Druh indickej hlboko praženej placky. Hodí sa k jedlám ako napr. Puri Bhaji, Aloo subzi alebo Chole Puri.
ČO POTREBUJETE (na 8ks):
250g múky Atta (alebo Maida)
1/4 lyžičky cukru
1/2 lyžice jemnej rava (krupice)
vlažná voda podľa potreby
soľ
1 lyžica oleja
AKO POSTUPOVAŤ:
V miske zmiešame múku, cukor, soľ, krupicu. Pridáme olej a prstami ho vpracujeme do suchej zmesi.
Potom postupne pridávame vodu a vypracovávame pevné nelepivé cesto, ktoré vytvarujeme do bochníčka, prstami ho potrieme olejom a necháme ho v miske, zakryté vlhkou utierkou odležať aspoň 2 hodiny.
Z cesta si urobíme guľôčky veľkosti pinpongovej loptičky, každú troška potrieme olejom, aby neoschli, kým prídu na radu. Guľôčku položíme na dosku, pritlačíme troška dlaňou a vyvaľkáme na okrúhlu tenkú placku.
V hlbokej panvici si zohrejeme olej, aby sa až varil (toto je dôležité, inak sa vám hneď nenafúknu). Placku opatrne vložíme a nepritláčame hneď, necháme ju samovoľne nafúknuť. Potom obrátime a zľahka pritláčame do oleja, ale pozor, aby sme ju nepraskli. Oprážame - fritujeme z oboch strán do hneda. (Keď pritláčame, pozor, aby sme ju nenatrhli, inak nám spľasne, ako sa to stáva občas aj mne). Hotové placky vyberieme na papierové savé obrúsky, aby odsali prebytočný olej.
Hodia sa tiež s akoukoľvek zeleninou, či strukovinou, ktorá je dusená s jogurtom a moje deti ich ľúbia aj s Paneer butter masala.
Dobry den, chtel bcyh se zeptat jestli se testo da nejak pripravit dopredu napr.vecer tak abych si rano mohl jenom placky rozvalet a usmazit.diky
OdpovedaťOdstrániťMozes...urob si cesto podla navodu vecer....zober hlinikovu foliu alebo tu priesvitnu, co sa sama o seba lepi, potri ju olejom trochu a zabal do nej cesto poriadne a uloz do chladnicky. Ak by nebolo cesto dobre zabalene, oschne aj ked je v chladnicke a potom sa s nim zle robi. Rano pokracuj podla postupu.
OdpovedaťOdstrániťTieto placky robievame a hned po upeceni ich obalime v cukre s vanilkou - najlepsie su este teple... Dakujem za pripomenutie... :-) Anna
OdpovedaťOdstrániťFiha, na sladko to veru nepoznam :)
OdstrániťMiso, ja delam jen kapky do oleje a mam krupky do polivky, nebo taky nahazu do cukru. Me zase nenapadlo nikdy delat tyhle velky. Uz se na ne tesim!
OdpovedaťOdstrániťJo a ta posledni fotka je krasna, takovych sem dej vic :-)
To na taliri nevypada jako strukovina, co to je?
W
To je Paneer butter masala.
OdstrániťTušial jsem to. Napadnul me tvrdy tvaroh, musim to z nej zkusit. Zas mam krasnou inspiraci! w
OdpovedaťOdstrániťDobrý den, ráda bych se zeptala, zda jste někdy doma připravovala Pani Puri...nedávno se mi povedly opravdu pěkně a bez problémů, ale po vychladnutí už nebyly křupavé, abych do nich prstem mohla udělat díru a naplnit je.. Poradíte mi prosím nějaký fígl, jak je udržet křupavé?? Děkuji...milovnice Indie :--)
OdpovedaťOdstrániťDobry den, puri musia byt vzdy cerstvo vyprazene, aby boli chrumkave. Po vychladnuti maknu a stracaju tu chrumkavost. Takze vzdy cerstvo smazit :)
OdstrániťMoc děkuji :-)
OdstrániťNie je za co :)
Odstrániť