piatok 28. mája 2010

Dosa placky / Dosa (pancakes made of rice and legumes)


Dosa placky



ČO POTREBUJETE:

ryžu a Urad dal v pomere 4:1; teda 4 hrnčeky ryže a 1 hrnček urad dal / rice and urid dal in a ratio of 4: 1; thus 4 cups of rice and 1 cup urid dal
soľ / salt
voda podľa potreby / water as needed
malá štipka prášku do pečiva / pinch of baking powder



Dosa placky



AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu a urad dal si namočíme na noc vo vode. Každé zvlášť. Ráno ich scedíme a prepláchneme v čistej vode. Potom každé zvlášť rozmixujeme úplne do hladka. Najprv urad dal, potom ryžu - s pridaním trošky vody. Potom obe zmesi zmiešame dokopy, pridáme soľ podľa chuti, prášok do pečiva a vodu podľa potreby. Cesto je husté asi ako cesto na palacinky. Cesto necháme v miske, ktorú zakryjeme a necháme celý deň (alebo minimálne 8 hodín) fermentovať. Na noc si cesto môžeme uschovať v chladničke, a ďaľšie ráno môžeme robiť Dosa placky. Ráno bude cesto nabublinkované, bude vyzerať ako keď vezmete palacinkové cesto a zamiešate doňho čerstvo vyšľahané bielka. Keď doňho dáte naberačku musí byť mäkkučké, ale ľahko rozotierateľné na panvici. / Soak rice and urid dal overnight in the water. Soak each separately. Drain them in the morning and rinse them in clean water. Place them in the mixer with little water and mix each separately until you get completely smooth paste. First the urid dal, then the rice. Then mix the two mixtures together, add salt to taste, baking powder and water as needed. The batter is as thick as a pancake batter. Leave the batter in a bowl, cover and let it ferment all day (or at least for 8 hours). You can store the batter in the fridge for the night, and the next morning you can make Dosa pancakes. In the morning, you will have full bowl of the batter with bubbles, it will look like a pancake batter combined with freshly whipped egg whites (frothy). When you put a ladle in it, it must be soft but easy to spread on the pan.

22masala dosa 018





Rozpálime poriadne panvicu. Prskneme troška vody na ňu, ona sa hneď odparí. Do jej stredu potom vylejeme malú naberačku cesta a krúživým pohybom smerom od stredu cesto rozotrieme po panvici do tvaru tenkej palacinky. / Let's heat a frying pan/tava. Splash some water on it, it will evaporate right away. Then pour a small ladle of batter into its middle and spread the batter in a pan in the shape of a thin pancake in a circular motion from the middle.

22masala dosa 021


Placku opekáme na stredne silnom ohni bez oleja! Uvidíte, že začne na tenších miestach trocha hnednúť a kraje sa vám môžu začať odlepovať samé od panvice. / Fry the pancake on medium high heat without oil! You will see that it starts to turn a little brown in thinner spots and the edges of the dosa can start to peel themselves from the pan.

22masala dosa 023


Dosa opekáme len z jednej strany. Z opečenej strany zostane chrumkavá a z tej, ktorú sme neopekali zostane nabublinkovaná a mäkká. (Tie bublinky sa vám na nej musia urobiť, vtedy je správne cesto.) / Cook dosa on one side only. It will remain crunchy on the toasted side and will remain bubbly and soft on the other side. (You have to get bubbles, that's the right way dosa should look.)

A najlepšie sú, keď chrumkavú stranu nakoniec potriete s ghee! / And the best way to serve them is to rub some ghee on crnchy side!








Dosa placky



 Máme ich najradšej s Arašídovým čatní. Ako ďalšiu prílohu odporúčam napríklad Aloo subzi. / We like them best with Peanut Chutney. For side dish I recommend Aloo subzi.



Dosa placky




Toto je nádoba, kde sa klasicky melie/drví/mixuje najprv urad dal, potom ryža a spolu sa zmiešajú. Videla som ju len v štáte, kde žijeme (Andhra Pradesh), ale možno sa používa aj inde.




Príprava cesta.



Pečenie.






No a aha aká vychytávka!





4 komentáre:

  1. no úžasná mašina...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moc zdravim.
    Mel bych par dotazu u receptu na Masala Dosa pises:ČO POTREBUJETE:




    na Dosa:

    1 a 1/2 malého hrnčeka surovej ryže

    3/4 malého hrnčeka strukoviny Urad dal

    1 lyžica Channa dal

    a u samostatného receptu na Dosa je pomer trosku jiny
    ryžu a Urad dal v pomere 4:1; teda 4 hrnčeky ryže a 1 hrnček urad dal soľ - a taky tam neni Channa dal.. tak se chci zeptat jeslti se to nejak lisi.

    Rad bych se jeste zeptal, jesti mas zkusenosti s Idli - nikde jsem je tady nenasel, ale mozna jen spatne hledam...
    a posledni dotaz je na mixer - jakou mas zkusenost jaky nejlepe pouzit na mixovani dalu a ryze...
    jinak moc dekuji za tve stranky, knizku jsem koupil a precetl jednim dechem. az budu mit chvili casu napisu trosku vice - jestli by to nevadilo, mel bych par dotazecku ohledne ajurvedskeho vareni atd atd. krasne dny preji

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Premku, mas ulozeny ten povodny, uplne prvy recept, ktory som robievala ako zaciatocnik. Vies ja ked zistim, ze nieco moze byt lepsie, dokonalejsie a spravnejsie, tak recepty priebezne vylepsujem, prepisujem, opravujem. Takze teraz tu vidis recept, ktory je uplne dotiahnuty dokonca, aby si dostal tie spravne, najlepsie dosa placky. Cize ten pomer 4 ku 1 a bez channa dal. Ak pridas channa dal jednu lyzicu alebo trebars aj ryzovych vlocike jednu lyzicu, nic sa nedeje. Ale toto je ten najlepsi zaklad ako to tu teraz vidis. Idli nerobim, nemam na ne hrnec. Ale rozmyslam, ze si do tlakoveho kupim, taku vsuvku na ne, lebo deti to konecne ochutnali u kohosi a chutilo im to (doteraz nos ohrnali, len to videli). Tak mozno casom nieco poskusam. Ale ak chces len recept, mam kamaratku, ktora vari taketo juhoindicke jedla a myslim, ze idli pripravuje, tak sa jej mozem spytat ako to robi a recept ti ked tak poslem len sukromne na FB. Na mixovanie mam kuchynsky mixer znacky Sumeet. Ma to 3 nadobky a 5 roznych nozov. Ja pouzivam tento na mixovanie cesta na dosa https://www.indianhouseware.com/resizeimage.aspx?file=184,153,images/Product_image/thumb_20100303193235.JPG O ayurvedskom vareni ti vela nepoviem, neovladam principy varenia podla ayrvedy. Tiez nieco, co sa potrebujem ucit. Pekny den aj tebe.

      Odstrániť