ČO POTREBUJETE:
14ks baby zemiačkov
6ks baby kukuričiek
10ks mandlí
2 lyžičky bieleho maku
na masala:
olej
1 lyžička sezamových semien
1 lyžička koriandrových semien
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletej kurkumy
2 stredne veľké červené cibule
1 väčšia paradajka
1 plochá lyžička garam masala
100ml vody
na dokončenie:
1 menšia červená cibuľa
150ml kokosového mlieka
1/2 lyžičky kasmírskeho chilli korenia
soľ
koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Na suchej panvici opečieme biely mak a mandle. Mak musí troška zmeniť farbu, máličko zhnednúť a zavoňať orieškami. Nenechajte ho zhorieť. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.
Kukuričky povaríme 12 minút a zemiačky (očistené kefkou) povaríme 15 minút. Odložíme bokom.
na masala:
V kadhai zohrejeme olej. Pridáme koriandrové a sezamové semená a necháme rozvinúť vôňu. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku popražíme na miernom ohni.
Pridáme kurkumu.
Pridáme nakrájanú cibuľu a popražíme domäkka. Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a popražíme domäkka.
Zmes necháme trocha vychládnuť. Cibuľovo-paradajkovú zmes a garam masala dáme do mixéra, pridáme troška vody a vymixujeme na pastu. Potom pridáme opečené mandle a mak a znova vymixujeme. Pastu odložíme bokom do ďalšieho použitia.
V čistom kadhai opäť zohrejeme olej. Pridáme nakrájanú menšiu cibuľu a na miernom ohni popražíme domäkka.
Pridáme vymixovanú zmes (masala) a premiešame. Pridáme kokosové mlieko, soľ a kašmírske chilli korenie, premiešame.
Pridáme vymixovanú zmes (masala) a premiešame. Pridáme kokosové mlieko, soľ a kašmírske chilli korenie, premiešame.
Karí privedieme k varu, oheň zmiernime, kadhai zakryjeme a povaríme 3-4 minúty. Nakoniec pridáme uvarené baby kukuričky (nakrájané na kolieska) a baby zemiačky (nakrájané na polovičky). Premiešame, povaríme minútu a odstavíme z ohňa, dochutíme nasekanou koriandrovou vňaťou a zakryté necháme 10 minút odležať.
Podávame s dusenou ryžou alebo indickými plackami.
mnam, no to musi byt fantastickeee! ja milujem baby kukuricky, ale u nas na tieto prisady-kukuricky,vratane baby zemiacikov este nie je sezona,tak si musime pockat na takuto dobrotu..ale uzasny receptik, hned by som si dala :)))
OdpovedaťOdstrániťDakujem mary :)
OdstrániťAhoj,
OdpovedaťOdstrániťtvoj blog som objavila len prednedavnom, cez delikatesy (clanok o karfiole). Pacia sa mi recepty, niektore urcite vyskusam, ale hlavne sa mi paci tvoj slovnik - pripomina mi moju byvalu spoluziacku z kezmarku. Slova ako poprazit, zemiacky... si aj ty povodom z vychodu?
Ahoj Katka, nie som z vychodu, pochadzam z Myjavy :) tesi ma, ze sa ti niektore recepty pacia, daj vediet ako chutilo, ak skusis.
OdstrániťUvařila jsem včera, k toma lecha paratha, nikoliv rýži. Zase jeden výborný recept téměř z ničeho. Díky. olga
OdpovedaťOdstrániťDakujem :) som rada, ze vam chutilo.
OdpovedaťOdstrániťTo vyzera tak bozsky, len skoda, ze moj drahy je taky silny masozravec:) Velmi sa mi paci tento receptik a fotecka z hotoveho jedla je super.
OdpovedaťOdstrániťMiska porad mi prosim, cim mozem nahradit biely mak. V UK som ho nevidela. Asi pridu nasi mladi, tak by som im to chcela urobit. A nemam ani kasmirske chilli korenie, tak dam iba normalne chilli? Dakujem.
OdpovedaťOdstrániťBiely mak ked sa nasucho opecie chuti ako oriesky. Asi by som miesto neho dala len kesu oriesky. Kasmirske chilli korenie je menej palive ako klasicke, takze ak pouzijes klasicke, daj ho asi tak 2/3 z mnozstva, ktore je uvedene pre kasmirske.
OdpovedaťOdstrániťMiska dakujem velmi pekne.
OdpovedaťOdstrániťPrave som dovarila. Som zvedava na komentare zajtra:)Zajtra pridu moji indo-vegetariani:))) Dam vediet, ci som aspon trochu zvladla tento recept. Biely mak som uplne vynechala, kesu som zabudla kupit:)) Tak zatial...
OdpovedaťOdstrániťSkoda, ze tie kesu si nedala, dodaju kari celkom inu chut ako ked sa urobi len tak bez nich. Ten mak ma tiez svoju rolu co sa chute tyka. Ale aj tak daj vediet ako chutilo hostom :)
OdpovedaťOdstrániťAhoj Miska, som taka zaneprazdnena, ale chcem ti oznamit, ze sa konalo velke prekvapko a chutilo nielen im, ale aj mne a mladsej dcerke. Manzelovi uz pomenej, ale nevadi. Dakujem za receptik.
OdpovedaťOdstrániťDakujem Adrika, som velmi rada, ze hostom aj vam chutilo...manzel potreboval asi maso, ze? :)
OdstrániťTento recept som robila ako vobec moje prve ozajstne vydarene indicke jedlo, varila som so surovinami, ktore som videla prvy krat v zivote a citila som sa:
OdpovedaťOdstrániť1. Vzrusujuco - ked to zacalo krasne vonat a ukazovat priznaky, ze sa to bude dat jest:)
2. Sebaisto - kedze som mohla sledovat fotky a uistit sa, ze to robim spravne
3. Pysne - ked volala indicka svagrina a mohla som jej len tak 'nahodou' prehodit, ze prave prazim mandle na omacku na kari
4. Over the moon- ked svokor s manzelom povedali, ze to chuti ako z restauracie
Pomohla mi ta rada s kesu orieskami, kedze nemam biely mak a dala som normalne zemiaky namiesto baby a bolo to aj tak vyborne. Dobra praca Miska, kde inde by som na takyto recept prisla. Je to recept, ked pride navsteva - neda sa pokazit a vyzera aj chuti luxusne. Vdaka!!
Dakujem Katka, si velmi mila a som strasne rada, ze si recepty vyskusala. Dakujem za chvalu a dufam, ze sa raz v Mumbai stretneme :)
Odstrániť