sobota 17. novembra 2012

Cvikľové chutney

1cviklove catni 013




ČO POTREBUJETE:

1 menšia cvikľa (veľkosťou do ruky)
olej alebo ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1 červená sušená chilli paprička (ak chcete viac pálivé môžete si pridať 1-2ks naviac)
1 lyžička Channa dal
1 lyžička Urad dal
hrsť karí lístkov 
4 strúčiky cesnaku
soľ
1 lyžica vody
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka



1cviklove catni 044




AKO POSTUPOVAŤ:

V menšom hrnci zohrejeme asi pol lyžice oleja alebo ghee. Pridáme rímsku rascu, urad dal, channa dal a chilli papričku. Popražíme na stredne silnom ohni, kým chilli nezmení troška svoju farbu.


1


Potom pridáme karí lístky a pokrájaný cesnak a popražíme, aby lístky vypraskali a cesnak zavoňal.

2


Túto zmes odložíme bokom do ďalšieho použitia.

Do toho istého hrnca (neumývame ho) pridáme 1 lyžičku oleja alebo ghee a zohrejeme. Pridáme očistenú, na kocky nakrájanú cvikľu a na stredne silnom ohni za občasného premiešania ju opekáme asi 10 minút. Potom ju odložíme na tanier vychládnuť.

3


Vychládnutú cvikľu spolu s vyššie pripravenou zmesou vymixujeme s 1 lyžicou vody na pastu/chutney. Dochutíme soľou.

4


V malom hrnci zohrejeme pol lyžice oleja alebo ghee. Pridáme horčičné semienka a necháme ich prasknúť.

5


Keď začnú praskať oheň zmiernime a po chvíľke pridáme vymixovanú cvikľu. Hrniec odstavíme z ohňa a všetko spolu dobre premiešame.

6


Chutney môžeme podávať ihneď napríklad s rôznymi raňajkovými plackami alebo ho môžeme skladovať v chladničke (max. 1-2 dni) a podávať aj vychladené.

2 komentáre: