ČO POTREBUJETE:
1 veľká naberačka sušeného žltého hrachu
kúsok údenej bravčovej slaninky
1 bobkový list
voda
1 malá červená cibuľa
1 strúčik cesnaku
mleté čierne korenie
soľ
1 lyžica sladkej smotany
AKO POSTUPOVAŤ:
Hrach si na noc namočíme. Ráno vodu vymeníme za čerstvú, vložíme bobkový list a uvaríme v tlakovom hrnci domäkka. Asi 10-15 minút od natlakovania. Hrach scedíme a vodu z neho si odložíme bokom.
Na troške oleja orestujeme cibuľu a slaninu. Pridàme uvarený hrach (už bez bobkového listu), mleté čierne korenie a povaríme na slabom ohni asi 3 minúty. Necháme vychládnuť. Vychládnutú zmes dáme do mixéra spolu s cesnakom a vymixujeme (s pridaním trochy vody z hrachu) dohladka.
Vymixovanú zmes vrátime do hrnca a pridáme lyžicu smotany a vodu z hrachu podľa potreby na dosiahnutie krémovej polievky. Osolíme, premiešame a prejdeme varom. Odstavíme z ohňa a môžeme podávať.
Môžeme podávať s krutónmi a hrach je možné nahradiť cícerom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára