pondelok 8. marca 2010

Chlieb / Bread

Chlieb



ČO POTREBUJETE:

250g múky (použila som Maida, čo je asi hladká múka 00) / 250g of flour (I used Maida)
1 plochšiu lyžiču soli / 1 flat tsp of salt
1 lyžica oleja / 1 tbsp oil
vodu (koľko cesto zoberie) / water as needed
1 lyžička sušených kvasníc / 1 tsp instant dry yeast powder
1/2 lyžičky kryštáľového cukru / 1/2 tsp granulated sugar


Chlieb


AKO POSTUPOVAŤ:

Múku preosejeme do misky. Pridáme cukor, soľ a sušené kvasnice. Zamiešame. / Sieve the flour into the bowl. Add sugar, salt and dry yeast. Stir well.

Zohrejeme si vodu, ktorú použijeme na miesenie cesta. Nesmie byť horúca, len "letne teplá". Do múky vlejeme asi 200ml teplej vody, pridáme olej a vareškou zamiešame, aby sa všetky suroviny spojili. Ak je cesto príliš vlhké, poprášime ho múkou. Ak je cesto príliš suché, pridáme troška vody. Ďalej miesime rukou, až kým sa cesto nelepí a je pekne hladké. Poprášime ho múkou, necháme v miske, ktorú prikryjeme čistou kuchynskou útierkou, aby podkyslo. Stačí 30 minút. / Heat the water. It should be just warm not too hot. Add approx. 200ml of water into the flour mixture, add oil and mix to form the dough. If your dough is too wet, add little bit of flour at a time and knead again. If your dough is too dry, add little bit of water at a time and knead again. Knead with your hand until the dough is smooth, elastic. Place your dough into a bowl, sprinkle some flour on top, cover the bowl and let the dough rise for 30min.

Potom cesto znova premiesime rukami, aby sme z neho vytlačili vzduch a znova necháme kysnúť ďalších 30 minút. Potom zasa premiesime, vytvarujeme bochník a uložíme ho na pekáč. Bochník necháme ešte asi 15 minút kysnúť. / Again knead your dough and again let rise for another 30min. After that knead again, shape your bread and place it on baking tray. Let it rest for 15min.

Zatiaľ rúru vyhrejeme na 200st. Bochník pred vložením do rúry potrieme vlažnou vodou alebo miesto potierania ho môžeme troška poprášiť múkou. Keď bochník vložíme do rúry, teplotu znížime na 180-190 °C. Chlieb pečieme asi 40 minút, dohneda. Na spodok rúry môžeme dať plechovú mištičku s vodou. / Preheat your oven to 200deg. Before you place your bread in the oven, rub it with luke warm water or sprinkle some flour. After the bread is placed inside the oven, reduce heat to 180 - 190deg. Bake it for 40 min. or until brown. When you are preheating your oven, on the bottom of your oven you can place steel bowl filled with water and leave it there while the bread is baking.

Keď je chlieb upečený, vyberieme ho z rúry, preložíme na mriežku chladnúť, aby sa nám zospodu nezaparil. Ak sme ho pred pečením potierali vodou, potrieme ho ňou zľahka aj po vybratí z rúry. / When you take out the bread from the oven, transfer it on rack to cool down. If you rubbed your bread with water before baking, rub little bit of water on it also when the bread is done.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára