štvrtok 16. septembra 2010

Masala masoor (Korenená šošovica)

Veľmi jednoduché na prípravu a chutné s Paratha, Chapati alebo chlebom.


Masala masoor


ČO POTREBUJETE:

1 hrnček hnedej šošovice
1 celá cibuľa
2 stredne veľké červené cibule; nakrájané nadrobno
2 stredne veľké paradajky; nakrájané 
2 lyžice ghee 
soľ
hrsť nasekanej koriandrovej vňate 

na masala:
1/2 lyžičky cesnakovej pasty (alebo 8ks strúčikov nastrúhaných)
1/3 lyžičky pálivého chilli korenia
1 lyžička mletého koriandru
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky zázvorovej pasty (alebo strúhaný čerstvý zázvor)


Masala masoor



AKO POSTUPOVAŤ:

Šošovicu prepláchneme, dáme do hrnca, zalejeme vodou, aby jej bolo asi 3cm nad šošovicou, vložíme jednu celú ošúpanú cibuľu a uvaríme do mäkka; asi 20 minút.
Pripravíme si masala. Zmiešame všetky suroviny v miske na pastu.

Masala masoor


V druhom hrnci zohrejeme ghee a na ňom speníme nakrájanú cibuľu. Oprážame kým cibuľa nezosklovatie. Potom pridáme masala, 3 minútky opekáme.

Masala masoor


Pridáme uvarenú šošovicu (bez cibule, ktorú sme v nej varili) a osolíme. Pridáme nakrájané paradajky a 5 minút na slabom ohni varíme, občas premiešame.

Masala masoor


Nakoniec posypeme nasekanou koriandrovou vňatou, odstavíme z ohňa, premiešame a 5 minút necháme zakryté odpočívať.

Masala masoor


Masala masoor

6 komentárov:

  1. Nasa dnesna vecera a naozaj je to vyborne. A prekvapilo ma, ake syte jedlo to je. Skusila som k nemu spravit aj capati. Prvy raz v zivote. Mam co vylepsovat, hlavne tvar placiek bol komicky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Som rada, ze vam chutilo a na tvare chapati nezalezi, tiez som ich mavala dlho vselijake ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. poznám tento recept ale inak.dala mi ho kamarátka od známych z indie.ale počítam,ze aj oni si ho prispôsobili slovenským obchodom a podnajmovej kuchyni ;-) dodatok-navrch na tanier podľa chuti za lyžicu kyslej smotany

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobry den pisatelka. Moj recept, ani tento ani iny, nie je prisposobeny slovenskym obchodom (nemam tu take), ani podnajmovej kuchyni :) Je to normalny jednoduchy domaci recept a ak cakate, ze pod tymto nazvom dostanete vsade standard-rovnake jedlo (podla receptu, ktory ste dostala), tak to by ste bola sklamana v kazdej restauracii v Indii. Pretoze tu sa aj taka klasika ako je napr. Dal Makhani vsade lisi zlozenim, ci uz viac, ci menej.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý večer,nech je ako chce,poslala som link na váš recept manželovi a pozdáva sa mu,takže skúsime:-) ďakujem

      Odstrániť