piatok 4. mája 2012

Masala arašídy / Masala peanuts

Zástanci diétneho stravovania teraz prižmúria oči 🙈ale keďže si takéto veci nerobíme každý deň, prepáčia mi tento kalorický recept. Okrem klasických solených arašídov si môžete urobiť arašídy na indický spôsob. Verte mi, že vám zachutia viac ako tie klasické solené 😋


1




ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 a 1/2 hrnčeka nesolených arašídov / 1 and 1/2 cup of peanuts
3/4 hrnčeka múky Besan (cícerovej múky) / 3/4 cup of besan flour
soľ / salt
1 lyžica kukuričného škrobu / 1 tbsp corn flour (starch)
1 lyžička kašmírskeho mletého chilli korenia / 1 tsp kashmiri chilli powder 
1/2 lyžičky garam masala / 1/2 tsp garam masala 
2 a 1/2 lyžice rastlinného oleja / 2 and 1/2 tbsp oil
voda podľa potreby / water as needed 
olej na vyprážanie / oil for deep frying 




2




AKO POSTUPOVAŤ:

Nesolené arašídy najprv chvíľku opečieme na suchej panvici a odložíme si ich bokom. / Dry roast peanuts on tava. Keep aside.

3



V miske zmiešame besan, soľ a kukuričnú múčku/škrob. / Mix besan, salt and corn flour in a bowl. 

4



Pridáme chilli korenie a garam masala a premiešame. / Add chilli powder and garam masala and stir well. 

5



Pridáme olej... / Add oil...

6



... a postupne po trošičkách pridávame vodu... toľko, aby sme vymiešali hustú kašu. / ... and gradually add water, little at a time to make smooth and thick batter.

7



Potom do besanového cestíčka zamiešame arašídy, aby boli všetky obalené. Kaše nesmie byť viac ako arašídov, musí ich obaliť len tak akurátne. / Add roasted peanuts and mix well with the batter. Batter can't be more than the quantity of the peanuts. You should have just enough to coat the peanuts.

8



V hrnci zohrejeme dostatok olej (arašídy sa musia fritovať). Keď je olej horúci prstami doňho dávame arašídy (niektoré sa možno zlepia ako bhajia, nevadí!). Opražíme ich do hnedkava. Nepražíme príliš dlho, po vybratí z horúceho oleja a vychládnutí ešte troška stmavnú. Necháme ich poriadne vychládnuť, čím schrumkavejú. / Heat enough oil for deep frying.  When oil is hot start adding peanuts. Use your fingers and try to drop very little at a time. Deep fry them until they are golden, it doesn't take long. Let them cool down well to get that crunch.

9



Môžeme uskladniť v sklenej dobre uzavretej nádobe. / Store them in glass jar, closed tightly. 

A ak sa pohráte s ich balením, môžete ich darovať aj ako malú pozornosť. / And if you wrap it really nicely you can use it also as an edible gift.

6 komentárov:

  1. arašidy zbožňujem, potešilo by ma to ako darček,a krásne fotky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. aký olej sa používa na fritovanie v Indii?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Arasidovy. Komu vadi jeho vona a chut, tak slnecnicovy. Poulicne jedla sa ale urcite prazia na nejakych lacnejsich olejoch.

      Odstrániť
  3. Nech vam chuti Adka :) Ja ich zboznujem take riadne palive :)

    OdpovedaťOdstrániť