pondelok 23. apríla 2012

Jablková alebo maková štrúdľa (neťahaná)


Jablkova strudla



ČO POTREBUJETE (rozpis je na 2 ks štrúdle):

350g múky (použila som múku Maida, čo je na Slovensku hladká 00)
1 vajce
1 lyžica octu
30g masla na pečenie (ja používam kravské ghee)
125ml vlažnej vody

náplň:
asi 4-5ks jabĺk (podľa veľkosti; ja som ich nastrúhala na väčších slzičkách)
mletá škorica
jemný kryštáľový cukor
strúhanka

extra maslo na potieranie strúdle (alebo kravské ghee)


Jablkova strudla



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky preosejeme múku, pridáme vodu, roztopené (ochládnuté) maslo, vajce, ocot a vypracujeme cesto.

Jablkova strudla


Ak by sa príliš lepilo, podsypeme ho po troškách múkou a rukou hnetieme, kým nemáme vláčne, mäkké, nelepivé cesto. Cesto uložíme do vymúčenej misky, poprášime múkou, misku zakryjeme a necháme ho odležať asi pol hodinky v chladničke.

Rúru si predohrejeme na 180st. Kým sa zohrieva, poprášime si pracovnú dosku a uložíme na ňu cesto, ktoré rozdelíme na 2 polovice. S každou pracujeme zvlášť (a rovnako).

Jablkova strudla


Vyvaľkáme ho na tenučko (ako papier). Počas vaľkania môžeme trošička poprášiť múkou, aby sa nelepilo, ale myslím si, že to nebude ani treba. Rozvaľkané cesto potrieme roztopeným maslom. Na jeden okraj vyvaľkaného cesta prstami natrúsime trocha strúhanky, uložíme postrúhané jablká.

Jablkova strudla


Jablká posypeme cukrom a mletou škoricou. Znova pokvapkáme maslom. Cesto zrolujeme ako na závin a uložíme na olejom/maslom vymastený plech. Štrúdľu popicháme vidličkou a potrieme roztopeným maslom.

Jablkova strudla


Štrúdľu dáme piecť na 30 minút na 180st. Hotovú štrúdľu potrieme ešte raz roztopeným maslom, necháme chvíľku vychládnuť a nakoniec poprášime práškovým cukrom. (Nemusíte, ak nechcete. Ja dávam dosť cukru do štrúdle, tak už necukrujem hotovú.)

Jablkova strudla



Poznámka: ak radšej pečiete v menšom množstve, spracujte len jednu polovicu cesta, druhú dobre zabaľte a skladujte v mrazničke do ďalšieho použitia. 




Makova strudla



ČO POTREBUJETE na makovú plnku (rozpis plnky je na 1 štrúdľu):

200g bieleho maku
100g kryštáľového cukru
175ml vody
1 plochá lyžička mletej škorice
1 lyžica medu
1 lyžica rumu



AKO POSTUPOVAŤ:

Vodu privedieme k varu. Pridáme cukor a necháme ho vo vriacej vode rozpustiť. Potom pridáme pomletý mak a 1 minútu povaríme na stredne silnom ohni. Bublá to a prská, tak hrniec môžeme na tú minútku prikryť pokrievkou. Potom hrniec odstavíme z ohňa. Pridáme med, rum a škoricu a dobre premiešame.

Makova strudla

Plnku necháme vychládnuť a môžeme natrieť na vyvaľkané cesto. Zrolujeme do závinu, preložíme na vymastený pekáč, popicháme vidličkou, potrieme roztopeným maslom a pečieme 30 minút v predohriatej rúre na 180st. Hotovú štrúdľu znova potrieme roztopeným maslom.



Inšpirácia na cesto.
Inšpirácia na makovú plnku. 

3 komentáre:

  1. Ta vypada naprosto bajecne :) Az zase dostanu chut na zavin, tak uz vim, do jakeho testa se pustim, diky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyzerá to dobre :) Nikdy ma nenapadlo to miesto ťahania vyvaľkať :)

    Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Valkalo sa cesto celkom dobre, len musi byt odlezane. DOkonca som si jedno zamrazila a robila o 2 dni neskor a valkalo sa este lepsie, slo to celkom na tenucko (kedze vytahovat neviem). Ale recept na to cesto je super, za ten fakt dakujem Daniela.

    OdpovedaťOdstrániť