Nie je to pravý Perkelt, resp. nie je to Perkelt, skôr asi kura na paprike, ale doma sme tomu tak hovorili, a tak to tu tak píšem, aby som si zachovala spomienku, lebo Perklík je domov ❤
ČO POTREBUJETE:
3 kuracie stehná (aj s kĺbmi)
1 červená cibuľa
olej
soľ podľa chuti
1 plochá lyžička podravky
1 lyžička mletej sladkej papriky
1/4 - 1/3 lyžičky mletého čierneho korenia
(alebo miesto sladkej papriky a čierneho korenia 1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia)
na dokončenie:
100ml šľahačkovej smotany
1 a 1/2 lyžice hladkej múky
voda podľa potreby
(varím vo veľkom polievkovom hrnci)
menšie cestoviny alebo domáce halušky
AKO POSTUPOVAŤ:
Na oleji popražíme cibuľu nakrájanú na kolieska (alebo vcelku). Uložíme na ňu očistené a nasolené kuracie stehná a narýchlo opečieme na silnom ohni. Zalejeme vodou. Poprášime sladkou paprikou (alebo kašmírskym chilli korením), pridáme mleté čierne korenie, podravku a varíme mäso domäkka (asi 40 minút).
Po uvarení stehná vyberieme, necháme vychládnuť a mäso oberieme z kostí, kožu dáme tiež preč (kto má rád, môže použiť aj kožu). Vývar precedíme, aby sme odstránili kúsky cibule (ak sme použili cibuľu vcelku, len ju vyberieme) a čistý vývar vrátime do hrnca.
Z vývaru odoberieme za 1 hrnček a necháme to trocha vychládnuť. Potom v ňom rozhabarkujeme múku (ak pridáme múku do horúceho vývaru, zvyknú sa urobiť hrčky). Vývar v hrnci privedieme znova k varu a prilejeme za stáleho miešania vývar vymiešaný s múkou. Potom prilejeme smotanu a poriadne premiešame. Oheň zmiernime a celý vývar povaríme ďalších 10-15 minút.
Ak treba dochutíme soľou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára