nedeľa 16. januára 2011

Kysnutý kakaový závin (bez vajec) / Cocoa roly poly (eggless)




ČO POTREBUJETE (na 2 záviny):

750g hladkej múky (použila som Maida)
2 ploché lyžičky sušeného droždia 
4 a 1/2 lyžice kryštáľového cukru
štipka soli
200ml rastlinného oleja
375ml teplého (nie horúceho) mlieka

na náplň:
maslo alebo ghee na potretie
kakao
jemný kryštáľový cukor
mleté mandle (alebo strúhanka)

maslo alebo ghee na potretie závinu





AKO POSTUPOVAŤ:

Do mise si dáme preosiatu múku, cukor, soľ, sušené droždie a premiešame. Zohrejeme si mlieko, do teplého mlieka vlejeme olej. Mlieko z olejom zapracujeme do múky. Rukou vypracujeme elastické, nelepivé cesto. Misku prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme 30min kysnúť na teplom mieste, bez prievanu.

Potom cesto rukou znova premiesime a necháme kysnúť ďalších 15min. 

Prenesieme ho na pracovnú dosku a vyvaľkáme na tenký plát. Potrieme ho roztopeným maslom alebo s ghee, cez sítko naň preosejeme kakao a posypeme jemným kryštaľovým cukrom. Povrch posypeme ešte trocha mletými mandľami alebo strúhankou.

Závin zavinieme a prenesieme na plech. Závin popicháme vidličkou a potrieme maslom alebo s ghee.



Koláč necháme podkysnúť asi 20 minút. Rúru predohrejeme na 200st. a koláč pečieme na 180st., 25-30 minút, dohneda. Upečený závin potrieme maslom alebo s ghee.

4 komentáre:

  1. tak toto je supiiiiiiiii, Miska,najblizsie vyskúsam

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A dokonca sa mi ani nepraskol. Ked robim taky s maslom a vajickami, tak sa mi vzdy praskne. S tymto cestom sa super pracuje, robim aj lekvarove buchty z neho.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. uz sa pecie.. pracovalo sa s tym cestom naozaj velmi dobre.. som zvedava, ako to bude chutit :)

    OdpovedaťOdstrániť