štvrtok 16. septembra 2010

Masala masoor (Korenená šošovica)

Veľmi jednoduché na prípravu a chutné s Paratha, Chapati alebo chlebom. / Very easy to make, serve with Paratha, Chapati or bread.


Masala masoor


ČO POTREBUJETE:

1 hrnček hnedej šošovice / 1 cup of whole brown masoor

1 červená cibuľa, vcelku / 1 big red onion, uncut 
2 stredne veľké červené cibule; nakrájané nadrobno / 2 medium size red onions, finely chopped 
2 stredne veľké paradajky; nakrájané / 2 medium size tomatoes, chopped 
2 lyžice ghee / 2 tbsp ghee
soľ / salt
hrsť nasekanej koriandrovej vňate / handful of coriander leaves 

na masala / for masala:
1/2 lyžičky cesnakovej pasty (alebo 8ks strúčikov nastrúhaných) / 1 tsp garlic paste (or 8 freshly grated garlic cloves)
1/3 lyžičky pálivého chilli korenia / 1/3 tsp chilli powder 
1 lyžička mletého koriandru / 1 tsp coriander powder 
1/2 lyžičky rímskej rasce / 1/2 tsp cumin (jeera)
1/2 lyžičky zázvorovej pasty (alebo strúhaný čerstvý zázvor) / 1/2 tsp ginger paste (or freshly grated ginger)


Masala masoor



AKO POSTUPOVAŤ:

Šošovicu prepláchneme, dáme do hrnca, zalejeme vodou, aby jej bolo asi 3cm nad šošovicou, vložíme jednu celú ošúpanú cibuľu a uvaríme do mäkka; asi 20 minút. / Rinse masoor with the water. Put it in the pot, add water (water level 3cm above the masoor), add 1 peeled, uncut onion and cook masoor for about 20min, until it's soft.

Pripravíme si masala. Zmiešame všetky suroviny v miske na pastu. / Mix all ingredients listed under masala in a bowl, make a paste.

Masala masoor


V druhom hrnci zohrejeme ghee a na ňom speníme nakrájanú cibuľu. Oprážame kým cibuľa nezosklovatie. Potom pridáme masala, 3 minútky opekáme. / Heat ghee in other pot. Add chopped onions and fry it on low heat until onion is soft. Then add masala paste and sauté for about 3min.

Masala masoor


Pridáme uvarenú šošovicu (bez cibule, ktorú sme v nej varili) a osolíme. Pridáme nakrájané paradajky a 5 minút na slabom ohni varíme, občas premiešame. / Add cooked masoor (remove the onion) and salt. Add chopped tomatoes, stir and cook on low heat for 5min. Stir occasionally. 

Masala masoor


Nakoniec posypeme nasekanou koriandrovou vňatou, odstavíme z ohňa, premiešame a 5 minút necháme zakryté odpočívať. / Finally stir in chopped coriander leaves, remove the pot from the heat and let it rest, covered, for 5min.

Masala masoor


Masala masoor

6 komentárov:

  1. Nasa dnesna vecera a naozaj je to vyborne. A prekvapilo ma, ake syte jedlo to je. Skusila som k nemu spravit aj capati. Prvy raz v zivote. Mam co vylepsovat, hlavne tvar placiek bol komicky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Som rada, ze vam chutilo a na tvare chapati nezalezi, tiez som ich mavala dlho vselijake ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. poznám tento recept ale inak.dala mi ho kamarátka od známych z indie.ale počítam,ze aj oni si ho prispôsobili slovenským obchodom a podnajmovej kuchyni ;-) dodatok-navrch na tanier podľa chuti za lyžicu kyslej smotany

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobry den pisatelka. Moj recept, ani tento ani iny, nie je prisposobeny slovenskym obchodom (nemam tu take), ani podnajmovej kuchyni :) Je to normalny jednoduchy domaci recept a ak cakate, ze pod tymto nazvom dostanete vsade standard-rovnake jedlo (podla receptu, ktory ste dostala), tak to by ste bola sklamana v kazdej restauracii v Indii. Pretoze tu sa aj taka klasika ako je napr. Dal Makhani vsade lisi zlozenim, ci uz viac, ci menej.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý večer,nech je ako chce,poslala som link na váš recept manželovi a pozdáva sa mu,takže skúsime:-) ďakujem

      Odstrániť