sobota 13. marca 2010

Čo je to Jackfruit ? कटहल

11IMG_1189



22jackfruit 002


Jackfruit pochádza z dažďových pralesochjuhozápadnej Indie, čo je pobrežie dnešnej Kerala, Karnataka a Maharashtra.
známe pre ich výrazn
ú arómu, čiže úprimne povedané, smrdia ako špinavé ponožky.. To sa však dá prehliadnuť, pretože ak raz ochutnáte jeho žlté, dužinaté plody, ucítite kombináciu jablka, ananásu a banánu. Jeho sladká chuť je jedinečná.



22jackfruit 004

 


Zrelé jackfruit  je také sladké, že jeho plody najlepšie chutia surové, ale môžu byť použité aj pri výrobe krémov, tort, džemov, rôznych dezertov aj zmrzlín.
Nezrelé plody môžu byť použité v kar
í. Mladé plody majú jemnú chuť a štruktúrou pripomínajú hydinu. Najznámejším receptom na prípravu nezrelého chlebovníka je Kathal subzi.



Výživa
Jackfruit je bohaté na vlákninu. Obsahuje tiež..

Vitamíny:
  • Vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • Vitamín E - je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému.
  • Vitamín A - je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.

Minerály:
  • Vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi.
  • Horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov.
  • Fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán.
  • Železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.
  • Zinok - pôsobí na nás imunitný systém, zabraňuje vypadávaniu vlasov, upravuje tvorbu nechtov, priaznivo pôsobí na osteoporózu a výrazne pôsobí na funkciu pohlavných orgánov a tvorbu hormónov. Ovplyvňuje naše zrakové, chuťové a čuchové schopnosti a podporuje našu imunitu.

Semená jackfruit dobrým zdrojom bielkovína minerálnych látok. Pri konzumácii dužiny sa semená vyberú a usušia na slnku. Usušené (ak ich opice nepokradnú) sa potom varia v slanej vode a jedia podobne ako uvarené arašidy.


22jackfruit 007

22cicerovy sundal a semena chlebovnika 028


Jackfruit je sezónne ovocie. Dozrieva v letných mesiacoch (v Indii), zároveň s mangom, durianom a mangostanom. Dozrieva veľmi rýchlo, preto ho treba skladovať v chladničke. Hneď ako dozrie, je treba ho čo najskôr skonzumovať a neskladovať.



Zdroje informácií:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jackfruit
http://www.nutrition-and-you.com/jackfruit.html 
http://www.okzdravie.sk/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára