sobota 5. marca 2022

Chole Puri / Chickpeas masala with deep fried flat bread Puri

Jedny z populárnych indických raňajok. Takto pripravený cícer sa môže podávať aj s plackami Bhatura = Chole Bhatura.



ČO POTREBUJETE (asi na 2-3 porcie):


na chole: 

1 hrnček cícera (kabuli alebo kala)


na masala:

1 ázijský bobkový list (tej patta)

kúsok škorice

5 klinčekov

8 guľôčok čierneho korenia

zelené kardamómy 


ďalej:

2 lyžice ghee

2 zelené chilli papričky

1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty (alebo 1/2 lyžičky z každého, čerstvo nastrúhaného)

2 stredne veľké červené cibule, rozmixovať na pastu

2 paradajky, rozmixovať na pastu

1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia

1/2 lyžičky mletého koriandru

1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)

1 plochá lyžička garam masala

soľ


1 hrnček vody


1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej (kasuri methi)

čerstvá koriandrová vňať


na Puri placky:

recept na placky Puri nájdete na tomto linku



AKO POSTUPOVAŤ:

Použila som cícer, ktorý som mala zamrazený. Ako som už spomínala v iných receptoch, vždy si uvarím väčšie množstvo spolu s bobkovým listom, nakrabičkujem a zamrazím. Takto ho mám vždy po ruke, keď sa na poslednú chvíľu rozhodnem, že dnes sa varí niečo s cícerom. Na toto jedlo môžeme použiť biely cícer, ktorý asi všetci poznáte, alebo hnedý cícer, ktorý sa na toto jedlo v Indii typicky používa. 

🫚 🫚 🫚

Zohrejeme panvicu, pridáme koreniny rozpísané pod "na masala" a necháme ich na miernom ohni rozvoňať. Potom dáme do mixéra na korenie a rozmixujeme. Odložíme si túto koreninovú zmes (masala) bokom do daľšieho použitia. 


V kadhai zohrejeme ghee, pridáme chilli papričky, cesnakovo zázvorovú pastu a chvíľu restujeme. 

🫚 🫚 🫚

Potom pridáme cibuľovú pastu a na stredne silnom ohni necháme zredukovať. 


Ďalej pridáme paradajkovú pastu a opäť necháme zredukovať. 


Pridáme kašmírske chilli korenie, mletý koriander, kurkumu, garam masala, soľ a premiešame. 


Pridáme vodu, privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme asi 10min pod pokrievkou. 


Pridáme predvarený cícer a varíme ďalších 10min pod pokrievkou. 


Pridáme masala, ktorú sme si v úvode pripravili, sušené lístky senovky gréckej  a premiešame. 


Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať. 


Podávame s plackami Puri a na pásiky nakrájanou cibuľou. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára