Ságovník rastie v juhovýchodnej Ázii a Pacifiku, väčšinou na bažinatých miestach.
Rastie veľmi rýchlo a vo svojom kmeni ukladá množstvo škrobu. Stromy sa výrubu, ich dreň sa rozdrtí a škrob sa vymýva vodou. Ak sa nechá škrobová kaša kvapkať cez sýto na horúci plech, vzniká perlové šago. Listy ságovej palmy sú cenným materiálom k zakrývaniu striech, pretože vydržia až 7 rokov, teda dlhšie ako väčšina ostatných materiálov.
Využitie:
Sago obsahuje najmä sacharidy. V Indii sa používa na prípravu pudingov (Payasam), na prípravu kaše alebo do polievky alebo na prípravu Upma a Vada. Je dobrým zdrojom energie pre posilnenie organizmu a je ľahko stráviteľné. V Indii sa pripravuje Sago ako pôstne jedlo počas náboženských sviatkov.
Sago má extrémne nízky obsah tuku a nízky obsah bielkovín. Neobsahuje žiadne minerálne látky alebo vitamíny a má len veľmi nízke množstvo vápnika, železa a vlákniny.
Sago vo forme prášku môže byť použité ako zahusťovadlo v omáčkach a múka z neho môže byť použitá na prípravu ploských chlebov/placiek.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára