streda 26. mája 2010

Kuracie karí (pre začiatočníkov) / Chicken curry (for beginners)

IMG_7034



ČO POTREBUJETE:

3 kuracie stehná aj s kĺbom; vykostené a nakrájané na rezančeky / 3 full chicken legs, boneless and cut into small pieces (curry cuts)

3 strúčiky cesnaku / 3 garlic cloves
1/4 lyžičky zázvoru; strúhaného / 1/4 tsp grated ginger
100ml kuracieho vývaru (alebo podľa potreby) / 100ml chicken stock (or as needed)
1 veľká červenà cibuľa; nasekaná nadrobno / 1 big red onion, chopped
olej / oil
1/3 lyžičky rímskej rasce / 1/3 tsp cumin (jeera)
1/2 lyžičky mletého koriandru / 1/2 tsp ground coriander seeds
1/2 lyžičky garam masala / 1/2 tsp garam masala
1/3 lyžičky mletej kurkumy / 1/3 tsp termaric (haldi)
1/3 lyžičky mletého chilli korenia / 1/3 tsp chilli powder
100-150ml kokosového mlieka / 100 - 150ml coconut milk
hrsť koriandrovej vňate; nasekanej / handful of fresh coriander leaves
soľ / salt



IMG_7042



AKO POSTUPOVAŤ:

Kuracie mäso nakrájame na rezančeky a osolíme. V panvici zohrejeme olej a mäso orestujeme na silnom ohni zo všetkých strán. Vyberieme z panvice a odložíme bokom do ďalšieho použitia. / Cut chicken into curry cuts and mix with salt. In the pan heat some oil and add meat. Fry on high heat until it changes color, remove from the pan and keep aside.

1


V tej istej panvici na oleji, ktorý v nej zostal orestujeme rímsku rascu. Pridáme nadrobno nakrájanú cibulu, cesnak a strúhaný zázvor. Cibulu restujeme domäkka. Potom pridáme kurkumu, mletý koriander a chilli korenie a premiešame. / In the same pan heat again some oil, add cumin and fry until it releases its aroma. Add chopped onion, garlic and ginger. Fry on low heat until onion is soft. Add termaric, ground coriander seeds and chilli powder and stir well.

2


Pridáme mäso, kurací vývar, privedieme ho k varu a mäso povaríme pod pokrievkou na miernom ohni 10 minút. Potom pridáme kokosové mlieko a garam masala, premiešame a povaríme ďalších 5 minút. / Add cooked chicken, chicken stock and bring it to boil. Reduce the heat and cook curry for 10min, covered. Add coconut milk and garam masala, stir well and cook for another 5min.

3


Do hotového karí vhodíme nasekanú koriandrovú vňať, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. / Finally add chopped coriander leaves, heat through and remove from the stove.

4


Podávame s ryžou. / Serve with rice.



IMG_7035



14 komentárov:

  1. velmi dobry recept, kari ocenil najma moj manzel, ktory je z Bangladesha, takze indickym chutiam rozumie :) akurat pre mna to bolo trochu viac kokosove. mozno sa mi vludila do varenia nejaka chybicka. dakujem. Nada

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Nada, dakujem. Ono zalezi aj na tom ake kokosove mlieko si pouzila, alebo ci si ho nechtiac nezamenila s kokosovym kremom. A mozno len nie si zvyknuta na tu chut, neviem :) V kazdom pripade som rada, ze manzelovi chutilo a ze si recept vyskusala.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vyborny receptík a lutujem ,ze som ho neobjavila aj skor, moj manzel najskor ohrnoval nos ze KARI???FUUUJ no ale rychlo zmenil nazor ked som ho to prinutila ochutnat takze som velmi rada a dakujem :DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Spravila som s morčacím, veľké ďakujem, veľká dobrota to bola :-) Irena W.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dobry den
    Aj ja som robila z morcacieho a bolo to vyborne.
    Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zbožňujem kari, mňam úplne najväčšie... škoda len, že tu u nás sa nedá zohnať také výborné korenie, myslím tým, čerstvé, naozaj voňavé..len napodobeniny v sáčkoch, z ktorých musím vysypať polovicu, aby to vôbec chytilo farbu. Minimálne kôli koreniu by som do Indie išla ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dnes som recept vyskúšal,kari bolo perfektné. Určite ho budem variť častejšie.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dnes som varila a super. Omylom som uliala trocha viac kokosového mlieka ale na chuti to neubralo🤞

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kokosovym mliekom sa kari nepokazi 🙂 tesim sa, ze chutilo. Dakujem ❤

      Odstrániť