Dnes mám pre vás ďaľší recept od séfkuchára a mojho guru indkej kuchyne, Umang Datta. Dal Makhani je obľúbeným vegetariánskym karí ako v Indii, tak v západných krajinách. Tento recept je uvedený tak, ako ho učia v Kulinárskom inštitúte v Indii budúcich šéfkuchárov a majstrov indickej kuchyne.
ČO POTREBUJETE:
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)
1/2 hrnčeka nelúpaného čierneho Urid dal-u
1/2 hrnčeka fazule Rajma
1/4 hrnčeka Channa dal
400-500ml vody
1 plochá lyžička zázvoru; nadrobnučko nasekaného
3-4 cesnaky; nadrobnučko nasekané
1 zelená chilli paprička
soľ
80g masla
1/2 lyžičky tmavého rímskej rasce
3 strúčiky cesnaku; nakrájané
štipka Asafoetida
1/2 lyžičky senovky gréckej (sušených lístkov)
100ml paradajkového pyré (najlepšie z čerstvých paradajok, ale môžete použiť aj pretlak)
1/3 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
100ml sladkej smotany
na dokončenie:
maslo
AKO POSTUPOVAŤ:
Urid dal, fazulu Rajma a Channa dal na noc namočíme do vody.
Ráno ich poriadne prepláchneme (aj 3-4krát) pod tečúcou vodou a dáme do tlakového hrnca. Zalejeme ich so 400ml vody, pridáme soľ, nadrobnučko nakrájaný zázvor a cesnak a zelenú chilli papričku. Tlakový hrniec uzavrieme a dáme variť. Keď sa ozve prvé zasyčanie, oheň zmiernime na miernom ohni strukoviny varíme 1 hodinu. Potom oheň vypneme, hrniec odstavíme z ohňa a tlak necháme samovoľne uniknúť, neotvaráme hrniec nasilu!
V inom hrnci si roztopíme 40g masla. Pridáme rímsku rascu a senovku grécku a necháme ich rozvinúť vôňu. Potom pridáme nakrájané cesnaky a asafoetida. Na miernom ohni popražíme, aby cesnak pekne zavoňal. Potom pridáme paradajkové pyré a na miernom ohni 30 minút varíme. Varíme to zakryté, ale často premiešavame. Po 30 minútach musí byť vidno, ako sa maslo a pyré od seba oddelili.
Teraz pridáme uvarené strukoviny spolu s vodou, v ktorej sa varili (ak sa vám voda vyvarila, prilejte trocha vriacej vody z konvice). Pridáme 40g masla, kašmírske chilli korenie a sladkú smotanu. Dal makhani privedieme k varu a oheň zmiernime. Zakryté varíme ďalších 30 minút, často premiešavame.
Výsledné jedlo je krémové. Pri servírovaní povrch makhani poprášime s garam masala a dáme plátok masla. Môžete preliať aj lyžičkou smotany na ozdobu.
♡ ♡ ♡
Môžeme podávať s Naanom, Paratha plackami alebo aj dusenou ryžou.
Poznámka: Pýtala som sa Umanga prečo taká dlhá doba prípravy. Povedal mi, že ak chcem dosiahnuť výborné krémové Dal Makhani, musím byť trpezlivá. Dlhým varením na slabom ohni strukoviny zostanú krémové a nasiaknu a rozvinú tak úplne všetky chute surovín. Ak varíte bez tlakového hrnca, strukoviny treba variť až 4 hodiny! Musím však uznať, že sa oplatilo dať tomuto jedlu čas 🤗
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára