ČO POTREBUJETE (asi na 4-5 porcií):
200ml uvareného zeleného hrachu
na pasty:
2 väčšie červené cibule
2 väčšie paradajky
veľká hrsť čerstvej koriandrovej vňate
2 kopcom plné lyžice čerstvo nastrúhaného kokosu
ďalej na karí:
ghee alebo olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1/2 lyžičky feniklových semien
1/4 lyžičky asafoetida
1 plná lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
(alebo oboje čerstvo nastrúhané)
1 zelená chilli paprička
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
3/4 lyžičky garam masala
soľ
voda podľa potreby
AKO POSTUPOVAŤ:
Suchý hrach si na noc namočíme, ráno vodu scedíme a vymeníme za novú. Uvaríme ho v tlakovom hrnci domäkka. Môžeme uvariť vačšie množstvo, nakrabičkovať a zamraziť.
Ďalej si pripravíme pasty. Rozmixujeme nakrájanú cibuľu a odložíme do misky bokom do daľšieho použitia.
Rozmixujeme najrájané paradajky a odložíme bokom do daľšieho použitia.
Rozmixujeme koriandrovú vňať s kokosom a trochou vody a odložíme do misky do ďalšieho použitia.
V hrnci zohrejeme ghee alebo olej. Pridáme rímsku rascu, feniklové semená a necháme ich rozvoňať. Pridáme asafoetida a premiešame.
Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a nadrobno nakrájanú chilli papričku, chvíľku na miernom ohni restujeme.
Pridáme cibuľovú pastu, premiešame a na miernom ohni redukujeme asi 10min.
Pridáme paradajkovú pastu a znova asi 10min redukujeme.
Pridáme kokosovú pastu a redukujeme asi 15min.
Pridáme kurkumu, kašmírske chilli korenie, garam masala, soľ, uvarený hrach a vodu podľa potreby, aby sme mali konzistenciu hustejšieho karí.
Hrniec zakryjeme na miernom ohni karí varíme asi 15-20 min.
Veeelmi sa mi paci tvoj blog, uzasne jedla. Odoberam prispevky len z veganskych blogov a tvoj sa medzi ne votrel, lebo je z coho vyberat :) Ako prve vyskusam kari, mnam-mnam.
OdpovedaťOdstrániťAhoj Natalia, som rada, ze "sa votrel" :) Dufam, ze ti bude chutit.
OdpovedaťOdstrániťDobry den, dekuji za nadherne recepty a postupy krok za krokem , ktere mi neuveritelne pomuzou, aby se mi jidlo povedlo. Muj manzel je vegetarian, a diky Vam jsem ted obohatila kucharku :-), bude me mit moc rad :-). At se Vam dari a od ted musim zhltnout vsechno co jste z receptu napsala. Jen to nadobi je v Cechach trochu problem. S :-) pozdravem. Danca
OdpovedaťOdstrániťDobr den, som velmi rada, ze sa vam dari podla receptov uvarit a ze vam chuti :) Nech sa dari a hlavne chuti :) Na "nadobi" nezalezi. Dakujem za vas komentar.
Odstrániť