utorok 10. apríla 2012

Karí s baby zemiačkami a baby kukuričkami / Curry with baby potatoes and baby corn

IMG_6421




ČO POTREBUJETE:

14ks baby zemiačkov / 14 baby potatoes 
6ks baby kukuričiek / 6 baby corns

10ks mandlí / 10 almonds
2 lyžičky bieleho maku / 2 tsp white poppy seeds

na masala / for masala:
olej / oil
1 lyžička sezamových semien / 1 tsp sesame seeds
1 lyžička koriandrových semien / 1 tsp coriander seeds 
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty / 1 tsp ginger garlic paste 
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp termaric (haldi)
2 stredne veľké červené cibule / 2 medium size red onions 
1 väčšia paradajka / 1 big tomato 
1 plochá lyžička garam masala / 1 flat tsp garam masala 
100ml vody / 100ml water

na dokončenie / to finish with:
1 menšia červená cibuľa / 1 small red onion 
150ml kokosového mlieka / 150ml coconut milk 
1/3 lyžičky kasmírskeho chilli korenia / 1/3 tsp kashmiri chilli powder 
soľ / salt
koriandrová vňať / coriander leaves 


IMG_6410



AKO POSTUPOVAŤ:

Na suchej panvici opečieme biely mak a mandle. Mak musí troška zmeniť farbu, máličko zhnednúť a zavoňať orieškami. Nenechajte ho zhorieť. Odložíme bokom do ďalšieho použitia. / Heat then pan, add poppy seeds and almonds andndry roast them until they release its aroma. Don't allow them to burn. Keep aside. 

1



Kukuričky povaríme 12 minút a zemiačky (očistené kefkou) povaríme 15 minút. Odložíme bokom. / Boil baby corn in the water for 12min. Clean baby potatoes and boil them in the water for 15min. Keep aside. 

2



na masala / for masala:
V kadhai zohrejeme olej. Pridáme koriandrové a sezamové semená a necháme rozvinúť vôňu. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku popražíme na miernom ohni. / Heat oil in kadhai. Add coriander seeds and sesame seeds, let them release its aroma. Add ginger garlic paste and sauté for a minute on low heat.

3



Pridáme kurkumu. / Add termaric. 

4



Pridáme nakrájanú cibuľu a popražíme domäkka. Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a popražíme domäkka. / Add onion cut into slices and fry until it's soft. Add chopped tomato and fry until it's soft/mashed.

5



Zmes necháme trocha vychládnuť. Cibuľovo-paradajkovú zmes a garam masala dáme do mixéra, pridáme troška vody a vymixujeme na pastu. Potom pridáme opečené mandle a mak a znova vymixujeme. Pastu odložíme bokom do ďalšieho použitia. / Let this to cool down and transfer to the mixer. Add garam masala, little bit of the water and mix to make a paste. Add drybriasted almonds and poppy seeds and mix again. Keep the paste aside until further use. 

6



V čistom kadhai opäť zohrejeme olej. Pridáme nakrájanú menšiu cibuľu a na miernom ohni popražíme domäkka. / Clean your kadhai and heat some oil in it again. Add finely chopped onion and fry on low heat until it's soft. 

7


Pridáme vymixovanú zmes (masala) a premiešame. Pridáme kokosové mlieko, soľ a kašmírske chilli korenie, premiešame. / Add the paste you prepared earlier and stir add coconut milk, salt and kashmiri chilli powder, stir well. 

8



Karí privedieme k varu, oheň zmiernime, kadhai zakryjeme a povaríme 3-4 minúty. Nakoniec pridáme uvarené baby kukuričky (nakrájané na kolieska) a baby zemiačky (nakrájané na polovičky). Premiešame, povaríme minútu a odstavíme z ohňa, dochutíme nasekanou koriandrovou vňaťou a zakryté necháme 10 minút odležať. / Bring curry to boil, reduce the heat, cover the kadhai and cook it for 3 to 4 min. Add baby corn (cut into small pieces) and baby potatoes (cut into half). Mix well, cook for a minute and remove kadhai from the heat. Stir in chopped coriander leaves and let it rest covered for 10min.

