nedeľa 2. mája 2010

Baklažánová bharta / Eggplant bharta

Toto vegetariánske jedlo pochádza zo severnej Indie, štátu Punjab. Je niekoľko variácií jeho prípravy. Jedlo mi zachutilo u švagrinej, pretože malo zvláštnu údenú vôňu a chuť.



22bharta 029



ČO POTREBUJETE:

1 stredne veľký baklažán / 1 medium size eggplant 
1 veľká červená cibuľa / 1 big red onion 
1 veľká paradajka / 1 big tomato
hrsť čerstvo nalúpaného alebo mrazeného hrachu / handful of fresh or frozen green peas
3/4 lyžičky Garam masala / 3/4 tsp garam masala
1/2 lyžičky pálivého čili korenia / 1/2 tsp chilli powder
1/3 lyžičky mletej kurkumy / 1/3 tsp termaric (haldi)
soľ / salt
1 lyžica ghí / 1 tbsp ghee
koriandrová vňať / fresh coriander leaves 


22bharta 033



AKO POSTUPOVAŤ:

Jednoduchší spôsob, ak sa vám nechce upratovať sporák: Baklažán viackrát pichneme vidličkou po celom obvode. Potrieme ho olejom a uložíme do pekáčika (ktorý si môžete vystlať alobalo, baklažán počas pečenia pustí šťavu a tá môže horieť na pekáči). Rúru si predohrejeme na 180 - 200st. a pečieme ho 35 - 40 minút. / The easy way: Prick the eggplant with the fork in few spots. Rub it with the oil, place on the baking tray. Preheat your oven to 180 - 200deg. and bake for 35 to 40min.


Klasický indický spôsob (a tento odporúčam, aby jedlo voňalo a chutilo ako má!): Baklažán popicháme po celom obvode vidličkou. Na horák dáme mriežku (ja používam mriežku, na ktorú odkladám horúce hrnce). Baklažán na mriežku položíme. Zapneme oheň a baklažán na miernom plameni opekáme. Počas opekania ho obraciame, aby sa opiekol rovnomerne zo všetkých strán. Takto pečený baklažán začne rozvoniavať ako údený (a bude tak aj chutiť). Šupka musí poriadne stmavnúť a zošúveriť sa. Vo vnútri musí byť mäkký, nie surový. / Traditional way: Prick the eggplant with the fork in few spots. This way works only if you have gas stove. Place small steel stand over the flame, place the eggplant on the stand and on low heat roast/burn the eggplant from all sides. Eggplant will smell and taste like smoked and this is what you want in this dish.

22bharta 002


22bharta 006


Opečený baklažán dáme na tanier a narežeme ho pozdĺžne. Pri stopke ho narežeme vodorovne, čiže vznikne rez v tvare kríža. Šupku otvoríme ako knihu. Dužinu lyžicou vydlabeme a dáme do taniera, kde ju vidličkou roztlačíme trocha. / When your eggplant is done, transfer it to the plate, cut it length wise and make straight cut near the stem. Open the skin like a book. Remove soft pulp with the spoon and transfer it to another plate in which you will press/mash it with the fork.

22bharta 009

22bharta 011


Z baklažána vám zostane len toto ako odpad. / This is leftover skin from eggplant, all pulp can be easily removed.

22bharta 012


V panvici/kadhai si zohrejeme ghí. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a popražíme ju dohnedkava. / Heat some ghee i the pan/kadhai. Add chopped onion and fry on low heat until onion turns slightly brown.

22bharta 014


Potom pridáme kurkumu, čili korenie a garam masala a premiešame. / Then add termaric, chilli powder and garam masala. Stir well.

22bharta 015


Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a opekáme na miernom ohni, kým paradajka nezmäkne. / Add chopped tomatoes and sauté on low heat until tomato is soft.

22bharta 018


Pridáme hrach a roztlačený baklažán, osolíme. Opekáme asi 5-7 minút na slabom ohni, miešame občas. / Add green peas and mashed eggplant, add salt. Sauté for about 5 - 7min on low heat, stir occasionally. 

22bharta 019

22bharta 022


Do hotového jedla zamiešame nasekanú koriandrovú vňať. / When bharta is done stir in some chopped coriander leaves.

22bharta 025


Podávame s plackami Čapati. / Serve with Chapati.



22bharta 031





Na doplnenie 18.9.2013: Dnes som robila tento recept s obmenou, ktorú mi poradil kamarát Dušan Deák. Vynechala som hrach a použila som cesnak, zelenú chilli papričku a aj jarnú cibuľku. Veľmi dobré! / Dušan Deák who is a friend of mine suggested to leave out the green peas, add garlic, green chilli and spring onions and it was delicious. 

baklazanova bharta 2

9 komentárov:

  1. môže to byť chutné jedlo, akurát si nie som istý, či je aj dosť sýte. rozhodne ho skúsim urobiť v lete.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ono sa to obycajne podava tak, ze porcia ryze, nejake kari (omacka zo strukoviny alebo zeleniny), zeleninova priloha ako napr. Baklazanova bharta a k tomu 2 capati, niekto ma rad este Raita, co je nejaky zeleninovy salat s jogurtom

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem Miška, tento komentár sa mi veľmi páčil a prijala by som ho aj v iných receptoch

      Odstrániť
  3. vcera som to skusala a veru bolo to vyborne. som skombinovala s kari sosovicou a domacim chlebom.
    Baklazana som ale po pociatocnich manevroch nad plamenom dala radsej ugrilovat do rury

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyborne, kludne moze ist aj na gril, len to poprepichovanie supky je dolezite, aby "nevybuchol" ako mne prvykrat :))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. vyskusane...chutilo:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ja na zaciatku pridam cesnak a zazvor a na zaver pridam trocha smotany a necham prevarit...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cesnak, zazvor super, ale smotanu by som do tohoto jedla nedavala :) No je na vas, ako vam chuti a ako sa rozhodnete.

      Odstrániť