utorok 7. septembra 2010

Čo je to Jaggery (palmový cukor) ?

Jaggery je vyrobené z cukrovej palmy. Používa sa najmä v Ázii, Afrike, Latinskej Amerike a Karibiku. Môže sa líšiť farbou od zlatohnedej až po tmavo hnedú.


22suroviny 002



Obsahuje až 50% sacharózy, glukózu, minerálne soli a vitamíny. Horčík prítomný v Jaggery posilňuje náš nervový systém, pomáha uvoľniť naše svaly a poskytuje úľavu od únavy. Spolu so selénom pôsobí ako antioxidant. Je tiež bohaté na železo a tým pádom vhodné pri anémii. Má protialergické vlastnosti a zmierňuje príznaky astmy. Je účinné pri migréne. Veľmi dobré je podávať ho ženám po pôrode (na odstránenie všetkej zrazenej krvi z tela) počas prvých 40 dní po narodení dieťatka.
Obsahuje mierne množstvo vápnika, fosforu a zinku.
Nie je to liek, ale doplnok stravy.

Jaggery sa používa na prípravu ako sladkých tak i slaných pokrmov hlavne v Indii a na Srí Lanke. Trocha Jaggery sa pridáva aj do rôznych karí a subzis. 

Jaggery sa tiež používa pri výrobe alkoholických nápojov.

Indická ayurvédska medicína považuje Jaggery za účinné pri liečbe hrdla - suchý kašeľ (pre tých, čo sú v práci vystavení vyššiemu stupňu znečistenia ovzdušia), infekcie pľúc, zlého trávenia a zápchy. Jaggery je považované za jednu z najčistejších foriem cukru a je zdravšie ako rafinovaný cukor.



22suroviny 005


V Indii bolo kedysi tradíciou, keď hosť alebo člen rodiny prišiel domov unavený, ponúkli mu vodu s Jaggery, aby sa uvoľnil a zbavil únavy. Ľudia, ktorí pracovali v továrňach a pri vonkajších prácach v prašnom, znečistenom prostredí tiež pili vodu s Jaggery alebo priamo kúsok zjedli v noci pred spaním, aby odstránili z tela nečistoty, ktoré počas dňa inhalovali.


Jaggery


Jaggery sa dá kúpiť aj v takejto forme ako prášok.



Zdroj info: preložené z internetu

11 komentárov:

  1. Míšo,chci se zeptat, jestli je palmový cukr vhodný i při redukční dietě? Nějak se mi nedaří tuhle informaci najít.
    A ještě jeden dotaz - neuvažovala jsi o nějaké úpravě receptů pro tisk? Vařím podle tebe hodně často a když si chci recepty přehledně vytisknout a založit, nedaří se mi to (i když si je chci zkopírovat např. do textového programu, tak se mi text rozhází).
    Předem děkuju za odpověď, když si najdeš čas.
    Eva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evi, netusim , ci je jaggery vhodne pri redukcnej diete. Co sa tlace tyka, to tlacitko pod receptom Print friendly ti nefunguje spravne?

      Odstrániť
  2. Ha, už mám recepty vytisknuté, na jiném počítači to šlo bez problému.
    A jaggery už mám taky doma, byla docela fuška ho sehnat, společně s řeckým senem, ale teď bude konečně vaření podle tebe autentičtější :-)
    Díky a nepřestávej!
    Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj
    Nevedela som o ucinkoch palmoveho cukru. Mam ho doma a dost mi chuti.
    Michaela nevies mi povedat ako pouzit Jagerry na travenie? Nestraca svoje ucinky ked je zaliaty horucou vodou?
    Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem, ci po zaliati horucou vodou straca ucinky, ale da sa pit aj len tak rozpusteny vo vode. Ja nim sladim napriklad aj citronovu vodu a pridam stipku kala namak. Je to vyborne v lete na osviezenie.

      Odstrániť
    2. Este ma napadlo ako sa cita Jaggery? Moj je dost tmavy. Takyto svetlucky som nenasla.
      Skusim nim osladit citronovu vodu. To je dobry napad.
      Dakujem.
      k

      Odstrániť
    3. Aj u nas maju bledsi aj tmavjsi. Popravde poviem, ze neviem aky je medzi nimi rozdiel. Cita sa džeg-ry.

      Odstrániť
  4. Hare Krišna. Tiež sa mu vraví "gur". Ochladzuje mozog.... naproti bežným formám cukru, ktoré ho zahrievajú, či teda celé telo, ale hlavne hlavu, tvár....

    OdpovedaťOdstrániť