pondelok 28. mája 2012

Murgh Makhani (Maslové kura) / Butter chicken

... alebo Butter Chicken ako ho môžete poznať z reštaurácii. Základnú omáčku som robila podľa receptu od Umang Datta a aj recept na zbytok prípravy mi poskytol on.


Murgh makhani



ČO POTREBUJETE:

2-3 ks kuracích pŕs (podľa ich veľkosti) / 2-3 pieces chicken breast (depends on their size)

marináda / marination:
100g bieleho nesladeného jogurtu (Dahi) / 100g curd (dahi)
soľ / salt
1 lyžička Garam masala / 1 tbsp Garam masala
1/4 lyžičky kašmírskeho mletého chilli korenia / 1/4 tsp kashmiri chilli powder
1 plochá lyžička senovky gréckej (sušených lístkov) / 1 flat tsp kasuri methi (dry fenugreek leaves)
1/2 lyžičky cesnakovo - zázvorovej pasty / 1/2 tsp ginger- garlic paste

na omáčku / for gravy:
2 väčšie paradajky / 2 big tomatoes
4 lyžice kešu orechov / 4 tbsp cashew nuts
voda podľa potreby / water as needed

50g masla + 1/2 lyžice oleja (aby maslo nehorelo) / 50g butter + 12 tbsp oil (not to burn butter)
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty / 1 tsp ginger - garlic paste
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej / 1 tsp kasuri methi (dry fenugreek leaves)
1/2-1 lyžička chilli korenia (záleží aké pálivé chcete, ja som použila 1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia, stačilo nám to na také "mild spicy makhani", okrem toho sa pridávalo chilli korenie aj do marinády na mäso!) / 1/2 -  tsp chilli powder (it depends how spicy you want your curry, I used 1/2 tsp of kashmiri chilli powder for "mild spicy" curry, remember there is chilli powder also during marination!)
troška mletého zeleného kardamómu / pinch of cardamom powder

soľ / salt
1/2 lyžičky cukru (ja som tentokrát dala palmový cukor - jaggery) / 1/2 tsp jaggery (palm sugar) 

2 lyžice sladkej smotany na dokončenie / 2 tbsp fresh cream


Murgh makhani



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme a osušíme. Nakrájame na kúsky a dáme do misky. Pridáme suroviny na marinádu a uložíme aspoň na 1 hodinu do chladničky. / Wash the meat and let dry. Cut into curry pieces and place in the bowl. Add ingredients for marination, mix well, cover and keep in the fridge at least for 1 hour.

Murgh makhani / Butter chicken

Murgh makhani / Butter chicken


Za tú hodinu si uvaríme paradajky s kešu orechami vo vode. Uvarené scedíme (vodu z nich odložíme) a rozmixujeme so 100ml vody na pastu. Odložíme bokom do ďalšieho použitia. / While meat is marinating, you will cook for 1 hour cut tomatoes and cashews in the water. Then strain the water. Tomatoes and cashews grind into the paste (add some water from boiling if you need to) and water from boiling keep aside for later to be used.

Murgh makhani / Butter chicken


Mäso rozložíme na plech v jednej vrstve. Rúru vyhrejeme na 250st. a mäso pečieme zakryté 20 minút. Potom ho odokryjeme, troška pokvapkáme olejom a pečieme ďalších 10 minút. / Place marinated meat on te baking tray and spread so that pieces are not on each other. Heat the oven to 250 deg. and bake/grill meat covered for 20min. Then removed the cover, sprinkle some oil and bake/grill another 10min.

Murgh makhani / Butter chicken


V hrnci zohrejeme maslo + olej a pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu. Popražíme na miernom ohni, aby sa stratila jej surová vôňa. Pridáme vymixované paradajky s kešu orechami. Ďalej pridáme chilli korenie, mletý kardamóm a senovku grécku a premiešame. Osolíme, pridáme cukor (alebo jaggery) a premiešame. Varíme na miernom ohni, kým sa olej neoddelí na povrchu. Potom pridáme upečené mäso, premiešame. / Now prepare the curry. In the pot heat butter + oil and add ginger - garlic paste. Wait for raw smell to be gone. Add tomato and cashew paste and stir. Add chilli powder, cardamom powder amd fenugreek leaves, stir well. Add salt, jaggery and stir. Cook on low heat until oil separates. After that add meat and stir well.

Murgh makhani / Butter chicken


Kuracie mäso netreba krájať za každú cenu, ak si chcete prácu uľahčiť namarinujte a ugrilujte stehná vcelku. / You can also use chicken tighs, in that case you don't have to cut them and you can marinate full piece.

Murgh makhani


Nakoniec zjemníme smotanou, prehrejeme a odložíme z ohňa. Ak by bolo omáčku treba ešte zriediť, použijeme vodu, v ktorej sme varili paradajky a kešu orechy. / Finally add fresh cream, heat throught and remove pot from the heat. If your curry is too thick, you can add some of the water where you cooked tomatoes and cashews.

Murgh makhani / Butter chicken


Podávame s maslovým Naanom. / Serve with Butter Naan.



Murgh makhani

9 komentárov:

  1. Mnaaaam! toto musim najblizsie vyskusat, vyzera to supersky!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobry den,
    recept vypada vyborne ale chtel jsem se na neco zeptat...vsiml jsem si, ze ve vasich receptech byva vetsinou pouze 1/2 lzicky cesnekovo-zazvorove pasty.Neni to malo? Pripada mi totiz ze takove male mnozstvi tam ani nema smysl davat.Videl jsem a vyzkousel uz opravdu mnoho indickych recpetur z jinych stranek a vetsinou se pouziva minimalne jedna polevkova lzice pasty.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, pol lyzicky tu ide do marinady a potom lyzicka do omacky....prilis vela pasty je potom citit v hotovom jedle, ani neviem o tom, ze by niekto pridaval tak vela. Ono zalezi aj od mnozstva hlavnej suroviny, kolko sa toho jedla pripravuje. Ak si mnozstva zdvojnasobite, potom aj pasty samozrejme viac. Odporucam dodrzat suroviny ako su tu rozpisane a urobit si nazor na hotove jedlo.

      Odstrániť
  3. Miska,este mam otazocku, cim sa da nahradit senovka grecka? moze sa vynechat? pokukovala som po nej v obchode, ale nikde som ju nevidela :o(

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Senovka sa nahradit neda a nemala by sa vynechat v ziadnom recepte, kde je pisana. Doda jedlu tu chut, ktoru mam mat. Nemaju ju u vas ani indovia v obchodikoch? Alebo v lekarni?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Já znova zdravím a pokračuju v komentu - kuchařku už mám objednanou..jste skvělá!

    OdpovedaťOdstrániť