piatok 2. novembra 2012

Besan Uthappam

Dnes som robila výborné, diétne raňajkové placky. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred (večer) a uskladniť v dobre uzavretej miske, v chladničke cez noc. Múku besan môžete skúsiť nahradiť hraškou a placky môžete podávať napríklad s chutney alebo čerstvo nakrájanou zeleninou. Moja mladšia dcéra má rada k rôznym raňajkovým plackám granátové jablko 😋



sanabka papa 003





besan uthappam 022



ČO POTREBUJETE (na 5ks):

200ml cícerovej múky Besan
200ml instantných ovsených vločiek 
soľ
225ml vody
1 lyžička ľanových semienok

1/2 lyžice olivového oleja (môžete použiť ghee)
1/3 lyžičky černuchy (kalonji); miesto nej môžete použiť rímsku rascu
1 stredne veľká červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
1 stredne veľká paradajka; nakrájaná nadrobno
1/4 lyžičky kurkumy mletej
1/3 lyžičky chilli korenia
hrsť čerstvej koriandrovej vňate 



besan uthappam 028



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme múku a vločky. Pridáme soľ a premiešame. Pridáme vodu a vymiešame cestíčko.

1


Pridáme ľanové semienka a premiešame.

4


V menšom hrnci zohrejeme olivový olej (alebo ghee). Pridáme černuchu a chvíľočku popražíme na miernom ohni, aby uvoľnila svoju chuť. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a chvíľku restujeme. 

2


Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, kurkumu a chilli korenie a restujeme všetko domäkka.

3


Túto zmes pridáme do cesta a zamiešame. Nakoniec pridáme nasekanú čerstvú koriandrovú vňať a dobre premiešame.

5


Panvicu rozhorúčime. Keď je dosť horúca oheň celkom zmiernime. Naberačkou do stredu panvice dáme cesto a oblou stranou naberačky ho na panvici krúživým pohybom rozotrieme na tenkú placku (ako pri Dosach). Na okraje placky nakvapkáme trošička olivového oleja. Placku opekáme pomaly z oboch strán.

6

17 komentárov:

  1. Moc krásný recept!!! Úplná exotika představa takovéhle snídaně ;-) (Právě snídám celozrnný rohlík s máslem a sýrem =D )
    Kamila

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Placky vyzeraju uzasne, ale tvoja dcerka je uplne nadherna !

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Placky vypadají náramně lákavě. Ostatně stejně jako všechny tvoje indické recepty :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vypadá moc a moch chutně, mňam...:))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. krásny a lákavý recept a nádherná princeznička, tie očká krásne :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj, aky je rozdiel medzi normalnymi a instantnymi vlockami? dakujem za odpoved :) Petra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bezne vlocky musia prejst varom, instantne staci zaliat vriacou vodou alebo mliekom.

      Odstrániť
    2. A inak myslim si, ze sa nic nestane, ak pouzijes tie bezne.

      Odstrániť
    3. Dakujem za odpoved :) Uvidim, dnes sa na ne chystam :)

      Odstrániť
  8. Posielam pozdrav c Canady. Velmi rada varim a pacia sa mi tvoje recepty. Mas krasne deticky. Prajem tebe aj tvojej rodinke vela uspechov. Adriana Kitchener, Ontario Canada

    OdpovedaťOdstrániť