sobota 18. septembra 2010

Kuracie vindaloo

Vindaloo je jedlo pochádzajúce zo štátu Goa, ktoré však bolo ovplyvnené portugalským štýlom varenia. Je to obľúbené jedlo ako v Indii, tak i medzi cudzincami. Ide o pikantné karí s octovou marinádou a korením. Miesto kuracieho mäsa môžete použit aj bravčové. Tepelná úprava mäsa potom musí byť dlhšia.

V niektorých receptoch sa medzi surovinami uvádza aj tamarind a jaggery (palmový cukor), ja som ich však nepoužila.

Veľa ľudí si mylne myslí, že ide o jedlo, do ktorého idú aj zemiaky. V hindštine zemiaky sa povedia "aloo", tu však v názve "vindaloo" nejde o zemiaky a do tohto jedla v žiadnom prípade nepatria.




11100_6576



ČO POTREBUJETE:

2 kuracie stehná s kĺbom; vykostiť
2 menšie kúsky škorice
5 klinčekov
1/2 lyžčky rímskej rasce
1 lyžička mletého koriandru
1/4 lyžičky mletého kardamómu
1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky pálivého chilli korenia
1/2 lyžičky zázvorovej pasty
1/2 lyžičky cesnakovej pasty
1/2 lyžičky horčičných semien
1 plochá lyžička mletej kurkumy
2-3 lyžice bieleho vínneho octu

soľ
2 veľké červené cibule (jedna sa mixuje s korením na pastu, druhú nakrájať nadrobno)
4 lyžice ghee
2 bobkové listy
voda podľa potreby
nasekaná koriandrová vňať



11100_6574


AKO POSTUPOVAŤ:

Na suchej panvici na slabom ohni, pomaly - asi 5 minút opekáme rímsku rascu, škoricu a klinčeky. (Ak nemáte mleté čierne korenie a mletý koriander, ale ich máte vcelku, tiež ich pridáme na panvicu a nasucho opekáme.) Koreniny musia uvolniť vôňu, vtedy ich okamžite odstavíme z ohňa.


Nachystáme si ostatné koreniny: mletý koriander, mletý kardamóm, mletá pálivá chilli paprika (množstvo chilli si prispôsobte) a mleté čierne korenie, horčičné semená, kurkuma, zázvorová pasta, cesnaková pasta...
Opečené korenie aj všetko ostatné vyššie uvedené na obrázkoch dáme do mixéra, pridáme 1 nakrájanú cibuľu, ocot, soľ a troška vody. Všetko spolu vymixujeme.

1


Touto marinádou marinujeme nakrájané kuracie mäso minimálne 8 hodín (alebo cez noc) v chladničke.

3 (1)


Ďalej si v panvici zohrejeme 2 lyžice ghee. Vložíme bobkové listy a nadrobno nakrájanú cibuľu. Opražíme domäkka a odložíme bokom.
Vo woku (alebo indickom kadhai) zohrejeme 2 lyžice ghee a opečieme na ňom marinované mäso (zatiaľ bez marinády) tak, aby sa zľahka zatiahlo.
Potom pridáme aj marinádu a opraženú cibuľu (bez bobkových listov) a varíme na slabom ohni asi 20 minút prikryté.
Ak treba, dochutíme ešte soľou a chilli korením, posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou a odstavíme z ohňa. Prikryté necháme odpočívať ešte 5 minút.

3


Podávame s dusenou ryžou.



Odporúčam aj recept na Baranie vindaloo.

10 komentárov:

  1. Dobry vecer, vdaka za recept. Vindaloo je jednym z prvych indickych jedal, s ktorym som sa zoznamila v 80-tych rokoch v Portugalsku v restauracii repatrianta z Goa.
    Nazov vindaloo je skomolenina portugalskeho nazvu "vinha d'alho", co je pasta z duziny stiplavej i nestiplavej papriky, soli, olivoveho oleja, cesnaku a vinneho octu. V minulosti sa v nej v Portugalsku i na lodiach, plaviacich sa na ine kontinenty uchovavalo maso, aby sa nepokazilo. Je to doteraz najrozsirenejsi sposob marinovania masa v Portugalsku. Vindaloo v indickych restauraciach je neznesitelne stiplave, v Portugalsu moze byt marinada pikantna, ale nemusi.
    Vinha d'alho sa da pripravit doma, prasok na pripravu goyanskeho vindaloo si zvycajne nosim z Anglicka.
    Som rada, ze aj na SK strankach sa daju najst povodne indicke recepty,vdaka

    Mirka
    mirpet63@yahoo.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mirka, dakujem velmi pekne za obsirnejsiu historiu nazvu :) S tou stiplavosotu v indickych restauraciach mas uplnu pravdu a nepalti to len o tomto jedle. Vsetko robia prehnane stiplave a potom si cudzinci myslia, ze indicka kuchyna ma vyslovene len prestiplavene jedla, co nie je vobec pravda. Som velmi rada, ak sa to recepty pacia a dakujem za tvoj zaujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak takéto ja môžem...perfektné!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. a nebylo by nějaké indické jídlo, kde se přidává mango prášek??
    Děkuji za moc dobré recepty. Sám jsem taky vyzkoušel udělat.
    Jožka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Susene mango (amchoor) casto nepouzivam, preto ho ani neskladujem a nahradzam stavou z citrona. V tomto recepte ho mozete pouzit http://www.receptyzindie2.com/2012/07/rajma-masala.html aj v tomto http://www.receptyzindie2.com/2011/12/aloo-methi.html a este tu http://www.receptyzindie1.com/2010/08/zeleninova-samosa.html

      Odstrániť
    2. Este tu http://www.receptyzindie1.com/2010/07/masala-channe.html mozete amchoor pouzit aj do aloo gobi, do kebabov, ochutit Dal ci Pulao.

      Odstrániť
  5. Moc děkuji. Já byl taky v Andhra Pradesh v Puttaparthi a byl jsem osobně se Sai Babou. Bydlíš někde poblíž?

    OdpovedaťOdstrániť