Jedny z populárnych indických raňajok. Takto pripravený cícer sa môže podávať aj s plackami Bhatura = Chole Bhatura.
ČO POTREBUJETE (asi na 2-3 porcie):
na chole:
1 hrnček cícera (kabuli alebo kala)
na masala:
1 ázijský bobkový list (tej patta)
kúsok škorice
5 klinčekov
8 guľôčok čierneho korenia
ďalej:
2 lyžice ghee
2 zelené chilli papričky
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty (alebo 1/2 lyžičky z každého, čerstvo nastrúhaného)
2 stredne veľké červené cibule, rozmixovať na pastu
2 paradajky, rozmixovať na pastu
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
1 plochá lyžička garam masala
soľ
1 hrnček vody
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej (kasuri methi)
čerstvá koriandrová vňať
na Puri placky:
recept na placky Puri nájdete na tomto linku
AKO POSTUPOVAŤ:
Použila som cícer, ktorý som mala zamrazený. Ako som už spomínala v iných receptoch, vždy si uvarím väčšie množstvo spolu s bobkovým listom, nakrabičkujem a zamrazím. Takto ho mám vždy po ruke, keď sa na poslednú chvíľu rozhodnem, že dnes sa varí niečo s cícerom. Na toto jedlo môžeme použiť biely cícer, ktorý asi všetci poznáte, alebo hnedý cícer, ktorý sa na toto jedlo v Indii typicky používa.
🫚 🫚 🫚
Zohrejeme panvicu, pridáme koreniny rozpísané pod "na masala" a necháme ich na miernom ohni rozvoňať. Potom dáme do mixéra na korenie a rozmixujeme. Odložíme si túto koreninovú zmes (masala) bokom do daľšieho použitia.
V kadhai zohrejeme ghee, pridáme chilli papričky, cesnakovo zázvorovú pastu a chvíľu restujeme.
🫚 🫚 🫚
Potom pridáme cibuľovú pastu a na stredne silnom ohni necháme zredukovať.
Ďalej pridáme paradajkovú pastu a opäť necháme zredukovať.
Pridáme kašmírske chilli korenie, mletý koriander, kurkumu, garam masala, soľ a premiešame.
Pridáme vodu, privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme asi 10min pod pokrievkou.
Pridáme predvarený cícer a varíme ďalších 10min pod pokrievkou.
Pridáme masala, ktorú sme si v úvode pripravili, sušené lístky senovky gréckej a premiešame.
Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.
Podávame s plackami Puri a na pásiky nakrájanou cibuľou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára