piatok 21. januára 2011

Arašidové čatní / Peanuts chutney

11IMG_0166



ČO POTREBUJETE:

1/2 hrnčeka nesolených arašidov / 1/2 cut of unsalted peanuts 
soľ / salt
1 malá lyžička tamarindovej pasty / 1 small tsp tamarind paste 

1 lyžica oleja / 1 tbsp oil
1 malá červená cibuľa / 1 small red onion
2 strúčiky cesnaku / 2 garlic cloves
1 sušená červená čili paprička / 1 dry red chilli 

na Tadka / for tadka:
1 lyžica Ghí / 1 tbsp ghee
1/2 lyžičky horčičných semien / 1/2 tsp brown mustard seeds 
1/2 lyžičky rímskej rasce / 1/2 tsp cumin (jeera)
1/2 lyžičky Urid dal / 1/2 tsp urid dal
niekoľko karí lístkov / few curry leaves 



11IMG_0167



AKO POSTUPOVAŤ:
(obrázky prípravy sú na dvojitú dávku podľa surovín)

Na zohriatej panvici opečieme arašidy do hnedkava. Treba ich stále premiešavať, aby nezhoreli. Necháme ich vychladnúť a potom odstránime hneď šupky. / Dry roast peanuts on the pan until they turn brownish. Stir them often to prevent burning. Let them cool down and peel.

1


Potom si do panvice dáme lyžicu oleja. Pridáme cesnak, cibuľu a čili papriku a popražíme na miernom ohni do hneda. Odstavíme a necháme vychladnúť. / Heat oil in the pan. Add cut garlic, onion and chilli and fry on low heat until onion is brownish. Remove from the heat and let it cool down.

2


Vychladnuté arašidy a cibuľovú zmes dáme do mixéra. Pridáme troška soli, tamarindovú pastu a asi 50ml vody a vymixujeme na kašu, ktorú preložíme do misky. Podľa potreby si pridajte vodu počas mixovania, ale len po troškách. / Put roasted and peeled peanuts into the mixer, add fried onion mixture, pinch of salt, tamarind paste and approx. 50ml of water. Mix to make smooth chutney. Thickness you can adjust by adding more water. Transfer your chutney to the bowl. 

3


Pripravíme si Tadka / Make the Tadka..
Do panvice dáme zohriať lyžicu ghí. Pridáme všetky hore uvedené suroviny a na miernom ohni opekáme, kým urid dal troška nezhnedne. Nenecháme ho príliš zhnednúť, odstavíme hneď, ako začne meniť farbu. / Heat ghee in the pan. Add all the ingredients listed under "for tadka" and fry until urid dal changes its color. Don't burn the spices.


Tadka vylejeme do čatní spolu s ghí a čatní zamiešame, aby sa to pekne spojilo. / Add tadka to the chutney and mix well.

4


Podávame napr. s plackami Dosa, plackami Uthappam, Cibuľovým (alebo iným) bhaji alebo vyprážanými Vada. / Serve with Dosa, Uthappam, Onion bhaji or Vada. (Also Idli, different types of bhaji and pakoras and different kind of breakfast Indian breads.)


11IMG_0156




Čatní sa môže urobiť aj redšie, pridaním vody pri mixovaní. Záleží, čo uprednostňujete vy. / This is chutney when I added more water. Both thicker and thinner are equally nice.







5 komentárov:

  1. tyyyy brdoooo, tak toto musi byt mnamina

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ej veru je :))) este idem Dosa robit, pomastime bruska.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Konecne viem, co urobim s maxi balenim arasidov, ktore mi ostalo po Vianociach, vdaka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To urcite nie. Su to surove arasidy a nikomu sa ich nechcelo jest, lebo potom bolo treba upratovat vsetky tie supky :)

    OdpovedaťOdstrániť