nedeľa 26. septembra 2010

Baranie mäso v špenátovo - smotanovej šťave / Mutton with creamy spinach sauce

11100_6777



ČO POTREBUJETE:

350g baranieho mäsa (alebo kozľacie, jahňacie) / 350g of clean boneless mutton (or goat, or lamb)
1 veľká červená cibuľa / 1 big red onion
3/4 lyžičky mletej kurkumy / 3/4 tsp termaric (haldi)
1 lyžička mletého koriandru / 1 tsp ground coriander 
soľ
1 lyžica tmavej sójovej omáčky / 1 tbsp soy sauce
voda / water
1 viazanička čerstvého špenátu; nasekať nadrobno / 1 bunch of fresh spinach leaves, chopped 
150ml sladkej smotany / 150ml fresh cream
olej / oil



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso si očistíme, odblaníme a pokrájame na menšie kúsky. / Clean the meat and cut into small pieces (like curry cuts).

V panvici zohrejeme olej a orestujeme do mäkka nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme kurkumu a mletý koriander. Pridáme pokrájané mäso a restujeme, kým sa nezatiahne. Osolíme a pridáme sójovú omáčku. Dobre premiešame. / Heat oil in the pan and add finely chopped onion. Fry onion until it's soft. Then add termaric and ground coriander, stir. Add the meat and sauté until it changes color. Add salt and soy sauce,  mix well.

1


Podlejeme pohárom vody a varíme na slabom ohni, prikryté 1 a pol až 2 hodiny. Treba šťavu kontrolovať a ak sa nám vyvarí, podlievame horúcou vodou. Ak je mäso mäkké, pridáme nasekaný špenát, premiešame, prikryjeme a 1-2 minútky necháme prehriať. / Add water and cook it on low heat, covered, for about 1 and half hour to 2 hours. Check it occasionally to see if it has still enough sauce. If you have to add more water, use hot boiling water. Once the meat is soft add chopped spinach, stir, cover and cook for 1 to 2min.

2


Pridáme smotanu, premiešame a zakryté ďalších 5 minút povaríme na slabom ohni. / Add fresh cream, mix well and cook for 5 more minutes  on low heat.

11100_6773


Mäso som podávala s dusenou ryžou. / Serve with rice.

8 komentárov:

  1. Bylo by prosím možné zveřejnit recept na typ úpravy "korai" a "bhuna" (lamb, chicken - to je jedno). Jedná se o typická jídla severních území bez použití kokosového mléka.
    Děkuji Martin Etzl

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Martin, urcite :) Dakujem za napady. Najprv ma prekvapil nazov "korai", priznam sa, ze pod tymto nazvom som to jedlo nespoznala, ale uz viem o co ide, ked som pozrela ten nazov. Inak sa to vola aj Chicken karahi alebo Kadhai chicken. Urcite, ked najblizsie budem varit kuracie maso urobim jeden z tychto receptov. Prijemny zaciatok tyzdna prajem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Miso, bylo to vynikajici, ba jedinecne! A urcite ne naposledy, wydra labuznicka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak to som rada :) inak toto si myslela tym, ze ci sa v indickej pouziva sojova omacka? Lebo tento recept nie je indicky, je to len taky moj vymysel-improvizacia.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ano, prekvapila me ta sojovka ale nektere recepty celkem dodrzuju (kdyz neimprovizuju ) a tak jsem ji tam tu lzici dala. Sloucila se s chutema tak, ze bych nepoznala chut sojovky, ale celek byl dokonaly! Nedas na Labuznika? I kdyz nevim, jestli to neni hazeni perel .... oni budou radsi se hadat nad meltou s nalamanou houskou!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. po letech jsem na rcp uplne zapomnela v tom mnozstvi receptu kolem me. A to je dobre, zas bude jako novy ☺ Nevim jen jestli tam dam tu cibuli. Prisla jsem na to, ze jehneci je uplne NEJ jen cesnekem. Tedy krome jineho koreni.

    OdpovedaťOdstrániť