9



Podávame s dusenou ryžou alebo indickými plackami. / Serve with rice or Indian breads. 



IMG_6426

16 komentárov:

  1. mnam, no to musi byt fantastickeee! ja milujem baby kukuricky, ale u nas na tieto prisady-kukuricky,vratane baby zemiacikov este nie je sezona,tak si musime pockat na takuto dobrotu..ale uzasny receptik, hned by som si dala :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj,

    tvoj blog som objavila len prednedavnom, cez delikatesy (clanok o karfiole). Pacia sa mi recepty, niektore urcite vyskusam, ale hlavne sa mi paci tvoj slovnik - pripomina mi moju byvalu spoluziacku z kezmarku. Slova ako poprazit, zemiacky... si aj ty povodom z vychodu?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Katka, nie som z vychodu, pochadzam z Myjavy :) tesi ma, ze sa ti niektore recepty pacia, daj vediet ako chutilo, ak skusis.

      Odstrániť
  3. Uvařila jsem včera, k toma lecha paratha, nikoliv rýži. Zase jeden výborný recept téměř z ničeho. Díky. olga

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To vyzera tak bozsky, len skoda, ze moj drahy je taky silny masozravec:) Velmi sa mi paci tento receptik a fotecka z hotoveho jedla je super.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Miska porad mi prosim, cim mozem nahradit biely mak. V UK som ho nevidela. Asi pridu nasi mladi, tak by som im to chcela urobit. A nemam ani kasmirske chilli korenie, tak dam iba normalne chilli? Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Biely mak ked sa nasucho opecie chuti ako oriesky. Asi by som miesto neho dala len kesu oriesky. Kasmirske chilli korenie je menej palive ako klasicke, takze ak pouzijes klasicke, daj ho asi tak 2/3 z mnozstva, ktore je uvedene pre kasmirske.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Prave som dovarila. Som zvedava na komentare zajtra:)Zajtra pridu moji indo-vegetariani:))) Dam vediet, ci som aspon trochu zvladla tento recept. Biely mak som uplne vynechala, kesu som zabudla kupit:)) Tak zatial...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Skoda, ze tie kesu si nedala, dodaju kari celkom inu chut ako ked sa urobi len tak bez nich. Ten mak ma tiez svoju rolu co sa chute tyka. Ale aj tak daj vediet ako chutilo hostom :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj Miska, som taka zaneprazdnena, ale chcem ti oznamit, ze sa konalo velke prekvapko a chutilo nielen im, ale aj mne a mladsej dcerke. Manzelovi uz pomenej, ale nevadi. Dakujem za receptik.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Adrika, som velmi rada, ze hostom aj vam chutilo...manzel potreboval asi maso, ze? :)

      Odstrániť
  10. Tento recept som robila ako vobec moje prve ozajstne vydarene indicke jedlo, varila som so surovinami, ktore som videla prvy krat v zivote a citila som sa:
    1. Vzrusujuco - ked to zacalo krasne vonat a ukazovat priznaky, ze sa to bude dat jest:)
    2. Sebaisto - kedze som mohla sledovat fotky a uistit sa, ze to robim spravne
    3. Pysne - ked volala indicka svagrina a mohla som jej len tak 'nahodou' prehodit, ze prave prazim mandle na omacku na kari
    4. Over the moon- ked svokor s manzelom povedali, ze to chuti ako z restauracie
    Pomohla mi ta rada s kesu orieskami, kedze nemam biely mak a dala som normalne zemiaky namiesto baby a bolo to aj tak vyborne. Dobra praca Miska, kde inde by som na takyto recept prisla. Je to recept, ked pride navsteva - neda sa pokazit a vyzera aj chuti luxusne. Vdaka!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Katka, si velmi mila a som strasne rada, ze si recepty vyskusala. Dakujem za chvalu a dufam, ze sa raz v Mumbai stretneme :)

      Odstrániť