nedeľa 19. decembra 2021

Toor dal / Toor dal (curry)

 


ČO POTREBUJETE (na asi 3 porcie):

150-200ml hrnček toor dal

voda

1 bobkový list


na Tadka:

oil + ghee

1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce

1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka

1/4 lyžičky asafoetida

1 zelená chilli paprička

1/2 lyžičky cesnakovo zázvorovej pasty

niekoľko karí lístkov

1 väčšia červená cibuľa

4 strúčiky cesnaku

1 väčšia paradajka

1/2 lyžičky mletej kurkumy

1/2 lyžičky jaggery

trocha mletého čierneho korenia

soľ


na dokončenie:

troška citrónovej šťavy

čerstvá koriandrová vňať




AKO POSTUPOVAŤ:

Do hrnca dáme toor dal, prepláchneme ho vodou, zalejeme ho čistou vodou, vložíme bobkový list a dáme variť. Varíme na miernom ohni, kým nezmäkne. 

Zatiaľ si pripravíme tadka. V hrnci zohrejeme olej a ghee. Pridáme rímsku rascu, horčičné semienka a asafoetida a necháme korenie rozvoňať a horčičné semienka prasknúť. Pridáme zelenú chilli prekrojenú na polovicu, karí lístky a cesnakovo zázvorovú pastu, lístky necháme prasknúť. 

Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a 5 minút na miernom ohni restujeme. Potom pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a restujeme do mäkka. 

Ďalej pridáme jaggery, kurkumu, soľ a mleté čierne korenie a prehrejeme. 

Do pripravenej tadka vylejeme predvarený toor dal a dobre premiešame (pridame vodu, ak treba upravit hustotu). Privedieme k varu, oheň zmiernime. Pridáme nasekanú koriandrovú vňať a dal chvíľku povaríme. Do hotového dalu pridáme troška citrónovej šťavy, premiešame. 

🍛 🍛 🍛

Podávame s ryžou, pokvapkané s ghee. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára