utorok 7. decembra 2021

Kešu

Kesu orechy


Kešu sú neuveriteľne populárne a to z dobrého dôvodu. Sú nielen veľmi výživné, ale dajú sa aj všestranne využiť. Ich mierne sladká chuť, uspokojujúca chrumkavosť a maslová textúra sa dobre spájajú s ďalšími surovinami a vytvárajú tak kulinárske dobroty. 

Kešu sa zvyčajne zaraďujú do skupín s inými druhmi stromových orechov, ale majú veľa spoločného aj so strukovinami a semenami.


Kesu orechy



Kešu pochádzajú z tropického stromu známeho ako Anacardium occidentale.

Strom vytvára na svojich konároch mäsitú, hruškovitú stonku nazývanú kešu jablko. Táto časť rastliny však nie je plodom.

Namiesto toho je skutočným ovocím menšia štruktúra v tvare obličky, ktorá rastie pod dužinou kešu jablka. Vo vnútri ovocia nájdete jedlé semená, ktoré väčšina ľudí pozná ako kešu oriešky.

Semeno a jeho vonkajšia škrupina sa považujú za orech aj za ovocie, no škrupina je nejedlá kvôli prítomnosti toxickej látky. To je dôvod, prečo na trhu vidíte iba lúpané kešu oriešky.




Aj keď sú kešu semená kôstkovice, niekedy sa zamieňajú so strukovinami.

Strukoviny sú tiež rastliny, ktoré produkujú jedlé semená, ale zvyčajne rastú v jednom struku. Keď rastlina dozrieva, struk sa nakoniec rozdelí v strede a uvoľní jedlé semená vo vnútri.

Fazuľa a hrášok patria medzi najbežnejšie druhy strukovín, ale arašidy sú skvelým príkladom „orecha“, ktorý je v skutočnosti strukovinou. Podobne ako arašidy, aj kešu sa dajú ľahko rozdeliť v strede.

Keďže sa však kešu oriešky vyvíjajú v tvrdej škrupine v kôstke namiesto struku, nepovažujú sa za súčasť rodiny strukovín.



Kešu oriešky sú bohaté na zdravé tuky a bielkoviny a možno ich použiť napriklad na prípravu karí, karí pasty, nátierok, zákuskov a koláčov, na zahusťovanie, na prípravu masla alebo do granole. 

Mnohé z najpopulárnejších „orechov“ tiež nie sú tým pravým orechovým. Vlašské orechy, mandle, pistácie a pekanové orechy sú tiež semená kôstkovice – rovnako ako kešu "oriešky".


Bez ohľadu na to, do ktorej skupiny ich zaradíte, nemožno poprieť, že kešu sú výživne lahodným doplnkom stravy.




Kešu oriešky sú semená v tvare obličky pochádzajúce z kešu stromu – tropického stromu pôvodom z Brazílie, ktorý sa v súčasnosti pestuje v rôznych teplých klimatických podmienkach po celom svete.

Zatiaľ čo "surové" kešu oriešky sú široko predávané, skutočne surové kešu oriešky nie sú bezpečné na konzumáciu, pretože obsahujú látku známu ako urushiol, ktorá sa nachádza v jedovatom brečtane. Urushiol je toxický a kontakt s ním môže u niektorých ľudí vyvolať kožnú reakciu.

Jadrá kešu sa pri spracovaní varia, aby sa odstránila táto toxická tekutina, a tento výsledný produkt sa predáva ako „surový“.

Hoci sa bežne nazývajú stromové orechy a sú s orechami nutrične porovnateľné, kešu sú naozaj semená. Sú bohaté na vitamíny a minerály a ľahko sa pridávajú do mnohých jedál.

Ako väčšina orechov, aj kešu môžu pomôcť zlepšiť vaše celkové zdravie.

Kešu oriešky sú obzvlášť bohaté na nenasýtené tuky – kategória tukov spojená s nižším rizikom predčasnej smrti a srdcových chorôb.

Majú tiež nízky obsah cukru, sú zdrojom vlákniny a obsahujú takmer rovnaké množstvo bielkovín ako ekvivalentné množstvo vareného mäsa.

Okrem toho kešu oriešky obsahujú značné množstvo medi, minerálu nevyhnutného pre tvorbu energie, zdravý vývoj mozgu a silný imunitný systém. Sú tiež skvelým zdrojom horčíka a mangánu, živín dôležitých pre zdravie kostí.

Orechy a semená sa považujú za antioxidanty a kešu orechy nie sú výnimkou.

Kešu sú bohatým zdrojom polyfenolov a karotenoidov – dvoch tried antioxidantov, ktoré sa nachádzajú aj v iných stromových orechoch.



Zdroj informacii: internet

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára