streda 25. septembra 2024

Šošovicové karí / Sabut masoor dal


ČO POTREBUJETE (asi na 4 porcie):

150ml hnedej šošovice 


na Tadka:

olej

1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shahi jeera)

1/3 lyžičky asafoetida (hing)

niekoľko karí lístkov

1 červená cibuľa

1 zelená chilli paprička

1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty 

1 paradajka


ďalej:

soľ

1/4 lyžičky kašmírskeho chilli korenia 

1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)

1/2 lyžičky mletého koriandru 

1 ázijský bobkový list (tej patta)

1 lyžička jaggery (alebo cukru)


na dokončenie:

hrsť koriandrovej vňate

1 lyžička šťavy z citróna

1 lyžica ghee (pre vegánsku verziu ghee vynecháme)



AKO POSTUPOVAŤ:

Šošovicu prepláchneme a na 30min namočíme. Potom scedíme a odložíme bokom do daľšieho použitia.


V hrnci zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. Potom pridáme asafoetida a karí lístky. Tie ihneď prasknú, vtedy oheň zmiernime.


Potom pridáme chilli papričku, nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni restujeme dohnedkava; asi 10min.


Ďalej pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a restujeme chvíľku. Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, premiešame, hrniec zakryjeme a restujeme na miernom ohni asi 15min. Občas premiešame.


Ďalej pridáme soľ, kurkumu, chilli a koriander  jaggery (alebo cukor) a premiešame.


Pridáme scedenú šošovicu, bobkový list, zalejeme vodou a uvaríme domäkka. Vodu pridáme podľa potreby, ak je šošovica príliš hustá, karí doriedime vriacou vodou.


Do hotového karí zamiešame nasekanú koriandrovú vňať, pokvapkáme citrónom a prelejeme lyžicou ghee, ešte chvíľočku povaríme a odstavíme z ohňa. 


Podávame s ryžou, prípadne aj s papadmi a karí si znova prelejte v katori (mištičke) s ghee, lebo ghee robí každý Dal dokonalým 😍👌




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára