pondelok 16. augusta 2010

Zemiakovo - karfiolová Samosa


11100_5814



ČO POTREBUJETE (na 4ks):

na cesto:
150ml múky Maida (biela múka 00)
štipka soli
štipka semienok ajwain
1 lyžica ghee (alebo olej)
studená voda podľa potreby

náplň:
3 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke
2 stredne veľké ružičky predvareného karfiolu
hrsť mrazeného hrášku (alebo čerstvo nalúpaný)
1 lyžička čerstvého strúhaného zázvoru 
1/2 lyžičky rímskej rasce 
1/2 lyžičky pálivého chilli korenia
1/3 lyžičky Amchoor (sušené mango)
2 lyžice nasekaných kešu orechov
niekoľko hrozienok (alebo 1/2 lyžičky kryštáľového cukru)
soľ
čerstvá koriandrová vňať

olej na vyprážanie (arašídový, slnečnicový alebo ryžový)


Zelelninove samosy



AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame múku, soľ a ajwain. Do múky zamiešame ghee. Postupne pridávame studenú vodu. Vypracujeme nelepivé cesto, potrieme ho olejom a necháme 30min. odležať. 

Do druhej misky vložíme zemiaky uvarené v šupke, ošúpané spolu s predvareným karfiolom. Zemiaky a karfiol roztlačíme a pridáme mrazený hrášok. Všetko spolu dobre premiešame. V panvici zohrejeme trocha oleja. Pridáme nadrobno nakrájaný zázvor, rímsku rascu, Amchoor a pálivé chilli korenie. Hneď pridáme nasekané kešu orechy. Obsah panvice premiešame a hneď pridáme zemiakovo-karfiolovú zmes. Ďalej pridáme hrozienka (alebo cukor), soľ, nasekanú vňať a premiešame. Prehrievame na slabom ohni asi 3 minúty, za občasného premiešania.


Cesto si rozdelíme na 4 rovnako veľké guľôčky. Zoberieme jednu guľôčku a vyvaľkáme z nej tenkú placku. Placku prerežeme na 1/2. Jednu polovicu vezmeme a reznu časť potrieme prstom vodou a spojíme/zlepíme. Vytvoríme tak kornútok. Ten naplníme pripravenou zemiakovo karfiolovou zmesou a znova kraj potrieme prstom vodou a spojíme/zlepíme. V hlbokej panvici zohrejeme olej, musí byť poriadne horúci. Môžeme skúsiť kúštičkom cesta, či sa cesto začne po vložení variť. Oheň troška zmiernime a samosy vkladáme asi po 2ks (záleží od veľkosti hrnca aj samosiek, aby sme neznížili teplotu oleja, ak ich pražíme naraz priveľa). Hneď ako samosy vložíme, lyžicou ich prelejeme vriacim olejom v hrnci, čo spôsobí, že sa ich povrch troška nafúkne a nabublinkuje). Pražíme z oboch strán dohneda.


Hotové vyberieme na mriežku odkvapkať. Podávame napríklad s chutney, kečupom alebo iným napr. jogurtovým dipom.

Zelelninove samosy

2 komentáre:

  1. Jééj, Miška :-))) ty si zlatáááá. Ďakujem, je to super, hrozne sa teším:)) . Tak to, čo som nechápala, to bolo to ghee. Keď som to na videu videla, vypadalo to ako maslo a potom, ked to mrvil v rukách, vyzeralo to nejak čudne... a hgee je z masla. Chcem to vyskúšať. Ako to tebe chutí?
    Miška, ešte raz ti pekne ďakujem :-*

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Samosa moze mat aj masovu plnku. Vonku si vacsinou ale kupujeme zeleninove. Niektore su vyborne, niektore su prilis palive. Robila som ich doma prvykrat vcera podla receptu z knihy :) Neboli take chrumkave ako z ulice,ale za seba hovorim, ze na chut boli velmi dobre. Musim niekde vykoumat ako dosiahnem to chrumkanie. Miesto ghee mozes pouzit roztopene maslo.
    Dakujem za vyzvu na recept, zasa viem nieco nove :)

    OdpovedaťOdstrániť