sobota 17. apríla 2010

Kuraci perkelt

Kuraci perkelt



CO POTREBUJETE:

2 kuracie stehna
1 cervena cibula
olej
sol
1 lyzicka mletej sladkej papriky
troska mleteho cierneho korenia
150-200ml slahackovej smotany
1 a 1/2 lyzice hladkej muky
voda podla potreby 
(verim vo velkom polievkovom hrnci)

mensie cestoviny alebo domace halusky


Kuraci perkelt



AKO POSTUPOVAT:

Na oleji poprazime cibulu nakrajanu na kolieska (alebo vcelku). Ulozime na nu ocistene a nasolene kuracie stehna a narychlo opecieme na silnom ohni. Zalejeme vodou. Poprasime sladkou paprikou, pridame mlete cierne korenie a varime maso do makka (asi 40 minut). Po uvareni stehna vyberieme, nechame vychladnut a maso oberieme z kosti, kozu dame tiez prec (kto ma rad, moze pouzit aj kozu). Vodu scedime, aby sme odstranili kusky cibule a cisty vyvar vratime do hrnca.

Z vyvaru odoberieme asi 2 hrnceky; vlejeme ich do hlbsej misky a nechame trosku vychladnut. Potom v nom rozhabarkujeme muku. Vyvar v hrnci privedieme znova do varu a prilievame za staleho miesania vyvar vymiesany s mukou. Treba to stale miesat, aby sa nam neurobili hrudky. Potom prilejeme smotanu a poriadne miesame. Cely vyvar povarime 10 minut. 

Nakoniec pridame kuracie maso. Ak treba dochutime solou.


Perkelt


Male cestoviny si uvarime podla navodu, scedime, dame na tanier a prelejem perkeltom. Najlepsi je vsak perkelt s domacimi haluskami. 

(Nie je to pravy Perkelt, resp. nie je to Perkelt, ale doma sme tomu tak hovorili, a tak to tu tak pisem, aby som si zachovala spomienku ❤)



Kuraci perkelt

4 komentáre:

  1. Ked je tam smotana, tak je to Paprikás.
    Po viac ako 500 rokoch spolocného státu by ste to uz mohli konecne vediet!

    OdpovedaťOdstrániť