sobota 10. apríla 2010

Sheera (krupicová halwa) / Rava Sheera (Suji halwa)

Takto pripravená krupica sa podáva deťom na raňajky alebo ako dezert aj pre dospelých. Je to sladké a vďaka ghee aj mastné, preto stačí naozaj len trocha.




ČO POTREBUJETE (na 3 porcie):

50ml ghee
14 polovíc kešu orechov
14ks hrozienok

100ml suji / rava (krupica)

250ml vody (alebo mlieka)
5ks zeleného kardamómu (alebo 1/2 lyžičky mletého kardamómu)

100ml cukru



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci (vyberieme si trocha hlbší, lebo to bude orskať) zohrejeme ghee a na miernom ohni opečieme najprv mierne dohneda kešu orechy, pridáme hrozienka a necháme ich nafúknuť. Vyberieme ich na tanierik a odložíme bokom do daľšieho použitia.



Do ghee, ktoré zostalo v hrnci pridáme krupicu a opekáme ju na silnejšom ohni, kým nezmení farbu mierne dohneda. Premiešavame stále, veľmi ľahko prihorí, tak pozor na to.



Kým sa krupica opeká do druhého hrnca dáme vodu a tobolky kardamómu, privedieme vodu k varu. Ale nezabudneme krupicu stále premiešavať!

Horúcu vodu potom vyleje do opečenej krupice (teraz to poriadne zaprská), oheň zmiernime a miešame, až kým krupica neabsorbuje všetku vodu. Hrniec prikryjeme a krupicu na miernom ohni asi 1 - 1 a 1/2 minúty varíme.



Potom pridáme cukor (a mletý kardamóm, ak použijeme ten) a premiešavame, až kým sa cukor nerozpustí. Najprv krupica zredne po pridaní cukru, ale následne zasa zhustne. Kým zhustne stále premiešavame.



Hotovú krupicu necháme trocha vychládnuť, pretrasieme lyžicou, dáme na tanier a posypeme opečenými kešu a hrozienkami. 

Podávame teplé (nie horúce).



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára