Masala Dosa sú placky Dosa so zemiakovou zmesou. Podávajú sa zvyčajne na raňajky a jedlo pochádza z juhu Indie. Sú to tie najlepšie indické raňajky spolu s Puri Bhaji.
ČO POTREBUJETE:
na Dosa:
1 a 1/2 malého hrnčeka surovej ryže
3/4 malého hrnčeka strukoviny Urid dal
1 lyžica Channa dal
1/2 lyžičky semien senovky gréckej
voda
soľ
štipka prášku do pečiva alebo jedlej sódy
ghee
Na Aloo masala (zemiaková náplň):
2 veľké zemiaky
1/2 lyžičky rímskej rasce
voda
olej
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
1/2 lyžice Channa dal
štipka asafoetida
niekoľko karí lístkov
1 - 2 zelené chilli papričky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 veľká červená cibuľa
hrsť mrazeného hrášku
soľ
AKO POSTUPOVAŤ:
Dosa:
Ryžu, channa dal, urad dal a senovku prepláchneme vo vode a na 4 hodiny namočíme do vody. Potom vymixujeme s trochou vody a štipkou prášku do pečiva na hladké cesto, asi ako na palacinky. Cesto necháme minimálne 6 hodín odležať - fermentovať. Nedávame ho do chladničky! (Ak máte v kuchyni chladno a cesto slabšie fermentuje, zamiešajte doňho pred fermentáciou 1/2 lyžičky cukru.)
Osolíme a zamiešame fermentované cesto pred tým, než ho použijeme. Na dobre rozpálenú suchú panvicu nalejeme naberačku cesta a od stredu guľatou stranou naberačky, krúživým pohybom cesto rozotrieme do veľkosti palacinky. Okraje aj celú placku pokvapkáme s tekutým ghee. Na stredne silnom až miernejšom ohni opekáme placku len z jednej strany dohneda.
Aloo masala:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na väčšie kúsky a uvaríme v osolenej vode spolu s rímskou rascou.
Necháme trocha vychladnúť a roztlačíme vidličkou tak, aby zostali kúsky, nie celkom na kašu.
Necháme trocha vychladnúť a roztlačíme vidličkou tak, aby zostali kúsky, nie celkom na kašu.
Na oleji necháme prasknúť horčičné semienko a channa dal.
Pridáme asafoetida, karí lístky, nadrobno nakrájanú chilli papričku a mletú kurkumu. Karí lístky necháme prasknúť.
Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme ju na miernom ohni domäkka.
Pridáme asafoetida, karí lístky, nadrobno nakrájanú chilli papričku a mletú kurkumu. Karí lístky necháme prasknúť.
Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme ju na miernom ohni domäkka.
Pridáme hrach. Restujeme, aby sa hrach poriadne prehrial.
Nakoniec pridáme uvarené zemiaky, soľ a troška vody. Dobre všetko premiešame a restujeme ešte ďalšie 3-4 minúty, za stáleho prehadzovania.
Hotové subzi/masala môžeme rozotrieť na placku Dosa ešte počas jej pečenia (takto vám to dajú v reštaurácii alebo na ulici), alebo to servírujeme vedľa placiek (ja nemám rada, keď placky navlhnú, preto servírujem vedľa).
Môžete k tomu podávať aj Kokosové čatní / Paradajkové chutney / Zelené chutney / Paradajkovo arašídové chutney aj Sambar alebo Rasam.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára