150ml hnedej šošovice
na Tadka:
olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shahi jeera)
1/3 lyžičky asafoetida (hing)
niekoľko karí lístkov
1 zelená chilli paprička
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
1 paradajka
ďalej:
soľ
1/4 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
1/2 lyžičky mletého koriandru
1 ázijský bobkový list (tej patta)
1 lyžička jaggery (alebo cukru)
na dokončenie:
hrsť koriandrovej vňate
1 lyžička šťavy z citróna
1 lyžica ghee (pre vegánsku verziu ghee vynecháme)
AKO POSTUPOVAŤ:
Šošovicu prepláchneme a na 30min namočíme. Potom scedíme a odložíme bokom do daľšieho použitia.
V hrnci zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. Potom pridáme asafoetida a karí lístky. Tie ihneď prasknú, vtedy oheň zmiernime.
Potom pridáme chilli papričku, nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni restujeme dohnedkava; asi 10min.
Ďalej pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a restujeme chvíľku. Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, premiešame, hrniec zakryjeme a restujeme na miernom ohni asi 15min. Občas premiešame.
Ďalej pridáme soľ, kurkumu, chilli a koriander jaggery (alebo cukor) a premiešame.
Pridáme scedenú šošovicu, bobkový list, zalejeme vodou a uvaríme domäkka. Vodu pridáme podľa potreby, ak je šošovica príliš hustá, karí doriedime vriacou vodou.
Do hotového karí zamiešame nasekanú koriandrovú vňať, pokvapkáme citrónom a prelejeme lyžicou ghee, ešte chvíľočku povaríme a odstavíme z ohňa.
Podávame s ryžou, prípadne aj s papadmi a karí si znova prelejte v katori (mištičke) s ghee, lebo ghee robí každý Dal dokonalým 😍👌
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára