nedeľa 19. decembra 2021

Toor dal / Toor dal (curry)

 



ČO POTREBUJETE (na asi 3 porcie):

150-200ml hrnček toor dal / 150 - 200 cup of toor dal

voda / water as needed

1 bobkový list / 1 bay leaf (tej patta)


na Tadka:

oil + ghee / oil + ghee

1/3 lyžičky tmavej rímskej rasce / 1/3 tsp black cumin (shahi jeera)

1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka / 1/2 tsp black mustard seeds

štipka asafoetida / pinch of asafoetida (hing)

1 zelená chilli paprička / 1 green chilli

1/2 lyžičky cesnakovo zázvorovej pasty / 1/2 tsp ginger garlic paste

niekoľko karí lístkov / few curry leaves

1 väčšia červená cibuľa / 1 bigger red onion

4 strúčiky cesnaku / 4 garlic cloves

1 väčšia paradajka / 1 bigger tomato

1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp turmeric (haldi)

1/2 lyžičky jaggery / 1/2 tsp jaggery (palm sugar)

trocha mletého čierneho korenia / pinch of black pepper powder

soľ / salt


na dokončenie:

troška citrónovej šťavy / little bit of lemon juice

čerstvá koriandrová vňať / fresh coriander leaves




AKO POSTUPOVAŤ:

Do hrnca dáme toor dal, prepláchneme ho vodou, zalejeme ho čistou vodou, vložíme bobkový list a dáme variť. Varíme na miernom ohni, kým nezmäkne. / Put toor dal into a pot. Wash with water, strain and add new water to cover the pulses. Add bay leaf and bring it to boil. Reduce the heat and cook until toor dal is soft.


Zatiaľ si pripravíme tadka. V hrnci zohrejeme olej a ghee. Pridáme rímsku rascu, horčičné semienka a asafoetida a necháme korenie rozvoňať a horčičné semienka prasknúť. Pridáme zelenú chilli prekrojenú na polovicu, karí lístky a cesnakovo zázvorovú pastu, lístky necháme prasknúť. / Meanwhile prepare the tadka. Heat some oil and ghee in the pot. Add cumin, mustard seeds and asafoetida and let the seeds crack and release their aroma. Add green chilli cut in half, curry leaves and ginger garlic paste. Let the leaves crack.


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a 5 minút na miernom ohni restujeme. Potom pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a restujeme do mäkka. / Add chopped onion and garlic and fry on low heat for about 5min. Add chopped tomato and fry until it's soft.


Ďalej pridáme jaggery, kurkumu, soľ a mleté čierne korenie a prehrejeme. / Add jaggery, turmeric, salt and black pepper powder and heat through.


Do pripravenej tadka vylejeme predvarený toor dal a dobre premiešame (pridame vodu, ak treba upravit hustotu). Privedieme k varu, oheň zmiernime. Pridáme nasekanú koriandrovú vňať a dal chvíľku povaríme. Do hotového dalu pridáme troška citrónovej šťavy, premiešame. / Now your tadka is ready. Add cooked toor dal into it and stir well (add water if you need to adjust consistency). Bring it to boil, reduce the heat. Add chopped coriander leaves and cook for few minutes. When your dal is done add little bit of lemon juice and stir well.


Podávame s ryžou, pokvapkané s ghee. / Serve with rice and some ghee.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára