utorok 21. septembra 2010

Okra karí (s kokosom) / Okra curry (with coconut)

11100_6677


ČO POTREBUJETE:

10-15ks okra / 10 to 15 okras
2 stredne veľké paradajky / 2 medium size tomatoes
1 lyžička čerstvo nastrúhaný zázvor / 1 tsp of freshly grated ginger
soľ / salt
voda / water
2 lyžičky koriandrových semien / 2 tsp coriander seeds
2 sušené červené chilli papričky / 2 dry red chillies
olej / oil
1 veľká hrsť čerstvo nastrúhaného kokosu / big handful of freshly grated coconut 

na Tadka / for tadka:
1 lyžica ghee / 1 tbsp ghee
1 lyžička horčičných semien / 1 tsp mustard seeds
7ks karí lístkov / 7 curry leaves


11100_6675



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme trochu oleja a do hnedkava na ňom opečieme strúhaný kokos. Potom ho vyberieme na tanier a v tej istej panvici opečieme koriandrové semená a sušené chilli papričky tak, aby papričky mierne zmenili farbu. Odstavíme panvicu z ohňa a necháme chvíľu vychládnuť. Dáme do mixéra, kde pridáme aj opečený strúhaný kokos a asi 50ml vody. Vymixujeme na hustý karí základ. / Heat oil in the pan. Add grated coconut and sauté until it becomes brownish. Remove coconut from the pan and keep it on the plate. In the same pan now sauté coriander seeds and dry red chillies until chillies slightly change the color. Remove the pan from the heat and let it cool a bit. Then add this along with the coconut to the mixer, add 50ml of water and mix to make a smooth curry base.

Do hrnca vložíme okru, ktorú sme predtým umyli, dôkladne osušili a pokrájali. Ďalej pridáme nakrájané paradajky, zázvor. Zalejeme pohárom vody, osolíme, privedieme k varu a varíme na miernom ohni, s troška odchýlenou pokrievkou 10 minút. / Clean and cut okra and put in into another pot. Add chopped tomatoes  and ginger. Add water, salt and bring it to boil. Then reduce the heat and cook it slightly covered with the lid for about 10 minutes. 

Potom pridáme kokosovú omáčku, premiešame a varíme ďalších 5 minút. / Then add the coconut curry base, stir well and cook for 5 more minutes. 

2


Na záverečné ochutenie karí si pripravíme Tadka. V panvici zohrejeme ghee, pridáme horčičné semená a karí lístky. Oboje necháme prasknúť. / Now we can prepare tadka. Heat ghee in the pan, add mustard seeds and curry leaves and let them crack.

Keď horčičné semená a karí lístky trocha vypraskajú, zoberieme naberačku alebo čokoľvek, čím sa dá nabrať omáčka. Naberieme kokosovú omáčku a vlejeme ju do panvice, kde robíme Tadka. Keďže ghee je horúce, okamžite to zapení. / Then pour in ladle of the curry... 

3


Hneď ako to zapení, panvicu troška ponakláňame (ako keď rozlievate cesto na palacinky na panvici) a vylejeme do omáčky. Omáčku premiešame, odstavíme z ohňa a prikrytú necháme 5 minút odležať. / ... circle it around the pan to get all the ghee and all the flavors and pour this into the curry. Stir well, remove the pot from the heat and let it rest for 5 minutes. 

4


Podávame s dusenou ryžou. / Serve with rice.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára