sobota 17. apríla 2010

Kurací perkelt

Kuraci perkelt



ČO POTREBUJETE:

2 kuracie stehná 
1 červená cibuľa 
olej
soľ
1 lyžička mletej sladkej papriky
troška mletého čierneho korenia
150-200ml šľahačkovej smotany
1 a 1/2 lyžice hladkej múky 
voda podľa potreby 
(varím vo veľkom polievkovom hrnci)

menšie cestoviny alebo domáce halušky


Kuraci perkelt



AKO POSTUPOVAŤ:

Na oleji popražíme cibuľu nakrájanú na kolieska (alebo vcelku). Uložíme na ňu očistené a nasolené kuracie stehná a narýchlo opečieme na silnom ohni. Zalejeme vodou. Poprášime sladkou paprikou, pridáme mleté čierne korenie a varíme mäso do mäkka (asi 40 minút). Po uvarení stehná vyberieme, necháme vychládnuť a mäso oberieme z kostí, kožu dáme tiež preč (kto má rád, môže použiť aj kožu). Vodu scedíme, aby sme odstránili kúsky cibule a čistý vývar vrátime do hrnca.

Z vývaru odoberieme asi 2 hrnčeky; vlejeme ich do hlbšej misky a necháme trošku vychládnuť. Potom v ňom rozhabarkujeme múku. Vývar v hrnci privedieme znova k varu a prilievame za stáleho miešania vývar vymiešaný s múkou. Treba to stále miešať, aby sa nám neurobili hrudky. Potom prilejeme smotanu a poriadne miešame. Celý vývar povaríme 10-15 minút. 

Nakoniec pridáme kuracie mäso. Ak treba dochutíme soľou.


Perkelt


Malé cestoviny si uvaríme podľa návodu, scedíme, dáme na tanier a prelejeme perkeltom. Najlepší je však perkelt s domácimi haluškami. 

(Nie je to pravý Perkelt, resp. nie je to Perkelt, ale doma sme tomu tak hovorili, a tak to tu tak píšem, aby som si zachovala spomienku ❤)



Kuraci perkelt

4 komentáre:

  1. Ked je tam smotana, tak je to Paprikás.
    Po viac ako 500 rokoch spolocného státu by ste to uz mohli konecne vediet!

    OdpovedaťOdstrániť