Masala Dosa sú slané placky Dosa so zemiakovou zmesou. Podávajú sa zvyčajne na raňajky a jedlo pochádza z juhu Indie. Sú to tie najlepšie indické raňajky spolu s Puri Bhaji.
ČO POTREBUJETE:
na Dosa / for Dosa:
1 a 1/2 malého hrnčeka surovej ryže / 1 and 1/2 small cup of raw rice
3/4 malého hrnčeka strukoviny Urid dal / 3/4 small cup of urid dal
1 lyžica Channa dal / 1 tbsp channa dal
voda / water
soľ / salt
štipka prášku do pečiva alebo jedlej sódy / pinch of baking powder or soda bicarbonate
Masala (zemiaková náplň) / for potatoes:
2 veľké zemiaky / 2 big potatoes
olej / oil
1/2 lyžičky rímskej rasce / 1/2 tsp cumin seeds
soľ / salt
1/2 lyžice Channa dal / 1/2 tbsp channa dal
hrsť mrazeného hrášku / handful of frozen green peas
1 veľká červená cibuľa / 1 big red onion
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka / 1/2 tsp brown mustard seeds
2-3 zelené čili papričky / 2 to 3 green chillies
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp termaric (haldi)
niekoľko karí lístkov / few curry leaves
AKO POSTUPOVAŤ:
Môžete k tomu podávať aj Kokosové čatní aj Sambar alebo Rasam. / Serve with Coconut chutney and Sambar or Rasam.
2-3 zelené čili papričky / 2 to 3 green chillies
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp termaric (haldi)
niekoľko karí lístkov / few curry leaves
AKO POSTUPOVAŤ:
Dosa / for Dosa:
Ryžu, channa dal a urad dal namočíme na 4 hodiny do vody. Potom vymixujeme s trochou vody, soľou a štipkou prášku do pečiva na hladké cesto, asi ako na palacinky. Cesto necháme minimálne 6 hodín odležať - fermentovať. Nedávame ho do chladničky! / Soak the rice, channa dal and urid dal for 4 hours. Then strain, put it in the mixer, add salt, baking powder and fresh water and mix to make smooth batter of pancakes consistency. Leavebitnin the kitchen, covered and let it ferment for 6 hours or overnight. Don't refrigerate!
Zamiešame fermentované cesto pred tým, než ho použijeme. Na dobre rozpálenú suchú panvicu nalejeme naberačku cesta a od stredu guľatou stranou naberačky, krúživým pohybom cesto rozotrieme do veľkosti palacinky. Na stredne silnom ohni opekáme placku len z jednej strany. / Heat the tava. Stir fermented dosa batter before you use it. Pour ladle of dosa batter in the middle of the tava and spread it with round side of the ladle on tava, using circle motion to make thin "pancake". Cook it on medium heat only on one side.
Masala / for potatoes:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na väčšie kúsky a uvaríme v osolenej vode spolu s rímskou rascou. / Peel the potatoes, cut into smaller pieces and cook them in the water with salt and cumin.
Necháme trocha vychladnúť a roztlačíme vidličkou tak, aby zostali kúsky, nie celkom na kašu. / Then drain the water, put potatoes in the bowl and mash, but not completely, keep some small potato pieces.
Necháme trocha vychladnúť a roztlačíme vidličkou tak, aby zostali kúsky, nie celkom na kašu. / Then drain the water, put potatoes in the bowl and mash, but not completely, keep some small potato pieces.
Na oleji necháme prasknúť horčičné semienko a channa dal. / Heat oil, add mustard seeds and channa dal and let seeds crack.
Pridáme karí lístky, kurkumu. Karí lístky necháme prasknut. / Add curry leaves, termaric. Let leaves to crack.
Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme ju na miernom ohni domäkka. / Add sliced onion and fry on low heat until it's soft.
Pridáme karí lístky, kurkumu. Karí lístky necháme prasknut. / Add curry leaves, termaric. Let leaves to crack.
Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme ju na miernom ohni domäkka. / Add sliced onion and fry on low heat until it's soft.
Pridáme nasekané čili papričky a hrach. Restujeme, aby sa hrach poriadne prehrial. / Add chopped green chillies and green peas. Cook for 2min.
Nakoniec pridáme uvarené zemiaky, soľ a troška vody. Dobre všetko premiešame a restujeme ešte ďalšie 3-4 minúty, za stáleho prehadzovania. / Add potatoes, salt and little bit of the water. Mix it well and sauté for 3 to 4 min. Stir it constantly, gently.
Hotové subzi/masala môžeme rozotrieť na placku Dosa ešte počas jej pečenia (takto vám to dajú v reštaurácii alebo na ulici), alebo to servírujeme vedľa placiek (ja nemám rada, keď placky navlhnú, preto servírujem vedľa). / This subzi/masala you can spread on the dosa while the dosa is being cooked on the tava or serve it next to the dosa on the plate. (Traditionally it's spread on dosa, but I don't like my dosa soggy so I serve subzi next to it.)
Môžete k tomu podávať aj Kokosové čatní aj Sambar alebo Rasam. / Serve with Coconut chutney and Sambar or Rasam.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára