nedeľa 16. januára 2011

Kysnutý kakaový závin (bez vajec)


Kakaovy zavin (bezvajecny)




ČO POTREBUJETE (na 2 záviny):

750g hladkej múky (použila som Maida)
2 ploché lyžičky sušeného droždia 
4 a 1/2 lyžice kryštáľového cukru
štipka soli
200ml rastlinného oleja
375ml teplého (nie horúceho) mlieka

na náplň:
kakao
jemný kryštáľový cukor
olej alebo ghee na potretie závinu




AKO POSTUPOVAŤ:

Do mise si dáme preosiatu múku, cukor, soľ, sušené droždie a premiešame. Zohrejeme si mlieko, do teplého mlieka vlejeme olej. Mlieko z olejom zapracujeme do múky. Rukou vypracujeme elastické, nelepivé cesto. Misku prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme 1 hod. kysnúť na teplom mieste, bez prievanu.

Po 1 hod. kysnutia cesto rukou znova premiesime. Prenesieme na pracovnú dosku a vyvaľkáme si tenký plát. Naň cez sítko preosejeme kakao a posypeme jemným kryštaľovým cukrom. Povrch poprášime ešte troškou múky, aby plnka zostala hustejšia.


Závin zavinieme a prenesieme na plech, na ktorý sme dali alobal a ten potreli olejom. Závin popicháme vidličkou a potrieme olejom.


Koláč necháme podkysnúť asi 30 minút. Rúru predohrejeme na 200st. a koláč pečieme na 180st., 25-30 minút, dohneda. Upečený závin potrieme olejom alebo ghee zľahka a necháme vychládnuť.

4 komentáre:

  1. tak toto je supiiiiiiiii, Miska,najblizsie vyskúsam

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A dokonca sa mi ani nepraskol. Ked robim taky s maslom a vajickami, tak sa mi vzdy praskne. S tymto cestom sa super pracuje, robim aj lekvarove buchty z neho.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. uz sa pecie.. pracovalo sa s tym cestom naozaj velmi dobre.. som zvedava, ako to bude chutit :)

    OdpovedaťOdstrániť