Šampiňóny s hráškom v smotanovej omáčke z kešu orechov. Moje najobľúbenejšie indické jedlá sú väčšinou také, kde základ je omáčka z kešu orechov, ktoré omáčky/karí zjemnia.
AKO POSTUPOVAŤ:
Šampiňóny očistíme, dobre osušíme. Menšie kúsky necháme vcelku a väčšie môžeme prekrojiť na 1/2 alebo na 1//4. V panvičke si rozohrejeme trošku oleja a maslo. Pridáme šampiňóny a opekáme do slabého zhnednutia na slabom ohni. Občas premiešame.
ČO POTREBUJETE:
200g šampiňónov
1 lyžica masla
olej
1/2 lyžičky nastrúhaného cesnaku
1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia
1 veľká červená cibuľa
150ml sladkej smotany
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
soľ
1/3 lyžičky pálivého mletého čili korenia
1/3 lyžičky Amchoor - sušené mango
1 malý hrnček vody
1/2 hrnčeka mrazeného hrachu
na pomletie:
1/2-1 hrnček kešu orechov
1 lyžička garam masala
AKO POSTUPOVAŤ:
Šampiňóny očistíme, dobre osušíme. Menšie kúsky necháme vcelku a väčšie môžeme prekrojiť na 1/2 alebo na 1//4. V panvičke si rozohrejeme trošku oleja a maslo. Pridáme šampiňóny a opekáme do slabého zhnednutia na slabom ohni. Občas premiešame.
Pridáme nastrúhaný cesnak a nastrúhaný zázvor a štipku mletého čierneho korenia. Minútku opekáme, miešame a odstavíme z ohňa.
Na druhej panvičke opečieme surové kešu orechy do hneda. Necháme vychladnúť a rozmixujeme spolu s garam masala korením na prášok. Ak zostanú nejaké väčšie kúsky kešu orechov nevadí, budú pekne chrumkavé v jedle.
V hlbšej panvici zohrejeme olej a na slabom ohni opekáme nasekanú cibuľu, kým sa nezačne olej oddeľovať a cibuľa nezosklovatie. Nesmie nám zhnednúť cibuľa.
Pridáme kešu orechy vymixované s garam masala a dobre premiešame.
Zalejeme smotanou, pridáme senovku grécku a na slabom ohni premiešavame asi 2-3 minútky, kým sa smotana celkom nevstrebe a jedlo nezhustne. Potom pridáme soľ, čili korenie a Amchur. Opekáme ďalšiu minútku.
Pridáme hrach a šampiňóny. Zalejeme asi 1 malým hrnčekom vody alebo mliekom a dobre premiešame. Musí nám vzniknúť hustá omáčka, ktorá sa bude dať naberať plackou. Varíme na slabom ohni ešte pribl. 2-3 minútky.
Na druhej panvičke opečieme surové kešu orechy do hneda. Necháme vychladnúť a rozmixujeme spolu s garam masala korením na prášok. Ak zostanú nejaké väčšie kúsky kešu orechov nevadí, budú pekne chrumkavé v jedle.
V hlbšej panvici zohrejeme olej a na slabom ohni opekáme nasekanú cibuľu, kým sa nezačne olej oddeľovať a cibuľa nezosklovatie. Nesmie nám zhnednúť cibuľa.
Pridáme kešu orechy vymixované s garam masala a dobre premiešame.
Zalejeme smotanou, pridáme senovku grécku a na slabom ohni premiešavame asi 2-3 minútky, kým sa smotana celkom nevstrebe a jedlo nezhustne. Potom pridáme soľ, čili korenie a Amchur. Opekáme ďalšiu minútku.
Pridáme hrach a šampiňóny. Zalejeme asi 1 malým hrnčekom vody alebo mliekom a dobre premiešame. Musí nám vzniknúť hustá omáčka, ktorá sa bude dať naberať plackou. Varíme na slabom ohni ešte pribl. 2-3 minútky.
Mišo, uvařila jsem s kuřecím masem k tomu a ryži.Pečivo k jídlu moc nemusím. Vynikající recept, díky! Do mého alba FB přidávám foto.
OdpovedaťOdstrániťJasne, priloha moze byt, aka sa komu hodi :) Pri tomto jedle kludne aj ryza. Som rada, ze chutilo.
OdstrániťNení nic lepšího, než zakusovat naan nebo parathu k indickým jídlům. Tenhle recept vypadá skvěle. Dá se zahustit i mákem nebo je lepší použít jen kešu ořechy?
OdpovedaťOdstrániťRadsej ine orechy alebo semienka. Ja planujem skusit melonove semienka najblizsie, miesto kesu orechov.
OdstrániťMíšo, znáte Babicu? To je rádoby "kuchař", který má pořad v televizi. Opravdovými kuchaři lehce opovrhovaný. A já jsem tento recept vařila ke svému studu jako on, ale výsledek byl skvělý. Místo žampionů jsem dala lilek, protože syn nemá rád houby. Místo kešu jsem dala mandle, protože kešu došly. Místo smetany jsem dala jogurt, protože mám špeky :-).
OdpovedaťOdstrániťJa tiez casto improvizujem a lilek, mandle a jogurt nie su hriech :) Ak vam chutilo, tak si myslim, ze v pohode :)
Odstrániť