nedeľa 7. marca 2010

Francúzske zemiaky / French potatoes (potatoes gratin)

Takto s bešamelom ich robí moja mama a sú to tie najlepšie francuzáky, aké som kedy jedla.


11IMG_3280


ČO POTREBUJETE:

asi 5 veľkých zemiakov / approx. 5 big potatoes 
5 vajíčok uvarených natvrdo (7 minut) / 5 boiled eggs (cooked for 7min)
klobásu (ja mäso celkom vynechávam a používam len zemiaky a vajcia) / spicy sausage (this is optional, I don't use)

na bešamel / for became sauce:
maslo / butter
múka / flour
mlieko / milk
soľ / salt


11IMG_3285



AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme, vajíčka ošúpeme. Pekáčik vyložíme plátkami masla, postupne krájame a vrstvíme do pekáčika zemiaky, klobásu a vajíčka, osolíme a vrchná vrstva zasa zemiaky. / Boil the potatoes in the water until they are soft, let them cool down little bit and peel. Boil the eggs, let them cool down little bit and peel. Put slices of butter on the bottom of the baking pan. Put layer of cut potatoes,  layer of cut sausage and layer of cut eggs, sprinkle some salt and put last layer - cut potatoes.



Bešamel: v hrnčeku si roztopíme varešku masla (používam slané maslo, takže si môžete bešamel trocha prisoliť), pridáme varešku múky, zasmažíme a pridáme mlieko podľa potreby, aby bešamel nebol príliš tekutý ani príliš hustý. Za stáleho miešania bešamel privedieme do varu a na miernom ohni varíme asi 15 minút. / For bechamel melt 1 tbsp of butter in a pot. Add 1 big tbsp of flour and fry, stirring continuously. Add some milk and stir continuously. Reduce the heat. Keep on stirring and adding milk little by little as needed. Cook it on low heat for about 15min while continuously stirring.



Hotový bešamel vylejeme na pripravené zemiaky a dáme piecť na 180 st., na asi 30 minút odokryté. / When the bechamel is done pour it over the potatoes and bake this on 180deg. for 30min., uncovered.




Vhodná príloha je Uhorkový šalát, sterilizované uhorky, cvikla, kapustovo-mrkvový šalát alebo hlávkový šalát v sladko-kyslom náleve. / Serve with Cucumber salad, gherkins, pickled beetroot or lettuce.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára