pondelok 16. augusta 2010

Zemiakovo - karfiolová Samosa


11100_5814



ČO POTREBUJETE (na 4ks):

na cesto:
150ml múky Maida (biela múka 00)
štipka soli
štipka prášku do pečiva 
1 lyžica ghee (alebo roztopeného masla)
studená voda podľa potreby

náplň:
3 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke
2 stredne veľké ružičky predvareného karfiolu
hrsť mrazeného hrášku (alebo čerstvo nalúpaný)
1 lyžička čerstvého strúhaného zázvoru 
1/3 lyžičky rímskej rasce 
1/2 lyžičky pálivého chilli korenia
1/3 lyžičky Amchoor (sušené mango)
2 lyžice nasekaných kešu orechov
niekoľko hrozienok (alebo 1/2 lyžičky kryštáľového cukru)
soľ

olej na vyprážanie (arašídový, slnečnicový alebo ryžový)


Zelelninove samosy



AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame múku, soľ a prášok do pečiva. Do múky zamiešame ghee. Postupne pridávame studenú vodu. Vypracujeme vláčne, nelepivé cesto, poprášime ho múkou a necháme chvíľu odležať. 

Do druhej misky vložíme zemiaky uvarené v šupke, ošúpané spolu s predvareným karfiolom. Zemiaky a karfiol roztlačíme a pridáme mrazený hrášok. Všetko spolu dobre premiešame. V panvici zohrejeme trocha oleja. Keď je olej horúci, panvicu odstránime z ohňa a pridáme nadrobno nakrájaný zázvor, rímsku rascu, Amchoor a pálivé chilli korenie. Panvicu vrátime na slabý oheň a hneď pridáme nasekané kešu orechy. Obsah panvice premiešame a hneď pridáme zemiakovo-karfiolovú zmes. Pridáme hrozienka (alebo cukor), soľ a premiešame. Prehrievame na slabom ohni asi 3 minúty, za občasného miešania.

Zelelninove samosy


Cesto si rozdelíme na 4 rovnako veľké guľôčky. Zoberieme jednu guľôčku a vyvaľkáme z nej tenkú placku. Na placku uložíme vychládnutú náplň. Náplň do placky zabalíme ako je ukázané na obrázkoch nižšie. Kraje prstom potrieme vodou zmiešanou s troškou múky, aby sa lepšie zlepili. Končeky zľahka zakrútime. Vo woku dáme zahrievať olej, musí byť poriadne horúci. Môžeme skúsiť kúštičkom cesta, či sa cesto začne po vložení variť. Oheň troška zmiernime a samosy vkladáme asi po 2ks (záleží od veľkosti hrnca aj samosiek, aby sme neznížili teplotu oleja, ak ich pražíme naraz priveľa). Hneď ako samosy vložíme, lyžicou ich prelejeme vriacim olejom v hrnci, čo spôsobí, že sa ich povrch troška nafúkne a nabublinkuje). Pražíme z oboch strán dohneda.

Zelelninove samosy


Hotové vyberieme na mriežku odkvapkať. Podávame napríklad s chutney, kečupom alebo iným napr. jogurtovým dipom.

Zelelninove samosy

2 komentáre:

  1. Jééj, Miška :-))) ty si zlatáááá. Ďakujem, je to super, hrozne sa teším:)) . Tak to, čo som nechápala, to bolo to ghee. Keď som to na videu videla, vypadalo to ako maslo a potom, ked to mrvil v rukách, vyzeralo to nejak čudne... a hgee je z masla. Chcem to vyskúšať. Ako to tebe chutí?
    Miška, ešte raz ti pekne ďakujem :-*

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Samosa moze mat aj masovu plnku. Vonku si vacsinou ale kupujeme zeleninove. Niektore su vyborne, niektore su prilis palive. Robila som ich doma prvykrat vcera podla receptu z knihy :) Neboli take chrumkave ako z ulice,ale za seba hovorim, ze na chut boli velmi dobre. Musim niekde vykoumat ako dosiahnem to chrumkanie. Miesto ghee mozes pouzit roztopene maslo.
    Dakujem za vyzvu na recept, zasa viem nieco nove :)

    OdpovedaťOdstrániť