Asafoetida alebo Hing, Diablov hnoj, či Obri fenikel.
Asafoetida je dostupná ako hrubožltý prášok, má štipľavú a horkú (akoby cibuľovo cesnakovú) chuť a a vonia ako varené vajcia, pretože obsahuje zlúčeniny síry. Je dôležitou zložkou v indickej vegetariánskej kuchyni. Vzhľadom k silnému a nepríjemnému zápachu je vhodné surovú asafoetidu skladovať vo vzduchotesných nádobách. Jej aróma je schopná zasiahnuť aj ostatné koreniny.
POUŽITIE:
Pre dosiahnutie ideálnej chuti a aby sme zmiernili jej horkosť, musí sa pridávať priamo do tuku (olej alebo ghee). Pridáva sa do Tadka napr. v kombinácii s rímskou rascou, koriandrom a feniklom. Pridáva sa do vegetariánskych (Kapustové subzi), strukovinových (Dal fry), ryžových jedál (Moong dal khichdi) ale aj jedál s paneerom (Paneer bhurji).
POZOR
Nežiadúce účinky asafoetidy sú: kožné vyrážky, žalúdočné pálenie, bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť a vracanie (v prípade nadmerného použitia). Používa sa aj na riedenie krvi, a preto sa neodporúča pre deti. Je dôležité dbať, aby sa pri varení používala v miernom množstve.
dobre...a cim ju mozem nahradit.. dnes som chcela urobit parthy plnene sosovicou
OdpovedaťOdstrániťNijako, vynechas.
OdpovedaťOdstrániť