nedeľa 7. marca 2010

Francúzske zemiaky / French potatoes (potato gratin)

Takto s bešamelom ich robí moja mama a sú to tie najlepšie francuzáky, aké som kedy jedla.





ČO POTREBUJETE:

asi 5 veľkých zemiakov
5 vajíčok uvarených natvrdo (7 minút)
pikantná klobása
(ja mäso celkom vynechávam a používam len zemiaky a vajcia)

maslo
múka
mlieko
soľ





AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky okrájame a pokrájame na menšie kúsky. Dáme ich do hrnca, zalejeme vodou a uvaríme domäkka. 

Vodu scedíme a zemiaky preložíme do maslom vyloženého pekáčika (na spodok pekáčika položíme niekoľko plátkov masla). Na zemiaky ďalej uložíme (klobásu) a nakrájané, uvarené vajíčka, osolíme a vrchná vrstva zasa zemiaky.

• • •

Bešamel: v hrnčeku si roztopíme varešku masla (používam slané maslo, takže si môžete bešamel trocha prisoliť), pridáme varešku múky, zasmažíme a pridáme mlieko podľa potreby, aby bešamel nebol príliš tekutý ani príliš hustý. Za stáleho miešania bešamel privedieme k varu a na miernom ohni varíme asi 15 minút. 

Hotový bešamel vylejeme na pripravené zemiaky a dáme piecť na 180 st., na asi 30 - 40 minút, odokryté. 


Vhodná príloha je Uhorkový šalát, sterilizované uhorky, cvikľa, kapustovo-mrkvový šalát alebo hlávkový šalát v sladko kyslom náleve. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára