sobota 17. apríla 2010

Kurací "perkelt" / Chicken "pörkölt"




ČO POTREBUJETE:

3 kuracie stehná (aj s kĺbmi)
1 červená cibuľa 
olej
soľ podľa chuti 
1 plochá lyžička podravky
1 lyžička mletej sladkej papriky
mleté čierne korenie
(alebo miesto sladkej papriky a čierneho korenia 1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia)

100ml šľahačkovej smotany
1 a 1/2 lyžice hladkej múky 
voda podľa potreby 
(varím vo veľkom polievkovom hrnci)

menšie cestoviny alebo domáce halušky





AKO POSTUPOVAŤ:

Na oleji popražíme cibuľu nakrájanú na kolieska (alebo vcelku). Uložíme na ňu očistené a nasolené kuracie stehná a narýchlo opečieme na silnom ohni. Zalejeme vodou. Poprášime sladkou paprikou (alebo kašmírskym chilli korením), pridáme mleté čierne korenie, podravku a varíme mäso domäkka (asi 40 minút). 



Po uvarení stehná vyberieme, necháme vychládnuť a mäso oberieme z kostí, kožu dáme tiež preč (kto má rád, môže použiť aj kožu). Vývar precedíme, aby sme odstránili kúsky cibule (ak sme použili cibuľu vcelku, len ju vyberieme) a čistý vývar vrátime do hrnca.

Z vývaru odoberieme za 1 hrnček a necháme to trocha vychládnuť. Potom v ňom rozhabarkujeme múku (ak pridáme múku do horúceho vývaru, zvyknú sa urobiť hrčky). Vývar v hrnci privedieme znova k varu a prilejeme za stáleho miešania vývar vymiešaný s múkou. Potom prilejeme smotanu a poriadne premiešame. Oheň zmiernime a celý vývar povaríme ďalších 10-15 minút. 

Ak treba dochutíme soľou.



Malé cestoviny si uvaríme podľa návodu, scedíme, rozdelíme na taniere, pridáme mäso a prelejeme omáčkou. Najlepší je však perkelt s domácimi haluškami. 

(Nie je to pravý Perkelt, resp. nie je to Perkelt, ale doma sme tomu tak hovorili, a tak to tu tak píšem, aby som si zachovala spomienku)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára