sobota 5. októbra 2024

Shankarpali

Shankarpali môže byť na sladko alebo na slano. Toto moje je na sladko, takto sa pripravuje v Maharashtre a to väčšinou počas festivalu Diwali. Ale môžete ho kúpiť v miestnych malých obchodoch počas celého roka, pretože je obľúbeným snackom k čaju.

Shankarpali sa nazýva aj Shakkarpara / Shakkar Pare / Khurma / Murali / Lakdi Mithai atď  a tie pripravené s jaggery sa nazývajú Gur Shankarpali / Jaggery Shakarpara / Gur Pare.



ČO POTREBUJETE:

150g múky maida
30g krupice (fine rava, suji)
štipka soli

2 lyžice horúceho ghee

50g práškového cukru

asi 40 - 45ml mlieka (alebo podľa potreby)

olej na vyprážanie





AKO POSTUPOVAŤ:

Múku, soľ a krupicu dáme do mise a premiešame. 

Pridáme horúce ghee a zapracujeme do múky.



Pridáme cukor a znova spracujeme do múky.



Pridávame mlieko po trochách a vymiešame cesto (nie veľmi tuhé, ale mäkké a nelepivé). Cesto necháme v miske, tú zakryjeme čistou kuchynskou utierkou a necháme ho 1 hodinu odpočívať.



Potom cesto znova premiesime rukou, preložíme ho na pracovnú dosku a vyvaľkáme. Podsypeme múkou, ak by sa trocha lepilo pri vaľkaní. Narežeme ho na kosoštvorce alebo štvorce, menšie alebo väčšie (ale nie príliš veľké, predsa len je to drobné "pečivo"). Hrúbku ako veľmi vyvaľkať vidno na fotke s vidličkou.



V hlbokej panvici zohrejeme olej (toľko, aby sa fritovali), kúskom cesta skúsime, či je dostatočne horúci. Ak je, hneď sa začne pražiť a vypláva na hladinu. Oheň dáme na strednú silu a chvíľku počkáme.

Postupne shankarpali vypražíme na stredne silnom ohni, do zlatista (nesmú sa pražiť celkom na mierno a dlho, inak stvrdnú). Vypražené vyberieme, odložíme na kuchynskú papierovú útierku a necháme dobre vychládnuť.



Skladujeme v čistej, sklenej, dobre uzavretej nádobe. Dobre uskladnené nám vydrží asi 2 týždne.




Olej nevyhadzujem. Scedím, dám do pohára a používam do cesta na hocijaké olejové pečivo


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára