sa nám nelepilo na ruky pri ďalšej práci s ním. / Sieve the flour into a bowl. Add sugar, salt and baking powder and combine it with your fingers. Add softened butter and fresh cream and knead to make a dough. Dust it with some extra flour so that it doesn't stick to your hands.

Cesto položíme na plech a dlaňami ho roztlačíme na asi 2-3cm hrubú placku (nevaľkať!). / Put the dough onto the baking tray and flatten it with you palm, make it 2 to 3cm thick. Do not use rolling pin.

Placku rozrežeme na 8 rovnakých trojuholníkov, ktoré posunieme trošku ďalej od seba. / Cut it into 8 triangular pieces, move them slightly away from each other. 

Každý trojuholník potrieme troška smotanou a troška poprášime práškovým cukrom (naozaj len máličko). Rúru predohrejeme na 220st. a pečieme prvých 10 minút na 220 st. Potom rúru zmiernime na 180st.-200st. a dopečieme asi 25 minút dohneda. Teplotu rúry si treba nastaviť podľa toho ako vám pečie bežne buchty. / Brush each triangle with fresh cream and dust little bit with powdered sugar. Preheat your oven to 220deg. and bake for 10min. Then reduce temperature to 180 to 200deg. and bake for 25 minutes, until they are brownish. 

Scones

3 komentáre:

  1. Miska, scones som este nerobila...hmmm, uvazujem nad tým.Inak kari som minule robila zeleninové podla teba s kokosovým mliekom ale obchod kam som chcela ist nakúpit zrusili, tak som si garam masala vyrobila podla tvojho návodu ;-).Bolo to mnam, dakujeeeeeeeeeem.paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Slavka, som rada, ze ti posluzil aj recept na Garam masala :)

    OdpovedaťOdstrániť