pondelok 16. augusta 2010

Aloo gobi Samosa (zemiakovo - karfiolová Samosa) / Potatoes and cauliflower Samosa




ČO POTREBUJETE (na 8ks):

na cesto:
150ml múky Maida (biela múka 00)
štipka soli
1/3 lyžičky semienok ajwain
1 lyžička ghee (alebo olej)
troška studenej vody

na "lepidlo":
1 lyžička múky
trocha vody

subzi ako náplň:
1 väčší zemiak
2 väčšie ružičky karfiolu
hrsť mrazeného hrášku

1 lyžička čerstvého strúhaného zázvoru 
(alebo zázvorovú pastu)
1/2 lyžičky rímskej rasce 
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/3 lyžičky Amchoor (sušené mango)

1 lyžica nasekaných kešu orechov
niekoľko hrozienok (alebo 1/2 lyžičky kryštáľového cukru/jaggery)
soľ

olej na vyprážanie (arašídový, slnečnicový alebo ryžový)





AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame múku, soľ a ajwain. Do múky prstami vpracujeme ghee. Postupne pridávame studenú vodu po troškách, nebude jej treba veľa. 



Vypracujeme pevné, elastické cesto, potrieme ho olejom a necháme 30min. odležať. 



Odporúčam pripraviť si cesto deň vopred a na noc uložiť do chladničky. Treba ho dobre zabaliť. Na druhý deň sa s ním bude dobre pracovať. (Cesto sa tiež môže zamraziť.)

Zemiak okrájame, nakrájame na menšie kusy a spolu s karfiolom uvaríme domäkka. Scedíme a dáme do misky. Zemiaky a karfiol roztlačíme a pridáme mrazený hrášok. Všetko spolu dobre premiešame. 



V panvici zohrejeme trocha oleja. Pridáme zázvor, rímsku rascu, oheň zmiernime a necháme chvíľku rozvoňať. 

Potom pridáme Amchoor a kašmírske chilli korenie. Hneď pridáme nasekané kešu orechy. Obsah panvice premiešame a hneď pridáme zemiakovo-karfiolovú zmes. 

Ďalej pridáme hrozienka (alebo cukor/jaggery), soľ, nasekanú vňať a premiešame. Prehrievame na slabom ohni asi 3 minúty, za občasného premiešania.



Pripravíme si lepidlo z trochy múky a trochy vody, dobre vymiešame.




Cesto si rozdelíme na 4 rovnako veľké guľôčky.



Zoberieme jednu guľôčku, sploštíme v dlaniach a obalíme v múke.  Vyvaľkáme z nej tenkú placku (nie príliš tenučkú, inak sa roztrhne pri plnení), počas vaľkania trocha poprášime múkou. Ja som použila pokrievku na vykrojenie peknej, okrúhľej placky. Placku prerežeme na 1/2. Jednu polovicu vezmeme a reznú časť potrieme "lepidlom" a spojíme/zlepíme. Vytvoríme tak kornútok. 



Ten naplníme pripravenou a vychládnutou zemiakovo karfiolovou zmesou a znova kraj potrieme "lepidlom" a spojíme/zlepíme. 



V hlbokej panvici zohrejeme olej; toľko, aby sa samosky fritovali. Musí byť poriadne horúci. Môžeme skúsiť kúštičkom cesta, či sa cesto začne po vložení variť. Samosy vkladáme asi po 3ks (záleží od veľkosti hrnca aj samosiek, aby sme neznížili teplotu oleja, ak ich pražíme naraz priveľa). Hneď ako samosy vložíme, lyžicou ich prelejeme vriacim olejom v hrnci, čo spôsobí, že sa ich povrch troška nafúkne a nabublinkuje. Pražíme z oboch strán dohneda, na silnom ohni.



Hotové vyberieme na mriežku odkvapkať. Podávame napríklad so zeleným chutney, kečupom alebo iným napr. jogurtovým dipom.


Ak vám zostane plnka, môžete ňou naplniť napríklad sendviče alebo si k nej dorobiť Chapati a zjesť bežne ako subzi.



2 komentáre:

  1. Jééj, Miška :-))) ty si zlatáááá. Ďakujem, je to super, hrozne sa teším:)) . Tak to, čo som nechápala, to bolo to ghee. Keď som to na videu videla, vypadalo to ako maslo a potom, ked to mrvil v rukách, vyzeralo to nejak čudne... a hgee je z masla. Chcem to vyskúšať. Ako to tebe chutí?
    Miška, ešte raz ti pekne ďakujem :-*

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Samosa moze mat aj masovu plnku. Vonku si vacsinou ale kupujeme zeleninove. Niektore su vyborne, niektore su prilis palive. Robila som ich doma prvykrat vcera podla receptu z knihy :) Neboli take chrumkave ako z ulice,ale za seba hovorim, ze na chut boli velmi dobre. Musim niekde vykoumat ako dosiahnem to chrumkanie. Miesto ghee mozes pouzit roztopene maslo.
    Dakujem za vyzvu na recept, zasa viem nieco nove :)

    OdpovedaťOdstrániť