štvrtok 1. apríla 2010

Malai mushroom matar


Šampiňóny s hráškom v smotanovej omáčke z kešu orechov. Moje najobľúbenejšie indické jedlá sú väčšinou také, kde základ je omáčka z kešu orechov. Sú sladšie, čiže aj ak viac korenisté, chuť kešu a smotany to troška zjemnia. Toto jedlo je výborné s plackami (Paratha, Naan, Čapati...), pretože omáčka je dosť hustá, aby sa dala nabrať plackou.



22malai mushroom matar a sadenie hub 029



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov
1/2 hrnčeka mrazeného hrachu
1/2 lyžičky nastrúhaného cesnaku
1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
štipka mletého čierneho korenia
1 lyžica masla
olej
1 veľká červená cibuľa; nasekaná nadrobno
150ml sladkej smotany
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
soľ
1/3 lyžičky pálivého mletého čili korenia
1/3 lyžičky Amchoor - sušené mango
1 malý hrnček vody

na pomletie:
1/2-1 hrnček kešu orechov
1 lyžička garam masala



22malai mushroom matar a sadenie hub 044



AKO POSTUPOVAŤ:

Šampiňóny očistíme, dobre osušíme. Menšie kúsky necháme vcelku a väčšie môžeme prekrojiť na 1/2 alebo na 1//4. V panvičke si rozohrejeme trošku oleja a maslo. Pridáme šampiňóny a opekáme do slabého zhnednutia na slabom ohni. Občas premiešame. Pridáme nastrúhaný cesnak a nastrúhaný zázvor a štipku mletého čierneho korenia. Minútku opekáme, miešame a odstavíme z ohňa.

22malai mushroom matar a sadenie hub 007

22malai mushroom matar a sadenie hub 008


Na druhej panvičke opečieme surové kešu orechy do hneda. Necháme vychladnúť a rozmixujeme spolu s garam masala korením na prášok. Ak zostanú nejaké väčšie kúsky kešu orechov nevadí, budú pekne chrumkavé v jedle.

22malai mushroom matar a sadenie hub 005

22malai mushroom matar a sadenie hub 006

22malai mushroom matar a sadenie hub 010


V hlbšej panvici zohrejeme olej a na slabom ohni opekáme nasekanú cibuľu, kým sa nezačne olej oddeľovať a cibuľa nezosklovatie. Nesmie nám zhnednúť cibuľa.

22malai mushroom matar a sadenie hub 011


Pridáme kešu orechy vymixované s garam masala a dobre premiešame.

22malai mushroom matar a sadenie hub 013

22malai mushroom matar a sadenie hub 014


 Zalejeme smotanou, pridáme senovku grécku a na slabom ohni premiešavame asi 2-3 minútky, kým sa smotana celkom nevstrebe a jedlo nezhustne. Potom pridáme soľ, čili korenie a Amchur. Opekáme ďalšiu minútku.

22malai mushroom matar a sadenie hub 015

22malai mushroom matar a sadenie hub 018


Pridáme hrach a šampiňóny. Zalejeme asi 1 malým hrnčekom vody alebo mliekom a dobre premiešame. Musí nám vzniknúť hustá omáčka, ktorá sa bude dať naberať plackou. Varíme na slabom ohni ešte pribl. 2-3 minútky.

22malai mushroom matar a sadenie hub 019

6 komentárov:

  1. Mišo, uvařila jsem s kuřecím masem k tomu a ryži.Pečivo k jídlu moc nemusím. Vynikající recept, díky! Do mého alba FB přidávám foto.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasne, priloha moze byt, aka sa komu hodi :) Pri tomto jedle kludne aj ryza. Som rada, ze chutilo.

      Odstrániť
  2. Není nic lepšího, než zakusovat naan nebo parathu k indickým jídlům. Tenhle recept vypadá skvěle. Dá se zahustit i mákem nebo je lepší použít jen kešu ořechy?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Radsej ine orechy alebo semienka. Ja planujem skusit melonove semienka najblizsie, miesto kesu orechov.

      Odstrániť
  3. Míšo, znáte Babicu? To je rádoby "kuchař", který má pořad v televizi. Opravdovými kuchaři lehce opovrhovaný. A já jsem tento recept vařila ke svému studu jako on, ale výsledek byl skvělý. Místo žampionů jsem dala lilek, protože syn nemá rád houby. Místo kešu jsem dala mandle, protože kešu došly. Místo smetany jsem dala jogurt, protože mám špeky :-).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tiez casto improvizujem a lilek, mandle a jogurt nie su hriech :) Ak vam chutilo, tak si myslim, ze v pohode :)

      Odstrániť