pondelok 23. apríla 2012

Jablková štrúdľa (neťahaná) / Apple Strudel





ČO POTREBUJETE (rozpis je na 2 ks štrúdle):

350g múky (použila som múku Maida, čo je na Slovensku hladká 00)
1 vajce
1 lyžica octu
30g masla na pečenie (ja používam kravské ghee)
125ml vlažnej vody

náplň:
asi 4-5ks jabĺk (podľa veľkosti; ja som ich nastrúhala na väčších slzičkách)
mletá škorica
jemný kryštáľový cukor
strúhanka alebo mleté mandle
hrozienka (nemusia byť)

extra maslo na potieranie strúdle (alebo kravské ghee)





AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky preosejeme múku, pridáme vodu, roztopené (ochládnuté) maslo, vajce, ocot a vypracujeme cesto.

Jablkova strudla


Ak by sa príliš lepilo, podsypeme ho po troškách múkou a rukou hnetieme, kým nemáme vláčne, mäkké, nelepivé cesto. Cesto uložíme do vymúčenej misky, poprášime múkou, misku zakryjeme a necháme ho odležať asi pol hodinky v chladničke.

Rúru si predohrejeme na 180st. Kým sa zohrieva, poprášime si pracovnú dosku a uložíme na ňu cesto, ktoré rozdelíme na 2 polovice. S každou pracujeme zvlášť (a rovnako).

Jablkova strudla


Vyvaľkáme ho na tenučko (ako papier). Počas vaľkania môžeme trošička poprášiť múkou, aby sa nelepilo, ale myslím si, že to nebude ani treba. Rozvaľkané cesto potrieme roztopeným maslom. Na jeden okraj vyvaľkaného cesta (kam pôjdu aj jablká) prstami natrúsime trocha strúhanky (alebo mletých mandlí), uložíme postrúhané jablká, prípadne natrúsime trocha hrozienok.

Alebo si suroviny na naplnenie jednoducho všetky zmiešame v miske a potom len uložíme na cesto, ktoré následne zrolujeme. 

Jablkova strudla


Jablká posypeme cukrom a mletou škoricou. Znova pokvapkáme maslom. Cesto zrolujeme ako na závin a uložíme na olejom/maslom vymastený plech. Štrúdľu popicháme vidličkou a potrieme roztopeným maslom.

Jablkova strudla


Štrúdľu dáme piecť na 30 minút na 180st. Hotovú štrúdľu potrieme ešte raz roztopeným maslom, necháme chvíľku vychládnuť a nakoniec poprášime práškovým cukrom.

Jablkova strudla



Poznámka: ak radšej pečiete v menšom množstve, spracujte len jednu polovicu cesta, druhú dobre zabaľte a skladujte v mrazničke do ďalšieho použitia. 

3 komentáre:

  1. Ta vypada naprosto bajecne :) Az zase dostanu chut na zavin, tak uz vim, do jakeho testa se pustim, diky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyzerá to dobre :) Nikdy ma nenapadlo to miesto ťahania vyvaľkať :)

    Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Valkalo sa cesto celkom dobre, len musi byt odlezane. DOkonca som si jedno zamrazila a robila o 2 dni neskor a valkalo sa este lepsie, slo to celkom na tenucko (kedze vytahovat neviem). Ale recept na to cesto je super, za ten fakt dakujem Daniela.

    OdpovedaťOdstrániť