pondelok 15. marca 2010

Kokosové karí zo zeleného hrachu / Coconut curry with green peas






ČO POTREBUJETE (asi na 4-5 porcií):

200ml uvareného zeleného hrachu

na pasty:
2 väčšie červené cibule
2 väčšie paradajky
veľká hrsť čerstvej koriandrovej vňate 
2 kopcom plné lyžice čerstvo nastrúhaného kokosu 

ďalej na karí:
ghee alebo olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce 
1/2 lyžičky feniklových semien 
1/4 lyžičky asafoetida 
1 plná lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
(alebo oboje čerstvo nastrúhané)
1 zelená chilli paprička 

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia 
3/4 lyžičky garam masala 
soľ
voda podľa potreby 





AKO POSTUPOVAŤ:

Suchý hrach si na noc namočíme, ráno vodu scedíme a vymeníme za novú. Uvaríme ho v tlakovom hrnci domäkka. Môžeme uvariť vačšie množstvo, nakrabičkovať a zamraziť.

Ďalej si pripravíme pasty. Rozmixujeme nakrájanú cibuľu a odložíme do misky bokom do daľšieho použitia. 



Rozmixujeme najrájané paradajky a odložíme bokom do daľšieho použitia.



Rozmixujeme koriandrovú vňať s kokosom a trochou vody a odložíme do misky do ďalšieho použitia. 



V hrnci zohrejeme ghee alebo olej. Pridáme rímsku rascu,  feniklové semená a necháme ich rozvoňať. Pridáme asafoetida a premiešame. 



Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a nadrobno nakrájanú chilli papričku, chvíľku na miernom ohni restujeme.



Pridáme cibuľovú pastu, premiešame a na miernom ohni redukujeme asi 10min. 



Pridáme paradajkovú pastu a znova asi 10min redukujeme.



Pridáme kokosovú pastu a redukujeme asi 15min.



Pridáme kurkumu, kašmírske chilli korenie, garam masala, soľ, uvarený hrach a vodu podľa potreby, aby sme mali konzistenciu hustejšieho karí.

Hrniec zakryjeme na miernom ohni karí varíme asi 15-20 min.



Podávame s dusenou ryžou alebo s Chapati.



4 komentáre:

  1. Veeelmi sa mi paci tvoj blog, uzasne jedla. Odoberam prispevky len z veganskych blogov a tvoj sa medzi ne votrel, lebo je z coho vyberat :) Ako prve vyskusam kari, mnam-mnam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Natalia, som rada, ze "sa votrel" :) Dufam, ze ti bude chutit.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobry den, dekuji za nadherne recepty a postupy krok za krokem , ktere mi neuveritelne pomuzou, aby se mi jidlo povedlo. Muj manzel je vegetarian, a diky Vam jsem ted obohatila kucharku :-), bude me mit moc rad :-). At se Vam dari a od ted musim zhltnout vsechno co jste z receptu napsala. Jen to nadobi je v Cechach trochu problem. S :-) pozdravem. Danca

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobr den, som velmi rada, ze sa vam dari podla receptov uvarit a ze vam chuti :) Nech sa dari a hlavne chuti :) Na "nadobi" nezalezi. Dakujem za vas komentar.

      Odstrániť