streda 30. marca 2022

Rajma Chawal (fazuľa rajma s ryžou) / Rajma masala with rice




ČO POTREBUJETE:

600ml uvarenej fazule Rajma / 600ml of cooked Rajma
voda, v ktorej sa rajma varila / water in which rajma was cooked

olej / oil
1/2 lyžičky rímskej rasce / 1/2 tsp cumin (jeera)
1 veľká červená cibuľa; rozmixovaná na pyré / 1 big red onion, made into puree
1 lyžička Garam masala / 1 tsp garam masala 
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty / 1 tsp ginger garlic paste 
1 lyžička mletého koriandru / 1 tsp coriander powder 
3-4 stredné veľké paradajky / 3 to 4 medium size tomatoes 
1 zelená čili paprička / 1 green chilli
soľ / salt
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia / 1/2 tsp kashmiri chilli powder 
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej / 1 tsp dry fenugreek leaves 
plátok masla / slice of the butter 
čerstvá koriandrová vňať / fresh coriander leaves 





AKO POSTUPOVAŤ:

Fazuľu rajma si na noc namočíme vo vode. Ráno ju prepláchneme, dáme do hrnca, zalejeme novel vodou a uvaríme domäkka. Scedíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia. Odložíme aj scedenú vodu. / Soak rajma in the water overnight. Drain the water in the morning, rinse rajma, put it in the pot, add fresh water and cook it until it's soft. Drain the water and keep aside until further use. Don't discard the water.

Rajma Masala (by Sanjay Thumma)


V hlbšom hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu a necháme rozvoňať. / Heat the oil in the pot. Add cumin and let it release its aroma. 

Rajma Masala (by Sanjay Thumma)


Ďalej pridáme rozmixovanú cibuľu a na silnom ohni restujeme asi 3-5 minút. Občas premiešame. Pridáme garam masala a cesnakovo-zázvorovú pastu a restujeme ďalšie 2 minúty. Premiešavame. / Add onion puree and sauté on high heat for about 3 to 5min. Stir occasionally. Then add garam masala, ginger garlic paste and sauté for 2min. Stir.

Rajma Masala (by Sanjay Thumma)


Potom zalejeme vývarom z fazule, pridáme koriander... / Add water you used to cook rajma.and coriander powder...

Rajma Masala (by Sanjay Thumma)


.... nadrobno nakrájané paradajky a nadrobno nakrájanú čili papričku (ja som ju vynechala). Všetko dobre premiešame, hrniec zakryjeme na miernom ohni varíme, kým sa paradajky nerozpadnú. Môže to trvať aj 20 minút. / ...add chopped tomatoes and chopped green chilli (I didn't use the chilli). Stir well, cover the pot and cook itnon low heat until tomatoes are soft / mashed. It takes approx. 20min.

Rajma Masala (by Sanjay Thumma)


Potom pridáme uvarenú fazuľu, soľ... / Then add cooked rajma, salt...

Rajma Masala (by Sanjay Thumma)


... čili korenie a senovku grécku. Dobre premiešame. / ... chilli powder and fenugreek leaves. Stir well.

Rajma Masala (by Sanjay Thumma)


Pridáme plátok masla, hrniec zakryjeme a na miernom ohni povaríme ešte 15 minút. / Add slice of the butter, cover the pot and cook on low heat for 15min.

Rajma Masala (by Sanjay Thumma)


Nakoniec do hotového jedla zamiešame nadrobno nakrájanú koriandrovú vňať a môžeme podávať s dusenou ryžou. / Finally stir in chopped coriander leaves and serve with rice.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára