Varila som podľa receptu od šefkuchára/kamaráta Umanga Datta, ktorý vyštudoval kulinárny inštitút v Goa.
ČO POTREBUJETE:
1/2 kg vykostených kuracích stehien
marináda:
100 - 150ml bieleho nesladeného jogurtu (Dahi)
soľ
1 lyžička Garam masala
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého chilli korenia
1 plochá lyžička senovky gréckej (sušených lístkov)
1 lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty
na karí:
2 väčšie paradajky
4 lyžice kešu orechov
voda podľa potreby
50g masla + 2 lyžice oleja (aby maslo nehorelo)
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
1/2-1 lyžička chilli korenia
(záleží aké pálivé chcete, ja som použila 1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia, stačilo nám to na také "mild spicy makhani", okrem toho sa pridávalo chilli korenie aj do marinády na mäso!)
troška mletého zeleného kardamómu
soľ
1 lyžička jaggery (alebo cukru)
2 - 3 lyžice sladkej smotany na dokončenie
AKO POSTUPOVAŤ:
Mäso umyjeme a osušíme. Nakrájame na kúsky a dáme do misky. Pridáme suroviny na marinádu a uložíme aspoň na 1 hodinu do chladničky.
Za tú hodinu si uvaríme paradajky s kešu orechami vo vode. Uvarené scedíme (vodu z nich odložíme) a rozmixujeme so 100ml vody na pastu. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.
Mäso rozložíme na plech v jednej vrstve. Rúru vyhrejeme na 250st. a mäso pečieme zakryté 20 minút. Potom ho odokryjeme, troška pokvapkáme olejom a pečieme ďalších 10 minút.
V hrnci zohrejeme maslo + olej a pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu. Popražíme na miernom ohni, aby sa stratila jej surová vôňa. Pridáme vymixované paradajky s kešu orechami. Ďalej pridáme chilli korenie, mletý kardamóm a senovku grécku a premiešame. Osolíme, pridáme cukor (alebo jaggery) a premiešame. Varíme zakryté na miernom ohni, kým sa maslo/olej neoddelí na povrchu, asi 10-15min. Potom pridáme upečené mäso, premiešame.
Kuracie mäso netreba krájať za každú cenu, ak si chcete prácu uľahčiť namarinujte a ugrilujte stehná vcelku.
Nakoniec zjemníme smotanou, prehrejeme a odložíme z ohňa. Ak by bolo omáčku treba ešte zriediť, použijeme vodu, v ktorej sme varili paradajky a kešu orechy.
Podávame s Naanom s cesnakom, koriandrom a syrom alebo s Maslovým Naanom alebo s ryžou (my sme mali Pudina pulao).
Mnaaaam! toto musim najblizsie vyskusat, vyzera to supersky!!!
OdpovedaťOdstrániťDobry den,
OdpovedaťOdstrániťrecept vypada vyborne ale chtel jsem se na neco zeptat...vsiml jsem si, ze ve vasich receptech byva vetsinou pouze 1/2 lzicky cesnekovo-zazvorove pasty.Neni to malo? Pripada mi totiz ze takove male mnozstvi tam ani nema smysl davat.Videl jsem a vyzkousel uz opravdu mnoho indickych recpetur z jinych stranek a vetsinou se pouziva minimalne jedna polevkova lzice pasty.
Dobry den, pol lyzicky tu ide do marinady a potom lyzicka do omacky....prilis vela pasty je potom citit v hotovom jedle, ani neviem o tom, ze by niekto pridaval tak vela. Ono zalezi aj od mnozstva hlavnej suroviny, kolko sa toho jedla pripravuje. Ak si mnozstva zdvojnasobite, potom aj pasty samozrejme viac. Odporucam dodrzat suroviny ako su tu rozpisane a urobit si nazor na hotove jedlo.
OdstrániťDiky za odpoved.
OdstrániťMiska,este mam otazocku, cim sa da nahradit senovka grecka? moze sa vynechat? pokukovala som po nej v obchode, ale nikde som ju nevidela :o(
OdpovedaťOdstrániťSenovka sa nahradit neda a nemala by sa vynechat v ziadnom recepte, kde je pisana. Doda jedlu tu chut, ktoru mam mat. Nemaju ju u vas ani indovia v obchodikoch? Alebo v lekarni?
OdpovedaťOdstrániťMiso.. uzasne.
OdpovedaťOdstrániťJá znova zdravím a pokračuju v komentu - kuchařku už mám objednanou..jste skvělá!
OdpovedaťOdstrániťSom velmi rada, ze vam chuti! :) Velka vdaka :)
Odstrániť