pondelok 30. apríla 2012

Kokosovo - mandľové karí s paneerom, šampiňónmi a hráškom / Coconut and almonds curry with paneer, mushrooms and green peas

Kokosovo - mandlove kari s paneerom, sampinonmi a hraskom




ČO POTREBUJETE:

2 väčšie červené cibule / 2 big red onions
kúsok čerstvého zázvoru / small piece of fresh ginger 
olej / oil
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce / 1/2 tsp black cumin (shahi jeera)
1/4 lyžičky mletej kurkumy / 1/4 tsp termaric (haldi)
21ks mandlí (neošúpaných) / 21 pieces of almonds (unpeeled)
200ml vody / 200ml water
soľ / salt

1/2 lyžičky mletého koriandru / 1/2 tsp ground coriander (dhanya powder)
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia / 1/2 tsp kashmiri chilli powder 
3/4 lyžičky garam masala / 3/4 tsp garam masala 
1 lyžička senovky gréckej - sušených lístkov / 1 tsp dry fenugreek leaves (kasuri methi)
200 ml kokosového mlieka / 200ml coconut milk

200g Paneeru / 200g of Paneer
200g šampiňónov / 200g of button mushrooms 
150ml hrášku / 150ml of green peas
koriandrová vňať čerstvá / fresh coriander leaves 


Kokosovo - mandlove kari s paneerom, sampinonmi a hraskom




AKO POSTUPOVAŤ:

Mandle opečieme na panvici nasucho a necháme vychládnuť. / Dry roast almonds on tava and let them cool down.

Kokosovo - mandlove kari s paneerom, sampinonmi a hraskom


V kadhai zohrejeme olej a oheň zmiernime. Pridáme rímsku rascu a kurkumu a necháme rozvinúť vôňu. / Heat oil in kadhai and then reduce the heat. Add cumin and termaric and let them release its aroma. 

Kokosovo - mandlove kari s paneerom, sampinonmi a hraskom


Pridáme cibule pokrájané na polkolieska a nakrájaný zázvor, restujeme domäkka. / Add sliced onions, chopped cut ginger and fry on low heat until onion is soft.

Kokosovo - mandlove kari s paneerom, sampinonmi a hraskom



Cibuľovú zmes dáme do mixéra, pridáme mandle a rozmixujeme; vodu pridáme podľa potreby, asi 100ml. / Then put this to the mixer, add almonds, water as needed (approx 100ml) and mix it to make a paste.

Kokosovo - mandlove kari s paneerom, sampinonmi a hraskom



Zmes vrátime do kadhai. Ak ste pridali 100ml vody do mixéra, do hrnca pridajte už len 100ml, alebo podľa potreby (doriediť na požadovanú konzistenciu môžeme aj ku koncu). Základ na karí privedieme k varu a oheň zmiernime. Pridáme kašmírske chilli korenie, garam masala, mletý koriander, senovku grécku a soľ, premiešame. / Return your paste back to kadhai. Add again 100ml of water or as needed (you can adjust thickness with water also later when you are finishing your curry), mix and bring curry base to boil. Reduce the heat and add kashmiri chilli powder,  garam masala, ground coriander, dry fenugreek leaves and salt, mix well.

Kokosovo - mandlove kari s paneerom, sampinonmi a hraskom


Pridáme kokosové mlieko a premiešame. Pridáme hrášok (čerstvý alebo mrazený), nakrájané šampiňóny a karí privedieme zasa k varu. Oheň zmiernime, hrniec zakryjeme a karí varíme 8 minút na mierno. / Add coconut milk and stir. Add green peas (fresh or frozen), cut mushrooms and bring curry to boil. Reduce the heat, cover and cook for 8min.

Kokosovo - mandlove kari s paneerom, sampinonmi a hraskom


Po 8 minútach pridáme nakrájaný paneer a 2 minútky povaríme odokryté na miernom ohni. / After that add paneer cubes and cook for 2min, uncovered, on low heat.

Kokosovo - mandlove kari s paneerom, sampinonmi a hraskom



Nakoniec pridáme nakrájanú koriandrovú vňať, premiešame a hrniec odstavíme z ohňa. / Finally add chopped coriander leaves, stir well and remove from the heat. 

Kokosovo - mandlove kari s paneerom, sampinonmi a hraskom



Karí nechame odležať ešte ďalších 10 minút a môžeme podávať s dusenou ryžou. / Let it rest for 10min and you can serve with rice.

Kokosovo - mandlove kari s paneerom, sampinonmi a hraskom

5 komentárov:

  1. ...zajtra mám dostať čerstvý ovčí syr a toto kari s ním spravím..perfektne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. úúúzasneeee. este nikdy som nevarila s kokosovym mliekom, je na čase vyskúšať, možno aj s týmto receptom, vyzera to lakavo ;) pekný deň Miska

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vyborne Miska, ako vzdy, uz som davno nevarila Indiu, teraz skor Thajsko, ale urobila si mi chutky veru .) a tato kombinacia co si dala - jedna radost!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Před týdnem jsem kari uvařila a... mňam :)! Moc díky za recept! Marie

    OdpovedaťOdstrániť
  5. A ja moc dakujem za odskusanie receptu a som velmi rada, ze vam chutilo :)

    OdpovedaťOdstrániť