nedeľa 4. novembra 2012

Paradajkové chutney / Tomato chutney

Niekedy si raňajky predpripravím deň vopred (večer), aby som ráno stíhala nachystať aj deti do školy, aj nachystať niečo jesť. Dnes som si cez deň nachystala cesto na Dosa placky a pripravila rýchle chutney, ktoré sa môže uskladniť v chladničke a ráno podávať s plackami aj studené.





ČO POTREBUJETE:

1 väčšiu paradajku / 1 big tomato 
1 väčšiu červenú cibuľu / 1 big red onion
4 strúčiky cesnaku / 4 garlic cloves 
1 sušená červená chilli paprička / 1 dry red chilli 
ghee / ghee
2 lyžice channa dal / 2 tbsp channa dal
1/4 lyžičky tamarindovej pasty / 1/4 tsp tamarind paste 
soľ / salt
voda podľa potreby / water as needed 

na Tadka / for Tadka:
ghee / ghee
niekoľko karí lístkov / few curry leaves 
1/4 lyžičky horčičných semienok / 1/4 tsp brown mustard seeds 






AKO POSTUPOVAŤ:

V kadhai zohrejeme troška ghee. Pridáme sušenú chilli papričku a celé strúčiky cesnaku. Chvíľočku popražíme na stredne silnom ohni. / Heat ghee in kadhai. Add dry red chilli and garlic. Fry for a minute on medium heat. 



Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a soľ (radšej menej a neskôr dochutiť). Cibuľu orestujeme do hnedkava. / Add chopped onion and salt and fry on low heat until onion turns slightly brownish.



Ďalej pridáme nadrobno nakrájané paradajky a restujeme, kým sa nerozpadávajú. / Add chopped tomato and sauté until tomato is soft, mashed.



Nakoniec pridáme channa dal a tamarindovú pastu. Premiešame, prehrejeme a odstavíme z ohňa. / Finally ass channa dal and tamarind paste. Mix well, heat through and remove from the heat.



Necháme trocha vychládnuť. Vychládnutú zmes rozmixujeme s trochou vody na pastu. Hustotu si môžete upraviť pridávaním vody počas mixovania, takže nepridávajte veľa naraz, aby to nebolo príliš riedke. Chutney dáme do misky. / Let this cool down and then transfer to the mixer. Add a little water at a time and mix it to make a paste of chutney consistency. Transfer chutney to the bowl. 

Urobíme si tadka. V menšom hrnci zohrejeme troška ghee a pridáme horčičné semienko. Keď začne praskať vhodíme karí lístky a necháme ich vypraskať. / Now make tadka. Heat ghee in small pot and add mustard seeds, let them crack. Then add curry leaves and let them crack.

paradajkove chutney 012


Toto ihneď vylejeme do chutney a dobre premiešame. / Pour tadka over the chutney and mix it well.
 

Chutney môžeme podávať ihneď s rôznymi raňajkovými plackami ako napríklad: Koki, Dosa, rôzne Paratha, Ghavan, Pesarattu, Dal chilla... Všetky recepty na placky nájdete TU. / Serve immediately or you can store it in the fridge and serve later. Have it with Indian breads such Koki, Dosa, various Parathas, Ghavan, Pesarattu, Dal chilla...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára