streda 7. novembra 2012

Mutton Rassa

Toto baranie kari je ciste rodinny recept. Nenajdete ho nikde v ziadnej kucharskej knihe, takze je to taky maly poklad :). Vymyslela ho teta mojho manzela a zachoval sa vdaka poznamkam mojej svagrinej, ktora si podobne poklady kedysi napisala do zosita. Pozor, je to velmi palive kari (ak pouzijete malvani masala), ale aj velmi chutne.







CO POTREBUJETE (na 3 porcie):

1/2 kg baranieho masa (najlepsie zo stehna); nakrajane asi ako do gulasu (aj so spikovymi kostami)

na omacku c. 1:
olej
2 stredne velke cervene cibule
1 tesne naplneny 200ml hrncek certveho struhaneho kokosu 

na omacku c. 2:
olej
2 cervene cibule; pokrajane na pasiky
1 lyzicka cesnakovo zazvorovej pasty
velka hrst koriandrovej vnate
1 zelena chilli papricka
10ks cesnaku
1 lyzicka koriandrovych semien
8 klincekov
1,5cm skorice
10ks gulateho cierneho korenia

na marinadu:
1 lyzicka chilli korenia
1 lyzicka mletej kurkumy
3 plne lyzicky malvani masala (ktora je zvycajne pripravena z tychto surovin: chilli, klinceky, skorica, gulate cierne korenie, muskatovy kvet, bobkovy list, kurkuma a je paliva), alebo ja pouzivam ako velmi chutnu alternativu 2 plne lyzicky biryani masala od Kohinoor 

na dokoncenie:
olej
1 stredne velka cervena cibula nasekana nadrobno
voda na dusenie
sol
1 lyzica nasekanej koriandrovej vnate






AKO POSTUPOVAT:

Ako prve si namarinujeme umyte a nakrajane maso. Dame ho do misky, pridame kurkumu, chili korenie a malvani masala (alebo biryani masala). Dobre premiesame a nechame odlezat bokom do dalsieho pouzitia.




Pripravime si omacku c.1. 
V kadhai (woku) zohrejeme olej. Pridame nakrajanu cibulu a poprazime do makka. Potom pridame nastruhany kokos a poprazime do hneda na miernom ohni. Bude trpezlivi, chvilku to trva. Obcas premiesame. Zmes nechame vychladnut a potom s trochou vody vymixujeme na hustu omacku. Odlozime bokom do dalsieho pouzitia.



Pripravime si omacku c.2.
V kadhai zohrejeme olej, pridame koriandrove semienka, klinceky, skoriu, gulocky cierneho korenia, zelenu chili papricku, cesnakovo zazvorovu pastu a 10ks cesnakov. Orestujeme do vonava na miernom ohni. Nechame vychladnut a s trochou vody rozmixujeme na omacku. Odlozime bokom do dalsieho pouzitia.



V panvici zohrejeme olej. Pridame nadrobno nasekanu cibulu a poprazime do makka. Pridame namarinovane maso, osolime a nechame trocha zatiahnut, premiesame. 

Maso nepodlievame, nechame aby trocha pustilo stavu a zacalo sa varit. Panvicu zakryjeme plechovym tanierom, ktory ma zvysene okraje. Nalejeme donho vriacu vodu a maso takto dusime 20min. Ak sa voda vypari z taniera, dolejeme vzdy vriacu. Po 20min tanier s vodou odstranime. Ohen zvysime a vyvarime tolko stavy, aby maso bolo len tesne pokryte vlastnou stavou.





Pridame omacku c.2, premiesame a pod pokrievkou na mierno varime dalsich 20min.




Potom pridame omacku c. 1, ak treba dochutime este solou a chilli korenim, premiesame a znova povarime 20min pod pokrievkou na mierno. Vyskusame makkost masa, ak by sa vam zdalo este gumove, varte dlhsie (dlzka pripravy zalezi aj od veku zvierata). Nakoniec pridame nasekanu koriandrovu vnat.




Toto je biryani masala, ktoru pouzivam.





servirovanie:
Toto kari sa serviruje s uparenou ryzou alebo indickym pecivom Pav. Na tanieri nesmie chybat cibula nakrajana na pasiky a nakrajane paradajky a samozrejme kusky citrona, ktorym si kari pri podavani pokvapkame.

5 komentárov:

  1. To sa mi páči...rada by som ochutnala :-) A to pečivo pripomínajúce buchty vyzerá lákavo. Už si ho piekla Miška??

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jej,Miška,ďakujeme, že si sa podelila o taký poklad.Tie rodinné, osvedčené recepty sú najlepšie.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nevedela som...ale pozrela som si recepty a páči sa mi to veľmi :-)

      Odstrániť
    2. Upec, tvoje budu krajsie, ty mas lepsi trening na kysnute cesta nez ja :)

      Odstrániť