utorok 27. apríla 2010

Bešamel - základný recept / Bechamel - basic recipe (White sauce)

Bešamel používam napríklad pri príprave Francúzskych zemiakov a na rôzne zapekané jedlá.



22masala channe besamel adai 018



ČO POTREBUJETE:

1 plná vareška hladkej múky (40g) / 1 full tbsp of all-purpose flour (40g)
1 lyžica masla / 1tbsp of unsalted butter
mlieko (použijeme približne 1/2 litra mlieka na plnú varešku múky) / milk (approx. 1/2 liter)




AKO POSTUPOVAŤ:


V hrnčeku roztopíme hrudku masla, zapražíme vareškou múky. / In pot melt butter, add flour. Stir well.

22masala channe besamel adai 010


Zalejeme postupne mliekom. Radšej menej mlieka a prilievať, ako to urobiť príliš riedke. Za stáleho miešania (použite metličku, aby ste predišli hrudkám) na miernom ohni povaríme 15-20 minút. / Add milk. Little at the time. Stir it and cook on low flame for 15-20 minutes.

22masala channe besamel adai 012


Tip: Pred tým, než mlieko pridáte k zapraženej múke, zohrejte si ho. Ak chcete mať ochutený bešamel, môžete pri ohrievaní mlieka doňho pridať menšiu cibuľu vcelku a 1 bobkový list a potom do hotového bešamelu pridať soľ a mleté biele korenie. Takto ochutený bešamel môžete postupne zamiešať do restovanej zeleniny a ďalej tým naplniť vrstvy lasagna. / Before you add milk, heat it a bit. If you want to add some flavor to it you can add small onion and bay leaf into the milk while heating it. When bechamel is ready you can add salt and ground white pepper. Flavoured bechamel you can stir into stir-fried dishes or use for lasagne.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára