pondelok 8. marca 2010

Chlieb / Bread

Chlieb



ČO POTREBUJETE:

250g múky (použila som Maida)
1 lyžica sušeného mlieka
1 malá plochá lyžička soli
1 lyžička sušeného droždia
1/2 lyžice kryštáľového cukru

2 lyžice oleja
1 lyžička octa
150 - 200ml teplej vody



Chlieb


AKO POSTUPOVAŤ:

Múku preosejeme do misky. Pridáme sušené mlieko,  cukor, soľ a sušené droždie. Zamiešame. 

Zohrejeme si vodu, ktorú použijeme na miesenie cesta. Nesmie byť horúca, len "letne teplá". 

Do múky vlejeme 200ml teplej vody, pridáme olej, ocot a vareškou zamiešame, aby sa všetky suroviny spojili. Ak je cesto príliš vlhké, poprášime ho múkou. Ak je cesto príliš suché, pridáme troška vody. Ďalej miesime rukou, až kým sa cesto nelepí a je pekne hladké. Poprášime ho múkou, necháme v miske, ktorú prikryjeme čistou kuchynskou útierkou, aby podkyslo. Stačí 30 minút. 

Potom cesto znova premiesime rukami, aby sme z neho vytlačili vzduch a znova necháme kysnúť ďalších 30 minút. 



Potom zasa premiesime, vytvarujeme bochník a uložíme ho na pekáč. Bochník necháme ešte asi 15 minút kysnúť. 



Zatiaľ rúru vyhrejeme na 180 - 200st. Bochník pred vložením do rúry potrieme vlažnou vodou alebo miesto potierania ho môžeme troška poprášiť múkou.



Keď bochník vložíme do rúry, teplotu znížime na 180-190 °C. Chlieb pečieme asi 40 minút, dohneda. Na spodok rúry môžeme dať plechovú mištičku s vodou. 



Keď je chlieb upečený, vyberieme ho z rúry, preložíme na mriežku vychládnuť, aby sa nám zospodu nezaparil. Ak sme ho pred pečením potierali vodou, potrieme ho ňou zľahka aj po vybratí z rúry. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára