ČO POTREBUJETE:
1 menšia cvikľa (veľkosťou do ruky)
olej alebo ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1 červená sušená chilli paprička (ak chcete viac pálivé môžete si pridať 1-2ks naviac)
1 lyžička Channa dal
1 lyžička Urad dal
hrsť karí lístkov
4 strúčiky cesnaku
soľ
1 lyžica vody
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
AKO POSTUPOVAŤ:
V menšom hrnci zohrejeme asi pol lyžice oleja alebo ghee. Pridáme rímsku rascu, urad dal, channa dal a chilli papričku. Popražíme na stredne silnom ohni, kým chilli nezmení troška svoju farbu.
Potom pridáme karí lístky a pokrájaný cesnak a popražíme, aby lístky vypraskali a cesnak zavoňal.
Túto zmes odložíme bokom do ďalšieho použitia.
Do toho istého hrnca (neumývame ho) pridáme 1 lyžičku oleja alebo ghee a zohrejeme. Pridáme očistenú, na kocky nakrájanú cvikľu a na stredne silnom ohni za občasného premiešania ju opekáme asi 10 minút. Potom ju odložíme na tanier vychládnuť.
Vychládnutú cvikľu spolu s vyššie pripravenou zmesou vymixujeme s 1 lyžicou vody na pastu/chutney. Dochutíme soľou.
V malom hrnci zohrejeme pol lyžice oleja alebo ghee. Pridáme horčičné semienka a necháme ich prasknúť.
Keď začnú praskať oheň zmiernime a po chvíľke pridáme vymixovanú cvikľu. Hrniec odstavíme z ohňa a všetko spolu dobre premiešame.
Chutney môžeme podávať ihneď napríklad s rôznymi raňajkovými plackami alebo ho môžeme skladovať v chladničke (max. 1-2 dni) a podávať aj vychladené.
Toto musím posunúť ďalej kamarátke....ona urobí a ja ochutnám :-)
OdpovedaťOdstrániť:)
Odstrániť